Historia (Sweden)

ETT PALATS VÄRDIGT EN TYRANN

-

Ett tydligt och varaktigt kännetecke­n för en diktators liv är de extravagan­ta utgifterna och den livsstil som de kan unna sig själva, sina familjer och sina närmaste vänner och allierade, trots att deras folk kanske lever i fattigdom eller till och med svälter. Den rumänske kommunistl­edaren Nicolae Ceauşescu ägnade åratal åt att tillskansa sig folkets pengar för att finansiera ett liv i lyx för sig själv och sin hustru. Det som nu är känt som Parlaments­palatset – världens största regeringsb­yggnad näst efter Pentagon – var ursprungli­gen till för diktatorn själv, trots att

Rumänien var en kommunisti­sk stat. Så är det med många andra diktatorer också, de har ett starkt behov av att visa upp sin egen livsstil som ett tecken på sin makt och sina framgångar. De har ofta flera hus, antingen för olika årstider eller olika typer av underhålln­ing, som en ytlig styrkemark­ering.

 ??  ?? Parlaments­palatset i Bukarest. Ceauşescus drömpalats, med 1 100 rum, drev nästan hans land bankrutt och lämnades i ofärdigt skick vid hans död.
Parlaments­palatset i Bukarest. Ceauşescus drömpalats, med 1 100 rum, drev nästan hans land bankrutt och lämnades i ofärdigt skick vid hans död.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden