Historia (Sweden)

ANDRA VÄRLDSKRIG­ET

Under andra världskrig­ets blodbad allierade Stalin sitt land med det ”dekadenta” väst för att krossa Hitlers nazister.

-

STALIN BEORDRADE EN VETENSKAPS­MAN ATT SKAPA EN HYBRID MELLAN MÄNNISKA OCH APA. NÄR HAN MISSLYCKAD­ES GREPS OCH AVRÄTTADES HAN.

Sent på 1930-talet hade inte Stalin många internatio­nella fränder kvar på grund av sin extrema politik. När hans försök att skapa en militärall­ians med Storbritan­nien och Frankrike mot Tyskland misslyckad­es tvingades han istället alliera sig med Nazityskla­nd. Sovjetunio­nen gick med i en icke-angreppspa­kt den 23 augusti 1939. Det var precis vad Hitler behövde för att inte riskera krig på två fronter, och åtta dagar senare invaderade Tyskland Polen och världen kastades in i ett nytt världskrig.

Det var dock uppenbart för Stalin att pakten bara var en fördröjnin­g av konflikten mellan de två stormakter­na, men ändå chockades Sovjetleda­ren när Hitler invaderade Sovjetunio­nen 1941. Stalin hade ignorerat Churchills varningar, avrättat tyska desertörer som varnat för anfallet och till och med bistått Tyskland med förnödenhe­ter fram till den dagen. Stalin drog sig tillbaka till sin datja i tre dagar, där han vägrade svara i telefon eller träffa någon. På sitt bord hade han den brutala verklighet­en av sina egna handlingar – en försvagad militär, som hans egen utrensning hade försvagat med 40 000 man.

Men när han klev fram i rampljuset igen var han precis den ledaren Sovjet behövde. I kriget visade ”mannen av stål” den styrka som behövdes för att ena sitt folk.

Och ena folket gjorde Stalin. Stalins styrkor stred för att hålla Hitlers armé tillbaka i fyra långa och blodiga år. Offensiver som slaget vid Stalingrad och slaget vid Kursk prövade de sovjetiska leden hårt och städerna färgades röda av blodet från miljontals soldater och civila.

Den dyrköpta segern kom till slut, men Stalins fokus var nu att Sovjet skulle dominera i östra och centrala Europa, och snart skulle ett väldigt annorlunda – och mycket kallare – krig bryta ut.

 ??  ?? Icke-angreppspa­kten kallades Molotov-Ribbentrop-pakten,
efter den sovjetiske och nazistiske ministern med
samma namn.
Icke-angreppspa­kten kallades Molotov-Ribbentrop-pakten, efter den sovjetiske och nazistiske ministern med samma namn.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden