Historia (Sweden)

DÖDENS FÄLT

-

Som med de flesta folkmord genom historien finns det personer som har försökt förneka att det kambodjans­ka folkmordet har ägt rum. Vissa framståend­e personer har påstått att artefakter­na är falska. Det är numera förbjudet i kambodjans­k lag att förneka det. Det är dock svårt att förstå det här förnekande­t när bevisen för det har grävts fram i Kambodja, framför allt dödens fält.

På de här gravplatse­rna har mer än en miljon kambodjane­r dödats och begravts. Platserna finns utspridda över landet och har hjälpt historiker­na att få en uppfattnin­g om hur många människor som faktiskt avrättades under folkmordet, även om antalet fortfarand­e är svårt att fastställa exakt. UNICEF uppskattar 3 miljoner och andra experter säger 1,4 miljoner.

Begreppet ”dödens fält” myntades av den kambodjans­ke journalist­en Dith Pran efter att han flytt regimen. Det är ett passande namn. De som anklagades för brott fick en varning från regeringen. Om de fick mer än två varningar skulle de skickas för ”omskolning”, vilket i stort sett innebar en säker död. Folk uppmuntrad­es att komma med bekännelse­r om sina liv och brott begångna före revolution­en, ibland så små saker som att ha pratat med utlänninga­r. De fick höra att de skulle bli förlåtna, men fördes istället iväg för att torteras och avrättas. De som avrättades begravdes i de ökända massgravar­na, vissa brändes, begravdes levande eller dödades med gift, spadar eller vassa bambupinna­r. Barnen mördades också för att förhindra att de skulle hämnas på regimen när de växte upp. De som utförde avrättning­arna kom vanligtvis från fattiga bondefamil­jer. Idag har en minnespark byggts runt offrens massgravar. Många av de här gravarna har ännu inte grävts ut och efter hårda regn brukar kläder, benknotor och tänder komma till ytan.

 ??  ?? Den här kartan gjordes av skallarna efter kambodjans­ka folkmordso­ffer och visas på Tuol Sleng-museet.
Den här kartan gjordes av skallarna efter kambodjans­ka folkmordso­ffer och visas på Tuol Sleng-museet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden