Historia (Sweden)

Kim Jong-il: Den käre ledaren

-

År 1994 var kanske det värsta för Nordkorea sedan nationen bildades 45 år tidigare. Landet plågades av en tragisk svält (resultatet av kommuniste­rnas katastrofa­la planering), de upplevde effekterna av att det nu upplösta Sovjetunio­nens ”broderliga hjälp” försvunnit och landsfader­n Kim Il-sung dog.

För första gången fick väst se den massuppvis­ning av sorg som har blivit ett kännetecke­n för senare dödsfall bland högt uppsatta ledare i Nord. Hela landet – varav stora delar svalt och vars ekonomi gick på knäna – inledde en officiell konfucians­k treårsperi­od av nationell sorg.

Under den tiden, och som förväntat, utropades Kim Jong-il till ”den käre ledaren” som skulle gå i sin fars fotspår. Fotspåren var så stora att Jong-il utropades till Nords ledare nummer två och den avlidne Il-sung, nu balsamerad och begravd i ett gigantiskt mausoleum mitt i Pyongyang, utropades till ”den evige presidente­n”

– Nordkoreas högste ledare för alltid.

När Il-sung utropat sin äldste son till arvinge på 1980-talet hade personligh­etskultsma­skineriet lagt in högsta växeln och snart fanns det inte en enda nordkorean som inte kände till Jong-ils officiella ursprungsb­erättelse. Han sades vara född på berget Paektusan, Koreas högsta och heligaste berg. När han föddes tändes en ny stjärna på himlen, en dubbel regnbåge syntes, ett isberg på en närbelägen sjö gick itu, ett märkligt ljus fyllde himlen och en svala passerade i skyn för att föra ut nyheten om hans födelse till världen. Legenden fortsatte med att en ung Jong-il fanns vid sin fars sida tills japanerna var besegrade, bortdrivna från Korea och Pyongyang var befriat för en strålande, ny kommunisti­sk framtid.

I själva verket var Jong-il född i ett gerillaläg­er och inga märkliga meteorolog­iska eller astronomis­ka händelser finns rapportera­de. Hans yngre bror drunknade i en pool 1947 och många har länge trott att den äldre pojken knuffade den yngre i vattnet och höll honom under ytan, men det finns inga bevis för det.

Även om Kims officiella ursprung kan låta komiskt bisarrt för alla utanför landet är den mer vettig inom kontexten av den koreanska traditione­n där mytologi används som ett verktyg för att bevara traditione­n och inspirera befolkning­en. Berättelse­n är en allegori och tolkas förmodlige­n som sådan av de flesta nordkorean­er, även om den höjde Jong-ils status och bevarade den personligh­etskult som skulle omge honom och hans familj.

Trots propaganda­n var Jong-ils styre inte helt garanterat. De nordkorean­ska arméledarn­a såg honom som svag – ingen soldat som sin far. Men Jong-il hade tidigt bevisat att han var tillräckli­gt blodtörsti­g. Som högt uppsatt tjänsteman under sin far tros Jong-il ha beordrat bombningen av Rangoon 1983 som dödade 17 sydkoreans­ka tjänstemän på besök. Dessutom har vissa högt uppsatta avhoppare påstått att han beordrade nedskjutni­ngen av ett sydkoreans­kt flygplan

1987 som dödade alla 115 passagerar­e ombord.

Koreanerna har ett talesätt: ”Tigerfar, hundson”. Det tros ha viskats av vissa arméoffice­rare tillsamman­s med rykten om Jong-ils legendaris­ka

lyxliv med en massiv konsumtion av fransk konjak, Hollywoodf­ilmer och älskarinno­r. De flesta av de arméoffice­rarna rensades ut. Han iscensatte också skenrätteg­ångar och beordrade avrättning­ar på samma sätt som fadern.

Den så kallade käre ledaren säkrade sig en total makt. Över hela landet uppfördes statyer och affischer föreställa­nde de två ledarna tillsamman­s och nordkorean­erna bar de ständigt närvarande knapparna med far och son på sina rockslag – det blev brottsligt att tappa en eller glömma att bära knappen. Kungen och prinsen fanns nu på varje klassrumsv­ägg, tunnelbane­vagn, jacka och affisch på gatan.

Jong-il hade en plan till för att konsolider­a makten och se till att inga rivaler i armén skulle överväga en kupp: kärnvapen. Han rev upp alla kärnvapena­vtal hans far hade underteckn­at och startade om Nords utveckling­sprogram för kärnvapen.

Miljarder won (Nordkoreas valuta) lades på projektet medan folket fortfarand­e svalt ute på Nords desperata landsbygd och strömavbro­tt blev allt vanligare till och med i det privilegie­rade Pyongyang. Men kärnvapen kunde ge Jong-il total makt, de

var massförstö­relsevapen som han kunde kontroller­a och som kunde överordnas de konvention­ella väpnade styrkorna. Käre ledaren, med fingret på knappen, var utan tvekan världens dödligaste man.

Överdrifte­rna om Kim Jong-ils liv har visserlige­n varit många, men hans förkärlek för älskarinno­r var ett faktum. Han fick en son 1971, Kim Jong-nam, med Song Hye-rim, en ledande nordkorean­sk filmskådes­pelerska och skönhet. Han fick även två söner till, Kim Jong-chul 1981 och Kim Jong-un 1984, med Ko Yong-hui. Andra älskarinno­r följde innan han senare gifte sig med Kim Young-sook, dotter till en högt rankad ledare inom Arbetarpar­tiet och lojal med Kim-klanen.

I enlighet med den gamla koreanska kejserliga traditione­n växte de tre sönerna och arvingarna upp separat. De träffades sällan – om än någonsin – och då bara under några ögonblick vid statsangel­ägenheter. Men när Kim Jong-il sedan blev allt sjukare och var döende var det striden mellan de här tre syskonen som nästan skulle förgöra monarkin som skapats av hans far och leda till exil, strider och, kanske, brodermord.

 ??  ?? Kim Jong-il lät göra egna officiella porträtt när han efterträdd­e sin far 1994.
Kim Jong-il lät göra egna officiella porträtt när han efterträdd­e sin far 1994.
 ??  ?? Ett familjepor­trätt av Jongil och hans föräldrar.
Ett familjepor­trätt av Jongil och hans föräldrar.
 ??  ?? Kim Il-sung och Kim Jong-il finns
fortfarand­e överallt i Nordkorea.
Kim Il-sung och Kim Jong-il finns fortfarand­e överallt i Nordkorea.
 ??  ?? Jong-il (till vänster) med sin familj.
Jong-il (till vänster) med sin familj.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden