Historia (Sweden)

SKAKIGARE ÄN DU KANSKE TROR

Kim-dynastin utsöndrar en aura av total kontroll, men det har funnits utmaningar …

-

Ryktena har varierat under åren: livvakter som blivit lönnmördar­e, armégenera­ler som inlett kupper och broderliga strider. Men de har varit just det – rykten.

Efter att striderna upphört 1953 visade Kim Il-sung vad han lärt sig av Stalin genom att hålla en skenrätteg­ång för ett dussin ledande personer inom partiet, anklagade för att ha hjälpt japanerna och konspirera­t mot honom. Alla 12 befanns skyldiga och avrättades. Om det fanns någon sanning bakom är tveksamt. Ett år senare flyttade den tidigare ledaren för Koreas arbetarpar­ti i

Syd till Nordkorea. Han bedömdes kunna bli en utmanare. En skenrätteg­ång i Moskvastil hölls och även han avrättades.

Ryktena fortsatte. Sent 1960-tal hävdade Kina att Kim Il-sung arresterat­s av kuppkonspi­rerande armégenera­ler – det var inte sant. 1970 rensades flera högt uppsatta armébefälh­avare ut igen för att ha motsatt sig den högste ledarens politik, och det har länge funnits rykten om ett kuppförsök 1992 av Moskvaträn­ade soldater.

Kim Jong-il har också haft sina utmaningar.

Det har funnit historier om en planerad kupp bland arméenhete­r i den svältdrabb­ade nordöstra regionen 1995. 1998 ledde en skottväxli­ng mellan polisen och soldater till utegångsfö­rbud i Pyongyang i det som man antog var en direkt utmaning av Jong-ils styre.

Det ryktas även om kupper med stöd utifrån. George W Bush-administra­tionen vägrade alltid att utesluta ett förebyggan­de anfall mot Nord och Pentagons ”operations­plan 5030” byggde på användande­t av sydkoreans­ka och amerikansk­a militärope­rationerna för att tömma Nord på resurser, trötta ut deras militär och främja ett kuppförsök. Men det hände aldrig.

Och så finns det ett rykte till. Efter att Kim Jong-un avrättat sin farbror stod han inför en möjlig kupp ledd av halvbroder­n Jong-nam, som var i exil. Det försöket avslutades eventuellt på Kuala Lumpurs internatio­nella flygplats 2017.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden