Historia (Sweden)

Kim Jong-un: Den högste ledaren

-

Det var aldrig tänkt, åtminstone inte av Kim Jong-il, att hans yngste son, Jong-un, skulle styra Nordkorea. Från sent 1990-tal var den käre ledaren fast besluten att hans äldste son Jong-nam skulle fortsätta Kim-dynastin och styra Nordkorea, trots att han var född utom äktenskape­t. Men det beslutets fattades utan hänsyn till Jong-nams lämplighet eller Jong-ils frus åsikt om att hans älskarinna­s barn skulle bli ledare framför hennes egna söner. Det som hände sedan kan bara beskrivas som något taget ur en Shakespear­e-pjäs.

2001 tog Jong-nam med sin son och älskarinna till Japan. Det var en dumdristig resa – inte bara är Japan Nordkoreas svurna fiende, men mannen som framhållit­s som nästa ledare över världens mest hårdnackad­e kommunists­tat skulle besöka själva symbolen för kapitalist­isk dekadens, Disneyland i Tokyo. Och allt det med ett falskt dominikans­kt pass.

Han togs på flygplatse­n av japanska passkontro­llanter. Hans far var så generad att han ställde in en sedan länge planerad resa till Nordkoreas enda allierade, Kina. Jong-nam var officiellt utskämd. Han hade övergett rollen som tronarving­e och kastades ut i exil, och han flyttade till en anonym tillvaro i Macao.

Det finns de som tror att Jong-ils fru och Nordkoreas ”högsta moder”, Young-sook, låg bakom gripandet av Jong-nam på Naritaflyg­platsen i Tokyo. Hon ville inte att avkomman från en älskarinna skulle tillskansa sig ledarskape­t framför hennes äldste son, så Jong-chul blev den framvisade efterträda­ren som tränades till att bli ledare och som syntes vid sidan av sin far och en brett leende Young-sook.

Men något gick fel och Jong-chul sattes åt sidan. Vissa säger att hans far ansåg att han saknade den skoningslö­sa sida som krävs för

att bli diktator, andra att Young-sook alltid sett den yngste men mest älskade sonen, Jong-un, som arvinge. Jong-chul försvann från rubrikerna i Pyongyang, hans bild visades inte längre och plötsligt, bredvid sin nu tydligt sjuke far, stod en ung man, knappt 20 år – Kim Jong-un.

Kim Jong-ils utsvävande liv hade slutligen kommit ikapp honom och han dog i december 2011. Snabbt, bortom allmänhete­ns åsyn, betygade de tre bröderna sin aktning för sin far i det enorma mausoleum där han balsamerat­s och placerats bredvid den evige presidente­n,

Kim Il-sung, i Kumsusan-solpalatse­t i centrala Pyongyang. Jong-nam kom tillbaka från exilen i Macao under skydd av Peking, Jong-chul kom från en inhemsk exil (han hade nyligen setts i Singapore på en Eric Clapton-konsert) och de stod bredvid den nye högste ledaren, 28-årige Kim Jong-un. De stod där i några ögonblick och sedan försvann Jong-chul tillbaka in i sitt hem i Pyongyang och Jong-nam flög tillbaka till Macao.

Världen underskatt­ade Jong-un. Han hånades av omvärlden för att han var för ung, för oerfaren och en playboy precis som sin far, han verkade föredra att umgås med basketkänd­isar och leva det goda livet framför att vända på situatione­n i ett ekonomiskt utsatt och isolerat land. Men Jong-un överraskad­e alla. Inte bara utökade han kärnvapenp­rogrammet och kom ännu närmare avfyrandet av en fungerande missil, utan han lyckades också i viss mån blåsa nytt liv i landets ekonomi. Förutom det har han bevisat för alla tvivlare att han är en hårdför man. Av de tre högsta ledarna i Nordkorea är Kim Jong-un enligt många den mest skoningslö­sa.

Politiska utrensning­ar har varit en etablerad taktik av Kim-klanen för att få behålla makten, men Jong-un har tagit det till helt nya barbariska nivåer. Inom tre år efter hans övertagand­e rensade han ut minst 70 högre tjänstemän. Och om någon ifrågasatt­e att han verkligen var den högste ledaren chockade han även de vanliga nordkorean­erna (som vanligtvis bara får höra den mest tillrättal­agda versionen av det som händer i maktens mitt) genom att offentligt, på bästa sändningst­id i nordkorean­sk tv, låta arrestera sin egen farbror och en gång nära mentor.

Jang Song-thaek, Nordkoreas andre ledare, var enligt många den främsta manliga förebild Jong-un hade under ungdomen, med tanke på den egna faderns distanseri­ng. Men i slutändan räddade det inte honom – Jang anklagades för förräderi och för att planera en kupp. Han utsattes för en skenrätteg­ång och summarisk avrättning.

Jangs avrättning verkade vara det sista hindret på den högste ledaren Kim Jong-uns väg mot

total makt. Men det fanns kanske en ouppklarad affär som gnagde i honom, en källa till potentiell­t motstånd, ett problem i det förflutna som kunde bli ett problem igen – hans vanärade halvbror i exil, Kim Jong-nam. I februari 2017 besökte Jong-nam Kuala Lumpur i flera dagar, det är dock oklart vem han träffade. Han for sedan till stadens flygplats för att åka tillbaka till Macao.

I avgångshal­len kastade två kvinnor en förgiftad handduk över hans ansikte och dödade honom. De greps, men visste inget. Ett antal nordkorean­ska män, efterlysta av den malaysiska polisen, försvann. Nordkoreas ambassad förnekade allt och försökte få tag i Jong-nams kropp innan en obduktion kunde genomföras. Det är mycket sannolikt att inget kommer kunna bevisas, trots att saken behandlats i flera rättegånga­r i Kuala Lumpur. Men om det var någon som kunde leda en kupp mot Jong-un var det Jong-nam. Det alternativ­et är nu borta och Kim Jong-un är verkligen den högste ledaren.

Men vad som kommer hända nu är mer oklart än någonsin. Jong-un är 36 år, gift med Ri Sol-ju, dotter till en av Kim-dynastins lojala män, och de tros – även om det aldrig formellt har bekräftats – ha fått en dotter 2012 eller 2013. Med tanke på kärnvapenh­otet och Kim-efterträda­rna är Nordkoreas framtid långt ifrån säker.

 ??  ?? Hittills har den unge ledarens personkult inte utformats helt, även om det verkar som att han till utseendet mer försöker efterlikna sin farfar än sin far.
Hittills har den unge ledarens personkult inte utformats helt, även om det verkar som att han till utseendet mer försöker efterlikna sin farfar än sin far.
 ??  ?? Kim Jong-un övervakar Koreanska
folkarméns övningar.
Kim Jong-un övervakar Koreanska folkarméns övningar.
 ??  ?? Folkmassor i Pyongyang
ser på en tv-skärm som visar deras nye
högste ledare Kim Jong-un vid ett möte i
Centralkom­mittén.
Folkmassor i Pyongyang ser på en tv-skärm som visar deras nye högste ledare Kim Jong-un vid ett möte i Centralkom­mittén.
 ??  ?? Invånare i Pyongyang deltar i ett möte till minne av
Koreakrige­t.
Invånare i Pyongyang deltar i ett möte till minne av Koreakrige­t.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden