Historia (Sweden)

KINAS MÄKTIGASTE KVINNA

-

Den 1 december 1927 gifte sig Chiang Kai-shek med Soong Mei-ling, yngre syster till Sun Yat-sens änka. Soong blev Kinas första dam och en av de mest inflytelse­rika politiska och diplomatis­ka krafterna i Chiangs regering under flera år. Madame Chiang, som hon kallades, startade ”Nytt liv-rörelsen” på 30-talet och hade en lagstiftan­de roll. Hon blev medlem av Kuomintang­s centrala exekutivko­mmitté. När de allierade gav sig in i andra världskrig­et blev hon en viktig diplomatis­k röst för nationalis­tregeringe­n, hon hanterade ledarna inom den amerikansk­a militären och regeringen med både charm och hårdhet.

Under krigsåren reste hon flera gånger till USA för att samla stöd för nationalis­tregeringe­n. Hon var på Time Magazines omslag tre gånger och Kinas första par utnämndes till tidningens ”Årets man och hustru” i utgåvan som kom ut den 3 januari 1937. 1943 blev hon den första kinesen, och bara den andra kvinnan, att tala inför den amerikansk­a kongressen­s båda kammare. Under sina år i Taiwan var hon talesperso­n för flera globala välgörenhe­tsorganisa­tioner.

Efter makens död emigrerade madam Chiang från Taiwan till New York. Hon dog där den 23 oktober 2003, vid 105 års ålder.

 ??  ?? Madame Chiang Kai-shek håller ett radiotal där hon tackar det amerikansk­a folket för deras stöd till Kina under det långa kriget mot Japan.
Madame Chiang Kai-shek håller ett radiotal där hon tackar det amerikansk­a folket för deras stöd till Kina under det långa kriget mot Japan.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden