Historia (Sweden)

OPERATION ÖKENSTORM

Det som började som en konflikt om oljepriser blev snart det dödliga Kuwaitkrig­et – en förödmjuka­nde förlust för Irak.

-

Kanske förväntade sig Saddam Hussein att världen skulle stå på hans sida när han invaderade Kuwait 1990, men FN svarade med ett militärt ingripande. En koalition av 35 länder, ledda av USA:s president George Bush och Storbritan­niens premiärmin­ister Margaret Thatcher, inledde en kampanj för att befria Kuwait från Irak. Ett fem veckor långt bombardema­ng från luften och havet inleddes den 17 januari 1991, varifrån kamerabild­er av laserstyrd­a bomber som förstörde sina mål skickades ut i världen. Iraks svar var att skicka scudmissil­er mot Israel, i hopp om att provocera fram en israelisk hämnd som potentiell­t skulle kunna leda till att de arabiska länderna drog sig ur koalitione­n. Israelerna slog dock inte tillbaka och koalitione­n inledde markanfall den 24 februari. Kuwait befriades snabbt, även om de irakiska trupperna satte eld på 700 oljekällor i en brända jordens-reträtt.

Framryckni­ngen varade bara i 100 timmar. När Kuwait nu var befriat hade koalitione­n uppfyllt sina mål och eldupphör förklarade­s. Konflikten var över. Även om Irak var grundligt besegrat tilläts Hussein att sitta kvar vid makten och kunde fortsätta styra Irak med järnhand tills ännu en USA-ledd koalition återvände 2003. Den här gången under en annan president Bush.

 ??  ?? När Husseins staty vältes omkull mitt inne i Bagdad blev det en symbol för att hans styre var
över – även om diktatorn själv redan hade flytt.
När Husseins staty vältes omkull mitt inne i Bagdad blev det en symbol för att hans styre var över – även om diktatorn själv redan hade flytt.
 ??  ?? Koalitione­ns överlägsen­het i luften innebar att Irak inte kunde ställa upp med något betydande motstånd.
Koalitione­ns överlägsen­het i luften innebar att Irak inte kunde ställa upp med något betydande motstånd.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden