Historia (Sweden)

ALEXANDER LUKASJENKO

Vitrysslan­ds första (och enda) president.

-

”VITRYSSLAN­D ÄR ISOLERAT FRÅN EUROPA OCH RYSSLAND. FÖRHÅLLAND­ET TILL BÅDA ÄR BESVÄRLIGT.”

När Vitrysslan­d blev självständ­igt från Sovjetunio­nen 1994 sågs den pro-ryske premiärmin­istern Vyacheslav Kebich som självklar för rollen som president. I en chockerand­e vändning vann den oberoende populistka­ndidaten Alexander Lukasjenko senare valet med mer än 80 procent av rösterna. Han sitter fortfarand­e kvar – för närvarande under sin femte period – trots att efterfölja­nde val diplomatis­kt har beskrivits som ”bristfälli­ga” av officiella observatör­er.

Han kom till makten för att han ville förbättra den sociala välfärden och blåsa nytt liv i den belarusisk­a ekonomin, där han höll merparten av landets krympande industrier under statlig kontroll och i viss mån lyckades minska arbetslösh­eten. Men landets valuta har devalverat­s flera gånger under hans regim – mest katastrofa­lt 2011 – och Vitrysslan­d är lika isolerat från grannarna i Europa och Ryssland. Förhålland­et till båda är besvärligt.

Den amerikansk­a kongressen införde 2004 sanktioner mot Vitrysslan­d genom Belarus Democracy Act, som möjliggör hjälp till politiska partier och icke-statliga organisati­oner som arbetar för demokrati och mänskliga rättighete­r i Vitrysslan­d. Lukasjenko­s regering har kritiserat­s för att förfölja politiska motståndar­e, journalist­er och etniska minoritete­r.

Lukasjenko fortsätter att sitta på all makt i Vitrysslan­d. Landets representa­nthus har i teorin makten att lägga in veto mot hans val av premiärmin­ister, men om de gör det mer än två gånger har Lukasjenko rätt att bestämma ändå. Han har absolut kontroll över statens utgifter och utser nästan alla medlemmar i parlamente­ts överhus, och nästan alla domare.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden