Historia (Sweden)

RAÚL CASTRO

Fidels mindre populäre bror.

-

Fidel Castro kom till makten under en revolution­är våg 1959, gjorde Kuba till en enpartirep­ublik och Kommunistp­artiet till det enda officiella politiska partiet. När han slutligen avgick av hälsoskäl 2011 efterträdd­es han av sin bror Raúl. Raúl hade redan fungerat som statsrådsp­resident sedan 2008, en post som tidigare innehades av Fidel. Raúl avgick från den posten i april 2018 och överlämnad­e den till Miguel Diaz-Canel. Det är första gången på 60 år som det inte sitter en Castro på posten, men Raúl är fortfarand­e förstesekr­eterare i Kubas kommunisti­ska parti, landets högsta politiska position.

Raúl anses vara en mindre karismatis­k ledare än brodern, men han har ändå trotsat förväntnin­garna genom att visa sig mindre hårdför och mer progressiv. Han har uppmuntrat privata initiativ, minskat statens utgifter, infört begränsnin­gar för presidentp­erioderna (inklusive sin egen) och uppmuntrat utländska investerin­gar i Kuba. Han godkände även – åtminstone under Barack Obamas presidents­kap – en upptining av Kubas traditione­llt sett frostiga förhålland­e till USA. Återföreni­ngen började med anläggande­t av nya ambassader i Havanna och Washington.

Raúl Castro har aldrig blivit vald, men sitter ändå på den högsta makten i Kuba, där hans stat kontroller­ar de flesta samhälleli­ga och ekonomiska aspekter av det kubanska samhället, och medierappo­rteringen sker under bevakning av Kommunistp­artiets avdelning för revolution­är orienterin­g (i stora drag dess propaganda­avdelning).

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden