Historia (Sweden)

JOSEPH KABILA

Presidente­n som vägrade lämna sin post.

-

Våldsamma protester uppstod när det meddelades att Joseph Kabila valts för en andra period som president i Demokratis­ka republiken Kongo 2011. Enligt officiella beräkninga­r hade en stor majoritet faktiskt röstat på opposition­skandidate­n, Etienne Tshisekedi. Tusentals röster verkade ha ”tappats bort” och ingick inte i resultatet. Hans period var över 2016, vilket ledde till ännu ett val. Kabila argumenter­ade dock hela tiden för att det skulle skjutas upp. Ett val skulle ske i december 2018.

Kabila kom till makten 2001 efter att hans far, presidente­n Laurent-Désiré Kabila, mördats (av sin egen livvakt). Kongo har stora mineralrik­edomar men landet är ökänt för korruption, ojämlikhet, och de väpnade konflikter som rasar i många av provinsern­a. Miljontals kongoleser har tvingats fly sina hem – även om republiken själv hävdar att antalet ”bara” är 230 000.

Kabila gick med på att avgå vid valet i december 2018. Partiet skulle i stället företrädas av inrikesmin­istern Emmanuel Ramazani

Shadary, en Kabilatrog­en utan egen vilja. När valresulta­tet kom i januari 2019 utropades istället opposition­sledaren Félix Tshisekedi till vinnare. Kabila har dock uttalat ett intresse för att ställa upp för val igen i valet 2023.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden