Historia (Sweden)

TEODORO OBIANG NGUEMA MBASAGO

Han har sett till att bli rik, men till vilket pris?

-

Obiang föddes in i en familj med ett blodigt rykte. En äldre släkting, Francisco Macías Nguema, valdes till Ekvatorial­guineas första president efter självständ­igheten från Spanien, men Macías visade snart sina rätta färger och förföljde sina politiska motståndar­e. Han utropade sig i stort sett till gud över sitt folk, och blev enligt uppgift så paranoid att han började döda medlemmar i sin egen familj – till och med sin bror. 1979 bestämde Obiang att det räckte. Han störtade sin släkting och installera­de sig själv på posten istället.

Han lättade på vissa av släktingen­s mer orimliga beslut, som totalförbu­det mot den katolska kyrkan, men slog till ännu hårdare på andra områden. Varje ”val” sedan 1979 har omgetts av anklagelse­r om bedrägeri, skrämsel av valdeltaga­re och en vida spridd korruption. I valet 2002 vann Obiang enligt uppgift 97 procent av rösterna, samtidigt som de politiska motståndar­na drog sig ur.

Obiang själv har kritiserat­s internatio­nellt för att ha försett sig av landets oljeintäkt­er, vilket han klassar som en ”statshemli­ghet”. Obiang och hans söner har utretts för om deras lyxiga egendomar i Paris och USA, eller deras dyra bilar och privata jetplan, har köpts med statliga medel. Samtidigt lever över hälften av Ekvatorial­guineas befolkning i fattigdom.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden