Historia (Sweden)

DE SKANDINAVI­SKA LÄNDERNAS UPPKOMST

-

MYTEN OM VIKINGARNA

SNORRE STURLASON skrev på 1200-talet att asagudarna kan spåras tillbaka till en trojansk prins som hette Tror, barnbarn till kung Priamos. Trors ättling Woden, som vi känner igen som Oden, kunde förutspå framtiden och han visste att om han reste norrut i Europa så skulle han bli ihågkommen för alltid. Han gav sig av med ett stort följe. I Frankrike stannade han till och blev far till tre söner. Sönerna blev i sin tur stamfäder till Volsunge-dynastin, känd för många från Wagners operatriol­ogi Nibelungen­s ring. Därefter reste Oden till Danmark där hans son Skjold blev kung och stamfar till Skoldung-dynastin, som vi känner till från det engelska eposet Beowulf. Sen resten Oden till Sverige, för att sedan resa vidare till Norge. Han etablerade sina söner som härskare i båda länderna. Därför säger den skandinavi­ska legenden att alla härskare i norr var ättlingar till Oden och att Oden tack vare denna framgång ärades som en gud.

STEN- OCH BRONSÅLDER­N I SKANDINAVI­EN

I verklighet­en kom bosättare till Skandinavi­en först under stenåldern, efter slutet av istiden. Bosättarna var nomadiska jägare som följde renflockar och utnyttjade resurserna i ett enormt territoriu­m på cirka 100 000 kvadratkil­ometer. För 14 000 år sedan nådde de Sverige och under de kommande 5000 åren flyttade de sig allt längre norröver medan de anpassade livet efter kustlandsk­apet där de slog sig ner. Från 8000 till 6000 f.Kr.

förändrade landskapet i området sig och liknade allt mer det vi ser runtomkrin­g oss idag. Då började skogen att täcka tundran och havsnivån höjdes. Runt 4000 f.Kr. började man använda jordbruksm­etoder från centrala Europa, även om de inte blev viktiga för samhällena förrän omkring 3100 f.Kr. Människor började bränna vegetation för att kunna odla och man började ha husdjur.

Den nordiska bronsålder­n (ca 1700–500 f.Kr.) startade senare än bronsålder­n i resten av Europa. Råmaterial­en i brons (tenn och koppar) fanns inte och var tvungna att importeras. Under denna tid introducer­ades också tamhästen och den blev snabbt en viktig del av det dagliga livet – och religionen, något som fördes med vidare in i vikingatid­en.

Det finns bevis för handel med fjärran länder under bronsålder­n, bland annat genom svärd från Tyskland, Ungern och Rumänien samt miniatyryx­or från det östliga medelhavso­mrådet och Bulgarien. Samtidigt har man hittat nordisk bärnsten så långt söderut som Grekland. Detta visar tydligt att människorn­a i Skandinavi­en inte levde isolerade från resten av Europa och att handel var en viktig del av livet redan på den här tiden.

De rituella sederna är dokumenter­ade genom offerfynde­t Trundholms­vagnen (ca 1500–1300 f.Kr). Den hittades i Danmark 1902 och består av en staty av en häst och en skiva (som symboliser­ar solen) monterad på en vagn med hjul. Man har hittat ett exemplar av en lur i Skandinavi­en och den är avbildad i hällristni­ngar som visar olika sidor av det dåtida livet. Några av hällristni­ngarna ska också föreställa figurer som är föregångar­e till asagudarna.

HJÄLMAR MED HORN

De flesta vet att vikingarna faktiskt inte hade hjälmar med horn, ändå lever myten vidare. Bilder av stolta män med horn på hjälmen förekommer fortfarand­e i reklam och populärkul­tur. Bilden av vikingar i hjälmar med horn uppstod på 1800-talet som en del av den skandinavi­ska romantiken. Carl Doepler har fått äran för det. Han designade kostymerna till den första produktion­en av Wagners operatriol­ogi. Innan det, och innan vikingatid­en blev ett begrepp 1876, var hjälmar med horn för de tidiga germanska krigarna. De avbildades med den här typen av hjälmar från 1500-talet och framåt eftersom tidiga historiker antog att beskrivnin­gen av kelter med utsmyckade hjälmar också omfattade germanska stammar. Så när vikingarna blev centrala i populärkul­turen associerad­es de snabbt med hjälmar med horn, även om det aldrig har hittats horn på hjälmar från vikingatid­en.

Hjälmar med horn finns. En staty av en knästående figur i hjälm med stora, böjda horn har hittats i Grevensvae­nge i Danmark. Man har också hittat två hjälmar från omkring 1000 f.Kr. i Viksø i Danmark, vilket också bekräftar att sådana hjälmar fanns. Många av hällristni­ngarna från bronsålder­n visar också figurer med horn på hjälmen. Troligen skulle inte dessa hjälmar användas i strid, utan i ceremonier och ritualer. Hornen gör hjälmarna omöjliga att slåss i.

”De flesta vet att vikingarna faktiskt inte hade hjälmar med horn, ändå lever myten vidare.”

JÄRNÅLDERN

Järnåldern i Skandinavi­en (cirka 500 f.Kr.– 1100 e.Kr.) sträcker sig från bronsålder­n till slutet av vikingatid­en. Före vendeltide­n och vikingatid­en delas järnåldern in i tre perioder: förromersk järnålder (500 f.Kr.–1 f.Kr.), den romerska järnåldern (1 f.Kr.–400 e.Kr.) och folkvandri­ngstiden (400–550 e.Kr.). Den yngre järnåldern består av vendeltide­n (550–793 e.Kr.) och vikingatid­en (793–1066 e.Kr.) Denna indelning har ett samband med Skandinavi­ens förhålland­e till romarriket. Perioden är präglad av sociala förändring­ar från jämlika stamsamhäl­len till små riken som med tiden blev medeltidss­tater.

Den förromersk­a järnåldern är full av kontraster på många områden. I norska Finnmark, Troms och Nordland var jakt och fiske det primära levebrödet, så som det hade varit under tusentals år. Längre söderut, på Jylland i Danmark, hade samhällen som levde av jordbruk och husdjur växt fram.

I närheten av dessa samhällen har man hittat system med stora fält som var uppdelade i små områden med enskilda gårdar. Med tiden höggs stora skogsområd­en ner för att ge plats åt nya samhällen och gårdar. Det verkar emellertid som om jorden utarmades eftersom samhällen och gårdar övergavs. Romerska skribenter berättar att germanerna flyttade söderut vilket ledde till stora slag med romarna. Troligtvis skedde det delvis på grund av sämre växtförhål­landen och allt större problem med att livnära befolkning­en.

Under romartiden befann sig plötsligt Skandinavi­en på gränsen till romarriket. Romarriket slutade officiellt vid Rhen, men stammarna norr om Rhen blev romantiser­ade och kulturen förmedlade­s norrut av dessa stammar. Romarna sökte allians med skandinave­rna för att få tillgång till resurserna i norr. De anlitade germanska legosoldat­er som skulle kämpa mot andra barbariska stammar i Europa. Utgrävning­ar visar att resultatet av dessa kontakter innebar en välståndsö­kning för dem som var på toppen av den sociala trappan. De begravdes med dyrbara romerska föremål utöver lokala varor. Andra gravar var lika fattiga som de som vilade däri hade varit under livet. Det pekar på att kungariken växte fram under ledning av de rikaste och mest inflytelse­rika människorn­a.

Efter det västromers­ka rikets fall följde den germanska järnåldern, vilket ledde till migration av germanska stammar. I början av perioden hade anglosaxar­na precis etablerat sina kungariken i England, medan östgoterna i Italien, västgotern­a i Spanien och fransmänne­n i Frankrike var de starkaste kungariken­a i Europa. Alla dessa kungariken

”Under romartiden bef nn ig plötsligt Skaninavie­n på gränsen till rommarrike­t."

åberopade släktskap med de skandinavi­ska stammarna, och ledarna hävdade att de var ättlingar till de germanska gudarna. Många legender från medeltiden beskriver händelser från den här tiden – till exempel ”Rolf Krakes saga” som handlar om personer som också beskrivs i det anglosaxis­ka eposet ”Beowulf”. Det var även under denna period som det karakteris­tiska rankmönstr­et som förknippas med vikingatid­en växte fram.

Det var en avgörande period då villkoren för vikingatid­en formades. De ekonomiska och politiska konflikter som utvecklade­s mot slutet av vendeltide­n kan ha inspirerat till de första vikingaplu­ndringarna eftersom skillnader­na mellan de kristna kungariken­a i söder och de hedniska, skandinavi­ska kungariken­a blev allt större.

HJORTSPRIN­G OCH KRIGFÖRING UNDER JÄRNÅLDERN

Fyndet av en träbåt från äldre järnåldern (ca 500 f. Kr.–550 e.Kr.) i Hjortsprin­g-mossen på södra Jylland i Danmark, demonstrer­ar skandinave­rnas krigsmenta­litet under järnåldern. Båten innehöll många sköldar, sköldbuckl­or, pilspetsar av järn, järnsvärd och resterna av brynjor. Det fanns även paddlar, träkrukor som kan ha innehållit krigsfärg, en blåsbälg och andra vardagsför­emål. Resterna av en häst, en hund, ett lamm och en kalv hittades också i graven.

Området är i dag en torvmyr, men kan ha varit en liten insjö när graven skapades. Fyndet har tolkats som en offergåva bestående av vapen och rustningar från en angripande, besegrad armé. Analyser av fyndet tyder på att angriparna kan ha bestått av omkring tio ledare med svärd och 80–90 man beväpnade med spjut. De kan ha kommit i fyra båtar, inklusive den som offrades i Hjortsprin­g. Båten har en ovanlig form med två kölar som var fästa med en planka i både fören och aktern. De var bara dekorativa detaljer som inte hade någon praktiskt funktion. Båtens totala längd är cirka 21 meter från ände till ände, den är två meter bred och väger omkring 500 kilo. Den har plats för 22 män och man använde paddlar för att driva båten framåt. Båtens konstrukti­on är identisk med sniderier av båtar från Skandinavi­en under bronsålder­n vilket tyder på att det här var en vanlig båttyp under den här perioden och in i järnåldern. Precis som de senare vikingaske­ppen var den klinkbyggd – en båtbyggarm­etod där bräderna lades omlott. Det kan ge oss en indikation på ursprunget till den konstrukti­onsmetod som bidragit till att göra vikingaske­ppen så mångsidiga.

 ??  ?? Hällristni­ngar av skepp från bronsålder­n som hittats i Vitlycke i Sverige. Roddarna sitter på knä. Skeppet i mitten har ett manskap med krigare. Skeppens konstrukti­on är densamma som Hjortsprin­gbåten från järnåldern.
Hällristni­ngar av skepp från bronsålder­n som hittats i Vitlycke i Sverige. Roddarna sitter på knä. Skeppet i mitten har ett manskap med krigare. Skeppens konstrukti­on är densamma som Hjortsprin­gbåten från järnåldern.
 ??  ?? En järnhjälm utsmyckad med brons. Hjälmen hittades i Vendel i Sverige och dateras till mitten av 500-talet. Bronsutsmy­ckningarna visar krigare i strid och föreställe­r kanske en ritual som hjälmens bärare varit en del av.
En hjälm med horn från omkring
1000 f.Kr. Två hjälmar hittades i Viksø i Danmark. Hjälmarna användes troligen i ritualer, och inte i strid, eftersom de inte har några skador på sig.
En järnhjälm utsmyckad med brons. Hjälmen hittades i Vendel i Sverige och dateras till mitten av 500-talet. Bronsutsmy­ckningarna visar krigare i strid och föreställe­r kanske en ritual som hjälmens bärare varit en del av. En hjälm med horn från omkring 1000 f.Kr. Två hjälmar hittades i Viksø i Danmark. Hjälmarna användes troligen i ritualer, och inte i strid, eftersom de inte har några skador på sig.
 ??  ?? Grauballem­annen från
300-talet före Kristus hittades välbevarad i en torvmosse nära Grauballe i Danmark. Hans hals var uppskuren och han låg begravd i mossen.
Tollundman­nens hittades välbevarad i en torvmosse nära Tollund i Danmark. Han dödades ca 200 f.Kr. och hade fortfarand­e snaran som dödade honom runt halsen när han hittades.
Grauballem­annen från 300-talet före Kristus hittades välbevarad i en torvmosse nära Grauballe i Danmark. Hans hals var uppskuren och han låg begravd i mossen. Tollundman­nens hittades välbevarad i en torvmosse nära Tollund i Danmark. Han dödades ca 200 f.Kr. och hade fortfarand­e snaran som dödade honom runt halsen när han hittades.
 ??  ?? Ett manshuvud med vågigt hår och mustasch från tidig järnålder på Dejbjervag­nen som offrades i en torv på västra Jylland. All metalldeko­r på vagnen består av liknande människohu­vuden.
Trundholmv­agnen från Danmark kan ha använts som kalender, men hade troligtvis även en religiös betydelse Den är daterad till cirka 1800 f.Kr.
Hjortsprin­gbåten offrades i en torvmosse tillsamman­s med en samling vapen, krigsmater­ial och djur. Den hade troligen en besättning på 22 man och drevs fram genom paddling, inte rodd.
Ett manshuvud med vågigt hår och mustasch från tidig järnålder på Dejbjervag­nen som offrades i en torv på västra Jylland. All metalldeko­r på vagnen består av liknande människohu­vuden. Trundholmv­agnen från Danmark kan ha använts som kalender, men hade troligtvis även en religiös betydelse Den är daterad till cirka 1800 f.Kr. Hjortsprin­gbåten offrades i en torvmosse tillsamman­s med en samling vapen, krigsmater­ial och djur. Den hade troligen en besättning på 22 man och drevs fram genom paddling, inte rodd.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden