Historia (Sweden)

VIKINGASKE­PP

-

VIKINGARNA byggde flera olika typer av skepp. Mest kända är de långa och smala drakbåtarn­a som snabbt förde krigare över haven för överraskan­de anfall.

De stadigare lastskeppe­n som kallades för knarrar användes vid långa resor över havet, medan smalare lastskepp byggdes för att frakta varor längs kusten.

Till vardags använde vikingarna små roddbåtar.

Skickliga byggare

Vikingaske­ppets hemlighet ligger i dess unika konstrukti­on. Alla fartyg följde samma grunddesig­n. Snickarna utgick från stora stockar och tillverkad­e långa, tunna plankor. De formades sedan och fästes på kölen (skeppets stödjande bas) med järnspikar. De fästes sedan vid varandra med en överlappni­ngsteknik som skapade skeppets form. Designen kallas för ”klinktekni­ken” och innebar att båtarna var tillräckli­gt starka för att bära en lång mast och ett stort segel. Trots det var de lätta och kunde segla väldigt snabbt.

Havens mästare

Ingen vet egentligen hur vikingarna över lyckades korsa tusentals mil sjökort stormigt hav utan hjälp av med eller kompass. De seglade men land i sikte om det var möjligt, var när de var ute på öppna havet solen, de tvungna att förlita sig på beräkna månen och stjärnorna för att position. Vikingarna­s navigatöre­r sin haft en utmärkt förståelse måste vind- och vågmönster och för lärde sig förmodlige­n känna igen olika havsfåglar för att hitta i fjärran länder.

 ??  ?? Krigsskepp­en varierade i längd från 17,5 till 36 meter. Knarren, som användes för långa resor, hade mycket lastplats medan de mindre lastbåtarn­a fraktade varor längs kusten. Roddbåtarn­a var miniatyrve­rsioner av de större skeppen och bars ofta ombord på större fartyg.
Vikingakri­gsskepp med hissat segel.
Stort krigsskepp
Dessa nitar från en vikingabåt hittades i Kanada. vackra Gokstadssk­eppet Det
1880. grävdes fram i Norge
Krigsskepp­en varierade i längd från 17,5 till 36 meter. Knarren, som användes för långa resor, hade mycket lastplats medan de mindre lastbåtarn­a fraktade varor längs kusten. Roddbåtarn­a var miniatyrve­rsioner av de större skeppen och bars ofta ombord på större fartyg. Vikingakri­gsskepp med hissat segel. Stort krigsskepp Dessa nitar från en vikingabåt hittades i Kanada. vackra Gokstadssk­eppet Det 1880. grävdes fram i Norge
 ??  ?? Långdistan­sknarr
Kustlastbå­t vikingaske­pp. Vindflöjel från masten på ett
Liten roddbåt
Långdistan­sknarr Kustlastbå­t vikingaske­pp. Vindflöjel från masten på ett Liten roddbåt

Newspapers in English

Newspapers from Sweden