Historia (Sweden)

UPPTÄCKTEN AV NYTT LAND

-

VIKINGARNA var orädda och lämnade tryggheten hemma för att resa tusentals mil i jakten på nytt land. Dessa äventyrare kom främst från dagens Norge. De trotsade isiga farvatten i Atlanten och många sjömän förlorade sina liv i de otäcka stormarna. Det stoppade inte vikingarna från att resa till Island, Grönland och till slut Nordamerik­a.

Vikingarna på Island

Den första bosättaren på den som vulkaniska ön var en norrman hette Ingolf Arnarson. Han tog och med sin familj dit runt år 874 byggde en stor gård vid en vik. Platsen blev senare Reykjavik. Innan år 930 hade fler än 10 000 vikingar anlänt till ön. De bodde och huvudsakli­gen längs den gröna bördiga kusten. Det kärva inlandet med berg, vulkaner och glaciärer förblev obebott.

Landet av is och snö

Mest berömd av de vikingar som utforskade Grönland var Erik Röde. Den steniga ön var täckt av snö och is, men Erik upptäckte ett isfritt område med bra betesgräs på sydkusten. För att locka dit bosättare kallade han ön Grönland. År 985 övertalade han isländska vikingar att flytta till ön tillsamman­s med honom. Snart följde flera efter.

Trots det kärva klimatet kunde bosättarna odla säd samt hålla får och nötkreatur. Valrossbet­ar, fjällrävsp­älsar och isbjörnssk­inn exporterad­es i utbyte mot metall, verktyg och virke. Vikingarna levde gott på Grönland i 400 år. Experterna är inte helt säkra på varför de lämnade ön, men isoleringe­n och ett allt kallare klimat kan ha drivit bort dem.

 ??  ?? Statyn av Ingolf Arnarson i Reykjavik.
Baffin Island
KANADA
Baffin Bay
L ’Anse aux Meadows
Newfoundla­nd
GRÖNLAND
Brattahlid
En rekonstruk­tion av ett vikingahus på Island. Originalet begravdes under vulkanisk aska.
Statyn av Ingolf Arnarson i Reykjavik. Baffin Island KANADA Baffin Bay L ’Anse aux Meadows Newfoundla­nd GRÖNLAND Brattahlid En rekonstruk­tion av ett vikingahus på Island. Originalet begravdes under vulkanisk aska.
 ??  ?? ISLAND
Reykjavik
ORDATLANTE­N
BRITTISKA ÖARNA
Färöarna först Vikingarna upptäckte sig Island och tog Färöarna och till Grönland därefter västerut
Nordamerik­a. och
NORRA ISHAVET
NORGE
DANMARK
SVERIGE
Brattali∂bosättning­en på Grönland. Erik Rödes hus stod här någonstans.
En fjällrävsp­äls.
Erik Röde.
ISLAND Reykjavik ORDATLANTE­N BRITTISKA ÖARNA Färöarna först Vikingarna upptäckte sig Island och tog Färöarna och till Grönland därefter västerut Nordamerik­a. och NORRA ISHAVET NORGE DANMARK SVERIGE Brattali∂bosättning­en på Grönland. Erik Rödes hus stod här någonstans. En fjällrävsp­äls. Erik Röde.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden