Historia (Sweden)

PLUNDRING I VÄST

-

År 793 anlände vikingakri­gare med sina långskepp till Lindisfarn­e, en ö på Englands östkust. Där attackerad­e de det kristna klostret. De vettskrämd­a munkarna försökte försvara sig mot vikingarna men blev brutalt slaktade. Byggnadern­a lades i ruiner och krigarna gav sig av med klostrets skatter. Det var starten på vikingarna­s långa terrorväld­e över hela Europa.

Vikingaerö­vrare

I början kämpade vikingarna i små grupper och plundrade enkla mål längs kusterna under sommarmåna­derna. De blev emellertid snart mer vågade och övervintra­de på platserna de hade erövrat. Vikingarna seglade upp för Europas floder och angrep stora städer som Paris och Hamburg. Överallt på Brittiska öarna etablerade de sig som härskare över områdena de angripit.

I nordvästra Frankrike kallades området runt

Rouen för Normandie, ”nordmännen­s land”. Vikingaflo­ttorna seglade ända till Medelhavet där de härjade längs Spaniens, Italiens och Nordafrika­s kuster.

Danagälden

De europeiska ledarna ville stoppa vikingarna­s räder till varje pris. År 845 betalade den franska kungen Karl den skallige en enorm summa i silver till vikingaled­aren Ragnar Lodbrok för att få honom att lämna Paris. På 900-talet började de engelska kungarna betala kolossala lösensummo­r till danska vikingar, som kallades för danagäld. Mutorna fungerade tyvärr inte – vikingarna tog emot pengarna, men kom ständigt tillbaka efter mer.

Europa i skräck

Vikingarna­s attacker var snabba, skoningslö­sa och kom vanligtvis helt överraskan­de. Krigarna kunde plötsligt dyka upp i sina långskepp och storma in över land. De var tungt beväpnade, djärva och fick nästan alltid med sig det de var ute efter. Anfallen skedde med väldig snabbhet och att försvara sig var nästan omöjligt för de angripna. Under andra halvan av 800-talet började emellertid de europeiska ledarna bygga borgar och fort som försvar mot invasioner­na.

 ??  ?? Den här stenen från Lindisfarn­e illustrera­r vikingar som anfaller öns kloster år 793.
Klostret som står på Lindisfarn­e i dag byggdes på ruinerna av klostret som vikingarna plundrade.
Den här stenen från Lindisfarn­e illustrera­r vikingar som anfaller öns kloster år 793. Klostret som står på Lindisfarn­e i dag byggdes på ruinerna av klostret som vikingarna plundrade.
 ??  ?? Anfallens brutalitet och snabbhet gjorde det svårt för offren att försvara sig.
Miljontals anglosaxis­ka mynt lämnades över till vikingarna för att deras härjningar skulle upphöra.
En anglosaxis­k hjälm från 900-t.alet från Tork, en stad som erövrades av vikingarna.
Anfallens brutalitet och snabbhet gjorde det svårt för offren att försvara sig. Miljontals anglosaxis­ka mynt lämnades över till vikingarna för att deras härjningar skulle upphöra. En anglosaxis­k hjälm från 900-t.alet från Tork, en stad som erövrades av vikingarna.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden