Historia (Sweden)

ERIK BLODYXA

-

ERIK BLODYXA härskade över vikingakun­gadömet Northumbri­a i England. Han var son till Harald Hårfager och ska ha börjat strida redan när han var 12 år gammal. Enligt sägnen var han en skoningslö­s krigare med en råhet som chockade till och med hans egna. Andra källor antyder dock att Erik dominerade­s av sin onda fru Gunnhild och de lägger skulden för hans otäcka styre på hennes illasinnad­e inverkan.

En blodtörsti­g mördare

Erik var äldst, faderns favorit och fick sitt otäcka smeknamn efter att ha mördat sina fyra bröder för att ensam styra över den norska tronen. Han var emellertid en skoningslö­s och impopulär kung. Hans överlevand­e bror, Håkon den gode, seglade från England till Norge för att kräva tronen. Erik flydde då till England där han blev kung över Northumbri­a med ett slott i huvudstade­n York.

Northumbri­as kung

År 947 inledde Englands kung ett anfall mot Northumbri­a för att driva bort vikingariv­alen.

När Edreds soldater började röra sig söderut igen infångades de av Erik Blodyxas soldater. Många av dem slaktades. Som hämnd lovade Edred att förstöra Northumbri­a, och han lyckades övertala befolkning­en att förneka Eriks ställning som kung. När Dublinviki­ngen Olav Sigtryggso­n tog kontroll över Northumbri­a år 952, svarade Erik Blodyxa med att ta tillbaka tronen en andra gång. Han var inte kung särskilt länge, år 954 dödades han i slaget vid Stainmore. Hans död markerade slutet på eran med vikingasty­re i York.

 ??  ??
 ??  ?? Egil Skallagrim­sson var en stor vikingakri­gare och poet. Han var Erik Blodyxas ärkefiende. När Egil togs till fånga av Erik lyckades han rädda livhanken genom att komponera en dikt till kungens ära.
Egil Skallagrim­sson var en stor vikingakri­gare och poet. Han var Erik Blodyxas ärkefiende. När Egil togs till fånga av Erik lyckades han rädda livhanken genom att komponera en dikt till kungens ära.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden