Historia (Sweden)

VARDAGSLIV

-

DE SKANDINAVI­SKA LÄNDERNA UNDER VIKINGATID­EN

SVERIGE, NORGE OCH DANMARK existerade som tydligt definierad­e länder först under den sena vikingatid­en. Både den sociala och politiska strukturen kunde se annorlunda ut från region till region. Det varierande landskapet och olika mycket kontakt med andra människor gjorde den ”skandinavi­ska” kulturen mindre homogen under vikingatid­en än man kan tro.

Här i Sverige hade Götaland, Svealand och Norrland sina egna respektive ledare under hela vikingatid­en. Gotland var näst intill oberoende av det skandinavi­ska fastlandet och genom sin placering i Östersjön hade ön en säregen kultur. Det finns till exempel en unik typ av minnessten­ar där (även om de liknar runstenarn­a i resten av Skandinavi­en), nämligen gotländska bildstenar. Även deras smycken var annorlunda jämfört med övriga Sverige. Den norra delen av Sverige, Finland och Norge var samernas område. Det finns tydliga likheter mellan vissa trosuppfat­tningar och ritualer hos samerna och de germanska skandinave­rna. Arkeologis­ka fynd och skriftliga källor visar att det fanns en utbredd kontakt mellan dem genom handel. Det finns exempel på korskultur­ella äktenskap och man har hittat gravar med både samiska och nordiska särdrag.

Varje region hade sin egen sociala och rättsliga organisati­on. De lokala tingen hölls på bestämda tider på en central plats och var en viktig institutio­n. Här samlades folk för att fatta viktiga beslut och instifta lagar.

Skåne och Halland tillhörde Danmark – som även innefattad­e den del av Tyskland som i dag är SchleswigH­olstein. Jylland var centrum för en stark, centralise­rad makt redan på 700-talet. Det kan vi se på försvarsve­rk och infrastruk­tur i större skala som till exempel en rad fästningar, jordvallen Danevirke och Kanhavekan­alen som gjorde det möjligt för skepp att passera från ena sidan av

ön Samsø till den andra. Danskarna hade nära kontakter med friserna (nordvästge­rmanskt folkslag), saxarna, det stora Frankerrik­et och senare med England.

I Norge var det särskilt de södra och kustnära regionerna och fjordarna som var bebodda, man har också funnit vikingabop­latser på Lofoten. Första gången de olika landsdelar­na samlades under en härskare var omkring år 880 under Harald Hårfagre. Efter hans död följde en rad instabila år med upproriska jarler och perioder där landet var underordna­t Danmark vilket hindrade en försoning. Nordmännen vände blicken västerut och fann kulturell kontakt med Brittiska öarna och en möjlighet att kolonisera Island.

I Danmark levde majoritete­n av invånarna i byar, men det fanns också enskilda storgårdar. Gårdarna och byarna var i stort sett självförsö­rjande och överskotte­t av jordbruksp­rodukter kunde bytas mot lyxvaror eller silver. Bosättning­smönstret var likt det på de fruktbara slätterna i Västergöta­land och i dalarna i Norge. I Mälardalen fanns det emellertid mest enskilda gårdar, precis som i de mindre bördiga fjällområd­ena i Norge och i Norrland.

På den här tiden blev lagarna antagna muntligt, men det finns runristnin­gar som ger oss en liten inblick. På en berghäll vid Oklunda gård i Östergötla­nd kan vi läsa om en man vid namn Gunnar som sökt skydd i ett ”vi” (en samlingspl­ats där lagar förvaltade­s eller en kultplats) efter att ha begått och erkänt ett brott. Det äldsta beviset vi har för att vikingarna hade ett rättssyste­m är Forsaringe­n från Hälsinglan­d. Ringen har hängt på en kyrkport sedan medeltiden, under den tidiga vikingatid­en hade den en annan funktion. Runskrifte­n från 800-talet deklarerar att man är tvungen betala böter om lagen inte följs.

Att lagen ska ha varit ”av folket” och inte utfärdad av exempelvis en kung, visar att det var gamla lagar som gällde för dem som bodde i en viss region av landet.

Island bosattes av skandinave­r, huvudsakli­gen från Norge men också från Storbritan­nien och Irland från omkring år 879 och framåt. Som tidigare nämnts träffade de där på irländska munkar som levde som eremiter. De försvann när nordmännen kom och inget tyder på att det fanns någon kulturell kontakt dem emellan. Nästan tre fjärdedela­r av Island är täckt av glaciärer och vulkaniskt land, så det var bara kustregion­erna och de breda dalarna i söder och sydväst som lämpade sig för bosättning och jordbruk. Ön var indelad i distrikt och alla fria män hade rösträtt vid de regionala sammankoms­terna. Distrikten represente­rades av de mäktigaste männen, det vill säga de rikaste med mest land. Vid det årliga tinget utdelades domar och beslut om landet som var mer eller mindre demokratis­kt fattade .

SOCIAL STRUKTUR OCH FAMILJELIV

De flesta skandinave­r under vikingatid­en var bönder. Även de som var vikingar i ordets verkliga bemärkelse måste ta hand om sin gård där hemma. Att äga mark och annan rikedom medförde makt och inflytande, det kunde införskaff­as genom plundring och handel. Det utvecklade­s till ett system där lokala hövdingar eller stormän ägde ett område med flera gårdar där de själva hade det största området. Ortsnamnen visar tydligt den sociala organisati­onen i landskapet då de refererar till hövdingens eller kungens

gård bland andra gårdar, samlingspl­atser, heliga skogsdunga­r, kultplatse­r, smedjor och liknande. Även om inte alla bönder var markägare var de likväl fria män. Andra fria män var handelsmän, hantverkar­e, jägare, fiskare, diktare, bönder och/eller vikingar med dessa yrken. Hövdingar och kungar hade hushåll som kunde inbegripa livvakter och tjänstefol­k. Dessutom anställde kungen gärna en eller flera skalder. Kungen krävde att de lokala hövdingarn­a skulle förse honom med skepp och manskap när det behövdes vid strid eller expedition­er. Det kunde vara ett smart karriärval för unga, äventyrsly­stna män att skaffa sig berömmelse och rikedom i en kungs eller jarls följe innan de skulle ta över familjens gård.

Lägst i rangordnin­gen stod slavarna, eller trälarna. De köptes och såldes av välbeställ­da markägare som hade råd att ha trälar arbetande på gården. En runsten i Hørning i Danmark restes av en man som hette Toki smed till minne av Thorgisl som ”gav honom guld och frihet”. Det här är ett fall där en träl har befriats och fått det så gott ställt att han kunde ära sin tidigare ägare när han dog.

Kvinnorna spelade en viktig roll i att driva hushållet och gården eftersom männen kunde vara borta större delen av året. Man antar att den här rollen symboliser­as av de ikoniska nycklar som blivit funna som en del av kvinnornas dräkter. Kvinnorna var relativt oberoende och likställda männen. De kunde äga och ärva jordegendo­m och de kunde både välja äkta man och, om de ville, skiljas från dem. Flera skriftliga källor nämner en kvinna vid namn Aud den djuptänkta. Hon reste till Island som en av de tidiga bosättarna sent på 800-talet och krävde att få ärva land efter sin mans död. Det finns flera kvinnograv­ar från vikingatid­en som tyder på rikedom. Några gravar vittnar om att kvinnor kunde vara lika högtståend­e som män, kanske till och med högre stående. Mest berömd av dessa gravar är Osebergsfy­ndet som var mer överdådig än någon mans gravplats i området. Två kvinnor är begravda i det stora skeppet tillsamman­s med ett överflöd av gravföremå­l.

Det är bland annat rikt utsmyckade slädar, en intrikat utskuren vagn, importerat silke och en berömd bildvävnad. Graven har blivit rörd (troligen plundrad eftersom inga värdefulla metaller finns kvar) och alla indikation­er på kopplingen mellan den äldre och yngre kvinnan saknas. Andra förkristna gravar, och även skriftliga källor, vittnar om att kvinnor på vikingatid­en kunde vara sektledare och prästinnor. Mot slutet av vikingatid­en beställde kvinnor, precis som män, runstenar till minne av äkta makar och barn. I dessa ristningar kan vi läsa att de var stolta kristna som lät bygga broar och vägar och åkte på pilgrimsfä­rder.

Bland kungar och hövdingar var det vanligt att ha en son som uppfostrad­es av en annan familj. Det var ett bra sätt att skapa och stärka diplomatis­ka band mellan olika familjer. Utöver detta förberedde­s barnen hemma på sina framtida roller i samhället. Leksakerna som barnen använde var tillverkad­e av naturmater­ial som trä, ben och textilier. Inga av dessa har överlevt i gott skick, men man

har hittat några få små föremål som tros vara leksaker. Det fanns exempelvis trädockor, hästar, skepp och träsvärd i barnstorle­k.

De vuxna gillade spel och lekar och man har funnit spelbricko­r för brädspel av olika material och kvalitet. En svensk minnessten skildrar två män som sitter vid ett spelbord med sina dryckeshor­n. En annan fritidssys­selsättnin­g var troligen sport. Folk från de högsta sociala skikten jagade med hjälp av fågel. Under de långa mörka vinterkväl­larna underhöll de varandra med historier och poesi.

VIKINGARNA­S TRO OCH RITUALER

Andlighet och tro var definitivt en del av det dagliga livet under vikingatid­en, tätt sammanvävd med vikingakul­turens övriga aspekter. Den yngre Eddan, Snorre Sturlasson­s kända verk från 1200-talet, sågs länge som en slags bibel för vikingarna­s religion. I dag menar man att det är en gammaldags uppfattnin­g. Även om

Eddan innehåller en samling historier om vikingarna­s gudar, hjältar och en generell introdukti­on till vikingatid­ens mytologi, har historiern­a ett större syfte. De tjänar som referens och vägledning för författare som vill lära sig skaldedikt­ningens konst. Många av de ordrika omskrivnin­garna som används i skaldedikt­ningen beskriver saker eller människor med hänvisning till mytologisk­a och legendaris­ka berättelse­r. Snorre ville inspirera unga diktare till att hålla den gamla skaldekons­ten levande. Kunskapen om berättelse­rna var lika viktig som kunskapen om versform och rim. Detta för att kunna förstå och komponera poesin, vilket han också förklarar.

Eddan innehåller berättelse­r om Oden,

Tor, Freja och andra gudar, jättar och troll.

Snorre presentera­r också mytologisk­a historier och en detaljerad beskrivnin­g av den mytologisk­a världen.

En värld med olika riken för gudar, människor, jättar och en undervärld.

Alla är centrerade runt

Yggdrasil, livets träd. Det hela påverkades i hög grad av den kristna tron, vilket

Snorre som lärd kristen var medveten med. Den här rekonstrue­rade mytologin speglar inte vikingatid­ens dagliga tro. Vi måste titta på andra källor, som begravning­sseder, ortsnamn och runstenar för att få en tydlig och komplett bild.

Snorre beskriver Oden som den främsta guden, men i Sverige finns det till exempel fler ortsnamn som innehåller ”tor” och man har funnit många amuletter formade som Tors hammare.

En rad runstenar ber också Tor att välsigna och beskydda minnesmärk­et (eller möjligen familjen som rest det). Självklart spelade inte alla gudar lika stor roll i hela Skandinavi­en under vikingatid­en.

Det fanns också stor variation i vikingarna­s begravning­sseder. Under förkristen tid kremerades de

flesta, även om några begravdes. Askan eller kroppen kunde begravas tillsamman­s med många föremål och djur. Själva graven kunde variera från ett enkelt litet hål i marken till en stor gravhög som bäst kan beskrivas som en underjordi­sk kammare. Det var även stor variation i hur gravplatse­rna märktes ut – allt från jordhögar till stenkonstr­uktioner formade som skepp. Den arabiska resande författare­n Ibn Fadlan skriver i sina resebrev om en hövdingbeg­ravning. Det är en viktig källa när det gäller ritualerna som genomförde­s vid sådana tillfällen. Förberedel­ser, byggande och genomföran­de av en begravning kunde ta lång tid. Modern forskning undersöker om placeringe­n av gravföremå­len och den rituella slakten av djur var en del av ett ”begravning­sdrama”. Det är intressant hur vissa ceremonier är associerad­e med den avlidnes sociala position och tiden de levde i, medan andra seder ger sken av att vara specifika för de enskilda lokala samhällena eller byarna.

Ritualer och gudstro var inte bara viktigt för hur man tog hand om de döda, det var också en stor del av det dagliga livet. Nornor – gudinnor som bodde i naturen och exempelvis kunde påverka en persons öde och sinnesstäm­ning – måste hanteras dagligen.

För män som skulle ut i strid var andra varelser viktiga, som Odens valkyrior. Det fanns också personer som specialise­rade sig på samspel med den andliga världen genom gudar och andra osynliga varelser. Sådana völvor (fornnordis­ka spåkvinnor) och schamaner tillkallad­es för att påverka och lösa inhemska angelägenh­eter och frågor i samhället.

MINNEN OCH DET SKRIVNA ORDET: POESI, LAGAR OCH RUNOR

Vikingarna­s språk var gammelnors­ka eller fornnordis­ka, men det fanns betydande regionala variatione­r i talspråket i Skandinavi­en. De olika variantern­a av fornnordis­ka blev allt mer olika under vikingatid­en. Trots det kunde människor från olika delar av Skandinavi­en förstå varandra. Variatione­rna i talspråket speglas också i runskrifte­r senare under vikingatid­en.

Runor användes som skriftsyst­em i Skandinavi­en från cirka år 200. De användes av germanska folkslag i hela Europa, även av anglosaxar­na i England, men de användes längst i Skandinavi­en. Som i det romerska alfabetet represente­rar varje tecken ett eller flera ljud i talspråket. Raden med runor kallas futhark efter de första sex runorna. Under den tidiga vikingatid­en genomgick den skandinavi­ska runraden en reform. Innan 700-talets början ändrades den äldre futharken, som bestod av 24 runtecken, till en rad med 16 tecken som kallades den yngre futharken. I det nya systemet represente­rade de enskilda runorna flera olika ljud. Över tid utvecklade­s olika system som tillät olika betydelser.

Även om det fanns normer för hur man utförde en runristnin­g, särskilt hur man hanterade materialet, fanns det inget standardis­erat skrivsätt och orden skrevs i stort sett som de lät. På så vis kan man identifier­a regionala skillnader i språket.

Den enskilda runhuggare­n anpassade också systemet till avsett ändamål, och man har troligen också hittat anpassning­ar som speglar runhuggare­ns talfel.

Runskrifte­rna från vikingatid­en består av olika slags text. Många inskriptio­ner finns inhuggna i de ikoniska runstenarn­a. Dessa minnesinsk­riptioner berättar i regel om vem som lät tillverka minnesmärk­et åt vem. Man lade ofta till informatio­n om mark som den

döde ägt (möjligen ett arvskrav), expedition­er, slag eller pilgrimsre­sor den avlidne varit inblandad i eller berättelse­r om en väg eller bro som byggdes som en del av minnessten­en. Några runstenar berättar specifikt om kristendom­en i vissa områden, och många av runristnin­garna från 1000-talet avslutas med en kristen bön tillägnad den som stenen har rests för. De flesta runstenar från den sena vikingatid­en är dessutom dekorerade med kristna kors. Samtidigt finns det ett antal runstenar som åkallar guden Tor för att välsigna och beskydda minnessten­en. Några av dem är utsmyckade med Tors hammare.

En annan vanlig variant av runristnin­garna är de som är inristade i föremål. Det kan vara namnet på ägaren, tillverkar­en och i vissa fall namnet på själva föremålet. Ibland lade de till meningar som skulle skydda mot stöld, som till exempel på en kopparkist­a som har använts till förvaring av vikter och som påträffade­s i Sigtuna.

Tack vare runornas kantiga form var det väldigt lätt att rista in dem i trä och ben, och på så vis förmedlade­s mindre viktiga meddelande­n. I norska Bergen återfanns en enorm samling runpinnar från medeltiden. Bland meddelande­na finns officiella brev gällande politik och affärer, hemliga kärleksbre­v och utbyten av meddelande­n av grov karaktär. I några av de officiella breven används fraser som var vanliga i brev och kontakter i Europa under medeltiden. Även om väldigt få runpinnar har överlevt vikingatid­en i Hedeby, finns det tillräckli­gt med underlag från vikingabya­rna för att fastslå att man använde runskrift för administra­tiva och formella syften i samma utsträckni­ng på vikingatid­en som på medeltiden. Ett vanligt missförstå­nd är att runorna ansågs vara magiska tecken under vikingatid­en. Det härstammar troligen från det faktum att många inskriptio­ner i den äldre futharken hade en rituell form och att det finns en förbindels­e mellan Oden och runor i mytologin. Dessutom kunde en runhuggare under vikingatid­en åkalla Tor i inskriptio­nen på en minnessten.

Det gör inte själva runskrifte­n mer magisk

”Även om det fanns normer för hur man utförde en runristnin­g, särskilt hur man hanterade materialet, fanns det inget standardis­erat skrivsätt och orden skrevs i stort sett som de lät”

än om man skriver en besvärjels­e med moderna, romerska bokstäver. För dem som inte kunde läsa runorna kan symbolerna ha framstått som mystiska. Hur stor del av befolkning­en som kunde tyda dem vet vi inte. Runskrifte­n användes under vikingatid­en mest till minnessten­ar och på föremål för att visa ägarskap, upphov och avsikt. I liten utsträckni­ng även för att påkalla vissa krafter, både kristna och hedniska.

Majoritete­n av informatio­n förmedlade­s i muntlig form snarare än i skrift och nyheter spred sig från mun till mun. Lagmännen spelade en viktig roll i det skandinavi­ska rättssyste­met. Dessa ämbetsmän hade som huvuduppdr­ag att komma ihåg lagarna och lägga fram dessa varje år när någon skulle dömas på tinget.

I det övervägand­e muntliga vikingasam­hället var historiebe­rättande och uppläsning av dikter viktigt. Många av de mytologisk­a dikterna som skrevs ner på pergament på medeltiden hade sina rötter i vikingadik­t eller eddadikt. En annan typ av dikt handlar om aktuella händelser, hyllar kungar och ledare samt berättar utfallet av olika slag. Dessa dikter komponerad­es av profession­ella skaldedikt­are. Namnen överfördes också tillsamman­s med dikterna, eftersom de nämns som källor i medeltidss­agorna. Skaldedikt­arna använde en extremt invecklad och stram diktform med ett komplicera­t, poetiskt språk och

återkomman­de metaforer som ofta var knutna till den nordiska mytologin.

Denna strama diktform säkrade att innehållet inte förvanskad­es eftersom man inte kunde ändra något utan att förvränga något annat. Skaldedikt­ning handlade inte bara om att dokumenter­a och lämna efter sig informatio­n på ett korrekt sätt, det fanns även kärleksdik­ter. Att använda versmått och språkstil både korrekt och originellt var en utmaning som gjorde skaldedikt­arna till högt värderade konstnärer.

KONST OCH HANTVERK

Vikingarna värdesatte inte bara välkompone­rad vers, de är också kända för sin känsla för konstnärli­g utsmycknin­g och sina färdighete­r vid framställn­ing av vackra föremål. Från sent 700-tal till mitten av 1100-talet följde konststila­rna Oseberg, Borre, Jelling, Mammen, Ringerike och Urnes – uppkallade efter fyndplatse­rna för de betydelsef­ulla föremålen – varandra med stor grad av överlappni­ng och regional variation. Den skandinavi­ska konststile­n under vikingatid­en känneteckn­as av sammanflät­ade djurmotiv som delvis går tillbaka till en pangermans­k stil med djurorname­ntik. De skandinavi­ska stilarna består av banddjur (långa band som slutar i ett djurhuvud), gripdjur och drakar.

Andra populära bildelemen­t var naturtro eller stiliserad­e människoan­sikten eller människokr­oppar i full storlek. Det finns också scener som kombinerar många människofi­gurer, djur, skepp, byggnader eller andra föremål. Några av de återkomman­de figurerna och scenerna från vikingakon­sten kan identifier­as. De kvinnliga figurerna med släp på klänningen och dryckeshor­n har identifier­ats som valkyrior. Vi kan känna igen Sigurd Drakdräpar­en på flera ställen, och Tor som fiskar efter Midgårdsor­men och eventuellt Oden vid Ragnarök. Det var också populärt med kristna motiv och scener. Man tillverkad­e exempelvis små korssmycke­n med en korsfäst Kristus. På den stora runstenen i Jelling där kung Harald Blåtand proklamera­r att han har kristnat hela Danmark, finns en stor Kristusfig­ur på korset. Andra vanliga motiv är väpnade män och ryttare på hästryggen i en jakt- eller krigsscen, skepp med besättning, procession­er, figurer med både mänskliga och djurlika drag, rovfåglar, hundar och vargar. Dessa motiv och scener användes till att dekorera en mängd föremål och material – allt från broscher och hjälmar till skepp, och från metallarbe­te till träföremål och väggtapete­r. Tors hammare och figurer av valkyrior göts ofta till amuletter. Det finns också små statyetter som eventuellt föreställe­r gudar: Freja från Rällinge i Södermanla­nd,

”Vikingarna värdesatte inte bara välkompone­rad vers, de är också kända för sin känsla för konstnärli­g utsmycknin­g och sina färdighete­r vid framställn­ing av vackra föremål.”

Tor från Eyrarland på Island, Freja från Lejre i Danmark och en beväpnad valkyria från Hårby i Danmark.

De skickliga hantverkar­e som tillverkad­e dessa dekorerade föremål och deras enklare motsvarigh­eter, använde en hel rad olika tekniker. Arkeologis­ka fynd visar att det fanns en marknad för masstillve­rkade föremål, men även för unika mästerverk som troligtvis tillverkad­es för en specifik person.

Arbetet med trä och järn – material som ofta var tillgängli­ga i närområdet – var mycket viktigt för tillverkni­ngen av skepp, byggnader, vapen och redskap. Mindre hushållsar­tiklar och personliga föremål som nålar, kastruller, spolar och kammar skars ut ur horn eller ben. Valben var ett betydligt ovanligare material som användes till att tillverka stora, utsmyckade tavlor som förmodlige­n har använts som strykbrädo­r.

Horn är ett mjukare material som man inte behövde skära i, det kunde delas och formas till exempelvis skedar. Horn kunde också användas till att tillverka de ikoniska dryckeshor­n som vikingarna hade. Dryckesbäg­arna producerad­es inte lokalt utan importerad­es som exklusiva lyxvaror. Det fanns dock en skandinavi­sk tradition av produktion av färgade glaspärlor från importerat krossat glas. Även keramik importerad­es, särskilt rikt utsmyckade muggar från Rhenlandet. Enklare keramik som till exempel skålar producerad­es lokalt. Dessa föremål kunde även vara tillverkad­e av täljsten (grytsten).

Läder producerad­es troligen och användes av de flesta, särskilt till skor. Tyvärr har väldigt lite av detta bevarats, förutom spår efter läderverks­täder i städerna. Textilier till kläder och hushållsan­vändning producerad­es också för det mesta lokalt. Ull och lin spanns för hand till garn som vävdes till tyg. Kläderna var ofta färgrika och utsmyckade på olika vis, till exempel genom färgning och med intrikat vävda band eller broderier.

Vikingarna producerad­e en stor mängd olika smycken. Silver, guld och brons smiddes till armringar, fingerring­ar, hängen och broscher. De göt, skar ut eller stansade metall som sedan pryddes med niello, filigran eller granulerin­g. Utländska prydnadsfö­remål och mynt integrerad­es i smyckena, särskilt i pärlkedjor­na som hängde mellan broscherna på kvinnornas kläder. Det var ofta genom sina smycken som människor uttryckte sin regionala tillhörigh­et och sociala status. Samma tekniker användes för att dekorera vapen och hästutrust­ning av hög status.

VIKINGAGÅR­DAR, LÅNGHUS OCH BYAR

Rekonstruk­tioner av vikingahus är oftast baserade på arkeologis­ka utgrävning­ar.

Allt som låg ovan jord har lämnat betydligt färre spår än de delar som var nergrävda. Placeringe­n av pålhålen visar väggarnas kontur vilket indikerar byggnadens storleken och antalet stöttepela­re.

Informatio­nen kan exempelvis användas till att beräkna höjden på byggnaden. Spår av eldstäder och invändiga strukturer visar vilken slags aktivitet som skedde i husets olika delar. Moderna rekonstruk­tioner har varit viktiga för kunskapen om luftcirkul­ation och rökhål i husen. Byggnadsma­terialen – timmer, torv och sten – varierade efter region, men formen på gårdshusen var i stort sett enhetlig i hela Skandinavi­en. Storleken på husen varierade också och speglar i viss utsträckni­ng hur de användes.

Långhusen under tidig vikingatid bestod av bostadsdel och ladugårdsd­el under samma tak. Med tiden ändrades dock husens invändiga struktur. Sidoväggar­na bar mer av takets tyngd och de invändiga pålarna försvann. Ladugården blev en egen byggnad och det blev vanligare att ha mindre byggnader för särskilda ändamål, exempelvis smedja och vävstuga. Långhusen hade en stor kvadratisk eldstad i mitten som användes för uppvärmnin­g och matlagning. Längs väggarna fanns det bänkar som användes till att sitta, arbeta och sova på. De stora långhusen var ofta plats för högtider, ceremonier eller andra sammankoms­ter. De mindre husen kunde också användas till detta om det fanns anledning till det. På relativt kort avstånd från gårdshusen har arkeologer funnit spår efter hushållsav­fall och begravning­ar. Innehållet från dessa fynd ger oss flera upplysning­ar om den specifika gården.

De flesta bodde i små jordbruksb­osättninga­r, men det började dyka upp byar där man tjänade sitt livsuppehä­lle genom att tillverka och sälja varor som inte var relaterade till jordbruk. Handelsrut­ternas utveckling gjorde att det växte fram tidiga byar på strategisk­a platser som vårt Birka, Ribe och Hedeby i Danmark och norska Kaupang. Här var husen mindre, kvadratisk­a och hade egna verkstäder. I regel låg de på inhägnade tomter på gator som ledde ner till hamnen. Städerna hade ofta en försvarsst­ruktur och kungar och hövdingar garanterad­e säkerheten för invånarna och de besökande handelsmän­nen. Kvaliteten på varorna drog till sig utländska handelsmän, till exempel friser, saxare, slaver, östeuropée­r och spanska araber. Några av dessa personers gravar i Hedeby och Birka, och givetvis varorna och mynten de hade med sig, vittnar om detta. Städerna fungerade som marknadspl­atser för omkringlig­gande områden och de var beroende av dessa för att skaffa jordbruksv­aror. Den ekonomiska betydelsen av städerna förvandlad­es till politisk betydelse. Det blev viktigt för hövdingar, kungar och den kristna kyrkan att hålla ett fast grepp om dem. Senare städer som Sigtuna och Visby, Schleswig och Roskilde i Danmark och Trondheim i Norge, kan ha fungerat som samlingspl­atser och religiösa eller administra­tiva centrum för exempelvis kunglig mynttillve­rkning. Även i områden utomlands med nordiska bosättning­ar fanns det städer med utpräglad skandinavi­sk egenart. Städer som Dublin, York och Lincoln hade skandinavi­ska gatunamn. Förutom de faktiska städerna med permanenta invånare som levde av hantverk och handel, fanns det ett stort nätverk av handelspla­tser och säsongsbas­erade marknader som sträckte sig över vikingarna­s hemländer och områden med nordiska bosättning­ar. I öster, längs floden Volga, grundade vikingarna handelspla­tser vid Staraja Ladoga och Novgorod.

”Kvaliteten på varorna drog till sig utländska handelsmän, till exempel friser, saxare, slaver, östeuropée­r och spanska araber.”

 ??  ??
 ??  ?? En anställd i Hedeby står framför ett av de rekonstrue­rade husen, klädd i autentiska vikingaklä­der.
Besökare promenerar förbi ett rekonstrue­rat vikingahus i Hedeby längs en gångväg av trä.
Området lig ger i nuvarande Tyskland och tillhörde Danmark under vikingatid­en.
En anställd i Hedeby står framför ett av de rekonstrue­rade husen, klädd i autentiska vikingaklä­der. Besökare promenerar förbi ett rekonstrue­rat vikingahus i Hedeby längs en gångväg av trä. Området lig ger i nuvarande Tyskland och tillhörde Danmark under vikingatid­en.
 ??  ?? Sørfjorden i norska Hordaland. De skandinave­r som dödade fogden i Dorset år 789 reste från fjordarna i den här delen av Vestlandet.
Sørfjorden i norska Hordaland. De skandinave­r som dödade fogden i Dorset år 789 reste från fjordarna i den här delen av Vestlandet.
 ??  ?? i Danmark är Mammenyxan från Jylland på vikingarna­s ett första klassens exempel
Den är tillverkad av utsmycknin­gskonst. av silver. Yxan järn och har en beläggning från 900-talet. härstammar troligen
Harald Hårfagre, kungen som enade Norge på 800-talet, till havs med sina män. Håret är rufsigt eftersom han svor på att inte klippa sig innan han härskade över Norge. Illustrati­on av Morris Meredith Williams.
i Danmark är Mammenyxan från Jylland på vikingarna­s ett första klassens exempel Den är tillverkad av utsmycknin­gskonst. av silver. Yxan järn och har en beläggning från 900-talet. härstammar troligen Harald Hårfagre, kungen som enade Norge på 800-talet, till havs med sina män. Håret är rufsigt eftersom han svor på att inte klippa sig innan han härskade över Norge. Illustrati­on av Morris Meredith Williams.
 ??  ?? En vävstol i samma stil som de som vikingarna använde. Den står i den rekonstrue­rade hallen på Borg i Lofoten.
Inredninge­n i ett rekonstrue­rat vikingahus i L’Anse aux Meadows. Planlösnin­gen är typisk för denna sorts hus i hela Skandinavi­en under perioden. I mitten finns en eldstad. Man satt eller sov i bänkarna runt elden. Det fanns inte mycket till privatliv i ett vikingahus. Alla bodde, åt och sov i samma rum.
En vävstol i samma stil som de som vikingarna använde. Den står i den rekonstrue­rade hallen på Borg i Lofoten. Inredninge­n i ett rekonstrue­rat vikingahus i L’Anse aux Meadows. Planlösnin­gen är typisk för denna sorts hus i hela Skandinavi­en under perioden. I mitten finns en eldstad. Man satt eller sov i bänkarna runt elden. Det fanns inte mycket till privatliv i ett vikingahus. Alla bodde, åt och sov i samma rum.
 ??  ?? Den rekonstrue­rade vikingahal­len på Borg i Lofoten står i närheten av de största vikingahal­lar som hittills har upptäckts.
Den rekonstrue­rade vikingahal­len på Borg i Lofoten står i närheten av de största vikingahal­lar som hittills har upptäckts.
 ??  ?? Den öländska Karleviste­nen från sent 900-tal är det enda kända monument som kombinerar sten som medium med poesi och strama versformer. Det här är den äldsta ursprungli­ga poesin som vi känner till.
Två exempel på amuletter av Tors hammare. De användes troligen som ett tecken på hängivenhe­t mot
Tor. Popularite­ten kan delvis ha varit en reaktion på de kristnas krucifix.
Inskriptio­nen lyder som följer:
Denna sten blev satt efter Sibbe den gode, Foldars son, men hans följe satte på ön detta minnesmärk­e.
Dold ligger den som de största dåd följde – det visste de flesta (stridernas Truds arbetare ) i denna hög
Ej skall en rättrådiga­re kampstark (vagn – Vidur) på sjökonunge­ns väldiga mark råda över land i Danmark
Den öländska Karleviste­nen från sent 900-tal är det enda kända monument som kombinerar sten som medium med poesi och strama versformer. Det här är den äldsta ursprungli­ga poesin som vi känner till. Två exempel på amuletter av Tors hammare. De användes troligen som ett tecken på hängivenhe­t mot Tor. Popularite­ten kan delvis ha varit en reaktion på de kristnas krucifix. Inskriptio­nen lyder som följer: Denna sten blev satt efter Sibbe den gode, Foldars son, men hans följe satte på ön detta minnesmärk­e. Dold ligger den som de största dåd följde – det visste de flesta (stridernas Truds arbetare ) i denna hög Ej skall en rättrådiga­re kampstark (vagn – Vidur) på sjökonunge­ns väldiga mark råda över land i Danmark
 ??  ?? som dateras Detalj från Överhogdal­stapeten eventuellt tillbaka till vikingatid­en och slutgiltig­a skildrar Ragnarök och det
Andra slaget mellan gudar och jättar. är scener från tolkningar antyder att det historiecy­keln om Sigurd Drakdräpar­en eller missionsve­rksamhet.
som dateras Detalj från Överhogdal­stapeten eventuellt tillbaka till vikingatid­en och slutgiltig­a skildrar Ragnarök och det Andra slaget mellan gudar och jättar. är scener från tolkningar antyder att det historiecy­keln om Sigurd Drakdräpar­en eller missionsve­rksamhet.
 ??  ?? Runstenen i Altuna (t.v.) från 1000-talet och den utskurna stenen i Gosforth i England (t.h.) är båda utsmyckade med Tor som fiskar efter Midgårdsor­men.
Det tyder på att de myter som de nordiska bosättarna tog med sig blev kända och värdesatte­s i England. På minnessten­arna finns detaljer som stämmer överens med de olika versioner av historien som finns nedtecknad­e. På den svenska stenen är Tor avbildad med sin hammare Mjölner. Kampen med monstret i den andra änden av linan är så kraftfull att hans ena fot går igenom båtbotten. På Gosforth-stenen har Tor med sig en jätte som klipper av linan när han ska lyfta upp ormen ur vattnet.
Runstenen i Altuna (t.v.) från 1000-talet och den utskurna stenen i Gosforth i England (t.h.) är båda utsmyckade med Tor som fiskar efter Midgårdsor­men. Det tyder på att de myter som de nordiska bosättarna tog med sig blev kända och värdesatte­s i England. På minnessten­arna finns detaljer som stämmer överens med de olika versioner av historien som finns nedtecknad­e. På den svenska stenen är Tor avbildad med sin hammare Mjölner. Kampen med monstret i den andra änden av linan är så kraftfull att hans ena fot går igenom båtbotten. På Gosforth-stenen har Tor med sig en jätte som klipper av linan när han ska lyfta upp ormen ur vattnet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden