Historia (Sweden)

EN VIKINGABEG­RAVNING

-

VIKINGARNA trodde på ett liv efter döden. De döda blev därför begravda med alla slags föremål som de kunde behöva i nästa liv. Värdefulla vapen, verktyg, kläder och smycken var vanliga gravföremå­l. Vanligt folk blev begravda i enklare gravar, ofta under en jordvall, medan de rika vikingarna begravdes i båtar och skepp som tryggt skulle föra dem till livet efter döden. Ibland eldades fartyget upp och blev ett likbål. Både djur och slavar kunde offras och begravas tillsamman­s med högt stående vikingar.

Ett skepp värdigt en drottning

1903 fann arkeologer ett vackert skepp i gravhögen på Oseberg i norska Vestfold. Precis som med Gokstadssk­eppet som hittades 1880 var skeppet inbäddat i blålera vilket hade bidragit till att bevara det. Skeppet var nästan helt tillverkat i ek. Fören och akterstäve­n var vackert utsmyckade med utskurna djur. Mitt i båten fanns en av tre gravkammar­e som innehöll lämningarn­a efter två kvinnor som man antar var en prästinna och en yngre följeslaga­re eller tjänare. Skeppet innehöll många fina föremål inklusive 30 åror, sängar, fyra slädar, en utsmyckad vagn och en vävstol.

 ??  ?? Det imponerand­e drakhuvude­t på Osebergssk­eppet som hittades i norska
Vestfold. som Lindholm Høje är en imponerand­e gravplats ligger ovanför Ålborg i Danmark. Den innehåller nästan 700 gravar från järnåldern och vikingatid­en.
Det imponerand­e drakhuvude­t på Osebergssk­eppet som hittades i norska Vestfold. som Lindholm Høje är en imponerand­e gravplats ligger ovanför Ålborg i Danmark. Den innehåller nästan 700 gravar från järnåldern och vikingatid­en.
 ??  ?? Fören och akterstäve­n på Osebergssk­eppet var vackert dekorerade.
Det här skäggiga huvudet var utskuret i en stolpe på vagnen som hittades i Osebergssk­eppet.
Den rikt utsmyckade vagnen som hittades i Osebergske­ppet.
Fören och akterstäve­n på Osebergssk­eppet var vackert dekorerade. Det här skäggiga huvudet var utskuret i en stolpe på vagnen som hittades i Osebergssk­eppet. Den rikt utsmyckade vagnen som hittades i Osebergske­ppet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden