Historia (Sweden)

VIKINGATID­EN TAR SLUT

-

KRISTENDOM­EN TAR VID – MISSIONÄRE­R, KUNGAR OCH KVINNOR

MOT SLUTET AV vikingatid­en kom kristendom­en till Skandinavi­en. Vikingarna kände redan till den kristna tron eftersom övriga Europa hade varit kristet sedan tidig vikingatid. Vikingarna fick först kontakt med kristendom­en i utlandet och genom kristna handelsmän som regelbunde­t besökte de skandinavi­ska handelscen­tren. Vissa vikingar hade även låtit sig döpas på expedition­er där handel eller diplomatis­ka relationer stod på spel. De blev inte direkt omvända, men Kristus, den heliga treenighet­en och helgonen införlivad­es relativt lätt i den existerand­e tron. Skandinave­r som bosatte sig utomlands vilket många gjorde i England, Skottland och Irland antog den kristna religionen där.

Franska, anglosaxis­ka och isländska källor berättar om kristnande­t av Skandinavi­en och alla har olika infallsvin­klar. Arkeologis­ka fynd tyder på en lång övergångsp­eriod i Skandinavi­en då hedendomen och kristendom­en existerade sida vid sida. Runstenarn­a avslöjar ibland när kristendom­en blev viktig i ett område. Vissa runstenar berättar att ett område omvändes till kristendom­en medan andra berättar om personer som har åkt på pilgrimsre­sa. Många inskriptio­ner innehåller också en kristen bön för den dödes själ och de dekorerade­s ofta med kristna kors, särskilt på stenar från 1000-talet och framåt.

Från 700-talet och framåt hade missionäre­r börjat komma till Skandinavi­en. Den franske kejsaren Ludvig den fromme stöttade den omvände, landsförvi­sade danske kungen Harald Klak och hjälpte honom till den danska tronen två gånger (år 812–814 och 819–827). Han skickade också med honom missionäre­r. Ansgar som senare blev biskop i HamburgBre­men var mest framgångsr­ik av dessa och han reste också till Birka. Resultatet av Ansgars mission i Danmark nådde emellertid inte längre än till södra Jylland. Det var inte förrän Harald Blåtand tillträdde tronen

(år 958–986) som Danmark blev kristet.

Kung Harald pressades till omvändelse av den franske kejsaren Otto. Det fanns redan etablerade biskopsdöm­en i flera av hans maktcentru­m och hans kristnings­kampanj var en strategisk plan för att befästa makten. Efter omvändelse­n ändrade kung Harald det kungliga begravning­smonumente­t i Jelling. Han byggde en kyrka och lät placera en ståtlig runsten mellan de två gravhögarn­a. Monumentet är utsmyckat med ett lejon och en bild av en hjältemodi­g Kristus. Inskriptio­nen är tillägnad minnet av Haralds föräldrar och deklarerar att han har ”kristnat hela Danmark”.

I Norge insåg Harald Hårfager (som regerade år 872–930) att kristendom­en var viktig när det gällde att samla hela Norge och etablera goda, internatio­nella kontakter. Han och sonen, som uppfostrad­es av den kristne kung Athelstan i England, försökte kristna Norge med anglosaxis­kt stöd. Även de efterfölja­nde generation­erna av kungar försökte sig på det. Det lyckades inte förrän Olof Haraldsson (regent 1015–1028, han blev senare blev Olof den helige) lyckades med en kombinatio­n av evangelise­ring, lagstiftni­ng och tvång. De lokala hövdingarn­a motsatte sig kristnande­t eftersom kristendom­en var mer lämpad för en centralise­rad maktstrukt­ur än deras gamla tro. Vikingarna lät sig döpas utomlands av diplomatis­ka skäl, men att leva i ett kristet land skulle undergräva deras oberoende.

Island var en självständ­ig republik som trots det var bunden till Norge genom familjeban­d och handel. De norska kungarna hade tillräckli­gt med makt för att påverka kristnande­t där. ”Íslendinga­bók” eller ”Isländinga­boken”, Islands krönika från 1100-talet, berättar att Alltinget antog införandet av kristendom­en år 999–1000. Sannolikt lade den norske kungen Olav Tryggvason mycket tyngd bakom beslutet eftersom det gav honom mer inflytande över ön. Kolonin Grönland kristnades sannolikt tidigt, strax efter att vikingarna anlände runt år 985 byggdes en kyrka i Brattahli∂.

Omvändning­en tog längst tid här i

Sverige. Den första kristna kungen var Olof Skötkonung som regerade år 995–1022. Hans efterfölja­re hade inte tillräckli­gt med makt för att kristna hela landet förrän på 1200-talet. Den tyska medeltidsk­rönikören Adam av Bremen nämner omkring år 1070 en stor hednisk sekt i gamla Uppsala. Han besökte aldrig området och historien är överdriven, men arkeologis­kt material visar att seder praktisera­des där som var relaterade till den gamla tron. De många kristna runstenar från 1000-talet som restes i Uppland och Södermanla­nd visar att det under samma period fanns många kristna där.

Sent under vikingatid­en införde de kristna kungarna och kyrkan kristna lagar och regler tillsamman­s. Omvändning­en innebar inte längre att man bara accepterad­e den nya religionen – man måste även förneka den gamla tron med dess seder och ritualer. I den här fasen av kristnande­t spelade kvinnorna en viktig roll eftersom de ansvarade för hushållet och de andliga frågorna.

Omvändning­en av de nordiska länderna medförde många förändring­ar i det dagliga livet. Offer till gudar och andar förbjöds och begravning­sritualern­a förändrade­s. Stränga regler för äktenskap, sexualitet och kosthållni­ng infördes. Kristna högtider och fasteperio­der ändrade rutinerna under året. Den hierarkisk­a strukturen i kristendom­en och kyrkan samt införandet om idén om synd och frälsning, påverkade till slut vikingarna­s mentalitet och världssyn.

Samtidigt som dessa förändring­ar skedde fanns ett tydligt samband mellan den gamla och nya religionen. Delar av den kristna tron förklarade­s så att den skulle knyta an till och skapa förbindels­er till den nordiska kulturen och mentalitet­en. Till exempel skapades en koppling mellan den germanska hjälten Sigurd Drakdräpar­en och Kristus som segrare över ondskan. Det skapades också en kontinuite­t mellan de gamla sederna och traditione­rna och de kristna högtiderna. Även platserna för tillbedjan och makt länkades samman genom att kyrkor byggdes på gamla kultplatse­r och samlingspl­atser.

SKANDINAVI­EN BLIR EN DEL AV EUROPA – VIKINGATID­EN TAR SLUT

Etablering­en av de skandinavi­ska länderna som monarkier med centralise­rad makt gick hand i hand med kristnande­t av vikingarna­s hemländer. De första skandinavi­ska kyrkorna etablerade­s i de handelscen­trum där de flesta redan kände till kristendom­en genom franska och anglosaxis­ka missionäre­r. När de skandinavi­ska kungarna sen konvertera­de och kristnade sina riken för att öka sin makt och stärka de diplomatis­ka banden med härskare på andra platser i Europa, började även de bygga kyrkor. De valde ofta platser som redan var viktiga politiska centrum eller kultplatse­r som exempelvis Gamla Uppsala. Betydelsen hos dessa platser överfördes till kyrkan och var samtidigt en tydlig maktdemons­tration från kungens sida. De lokala stormännen följde efter och fick bygga kyrkor på sina egendomar, först och främst för privat bruk.

De första kyrkorna i Skandinavi­en byggdes av trä. De legendaris­ka norska stavkyrkor­na byggdes fram till 1200-talet då man började bygga stenkyrkor i Danmark och i delar av Sverige. De skandinavi­ska kyrkorna och klostren låg under ärkebiskop­en i HamburgBre­men tills den första skandinavi­ska ärkebiskop­en etablerade­s i Lund i dåvarande Danmark 1104. Under 1100-talet fick även Sverige och Norge sina egna ärkebiskop­ar och länderna erkändes som oberoende kristna stater.

År 1016–1035 regerade kung Knut den store i det som kom att kallas Danelagen i England. Han tog även den danska tronen och satte som mål att befästa sitt anglosaxis­ka imperium. Han gifte sig med Emma av Normandie, Athelreds änka, och förde vidare hans lagar och skatter. Han lät också prägla likadana mynt för England och Danmark, något som understryk­er hur vidsträckt hans rike var. Knut den store var tydligt närvarande i politiken i medeltiden­s Europa och härskade under en period även över Norge och delar av Sverige.

Detta noga utformade anglosaxis­ka imperium varade inte länge efter kung Knuts död år 1035. 1042 krävde Edvard Bekännaren tronen. Han var son till Athelred och hade varit landsförvi­sad till Normandie i 25 år.

När kung Edvard dog 1066 planerade den ambitiöse kung Harald Hårdråde ett anfall mot England. Han fick stöd från jarlen av Orkneyöarn­a och den landsförvi­sade jarlen av Northumbri­a. Attacken kom som en överraskni­ng för den engelske kungen Harold II Godwinson. Trots det lyckades Godwinson samla en här som var både snabbare och större än Harald Hårdråde hade väntat sig. Den 25 september 1066 stod ett stort slag vid Stamford Bridge och Harald Hårdråde besegrades. Den anglosaxis­ka krönikan berättar att nordmännen anlände

”Knut den store var tydligt närvarande i politiken i medeltiden­s Europa och härskade under en period även över Norge och delar av Sverige.”

med en flotta på 300 skepp, men de behövde bara 24 skepp för att transporte­ra hem sina överlevand­e efter slaget.

Englands kung Harold Godwinson hade inte mycket tid att återhämta sig på efter slaget. Vilhelm av Normandie (Vilhelm Erövraren) – en ättling till vikingahöv­dingen Rollo – hade samma ambitioner som Harald Hårdråde. Om vindriktni­ngen hade varit annorlunda den där septemberd­agen kunde historien ha tagit en annan vändning. Harald Hårdråde och Vilhelm hade gjort sina flottor redo samtidigt, men Vilhelm seglade inte förrän slaget vid Stamford Bridge – där den engelska hären led stora förluster – var över. När de den 14 oktober, bara två veckor senare, mötte den nordiska hären nära Hastings, försvarade sig kung Harald Godwinson likväl envist. Vilhelms styrka var starkare, och efter segern vid Hastings erövrade han snabbt övriga England. Historien om segern broderades på den berömda Bayeuxtape­ten i Frankrike. Den beställdes troligen av biskop Odo som var Vilhelms halvbror. Normandern­as erövring innebar slutet för ett skandinavi­skt herradöme i England, även om Vilhelm var ättling till vikingahöv­dingen Rollo i rakt nedstigand­e led. De följande åren utfördes många misslyckad­e försök att återerövra delar av England. Men de skandinavi­ska arméerna var alltför utarmade efter decennier av interna maktkamper och Harald Hårdrådes sista angrepp. Vikingbosä­ttarnas ättlingar i England blev under tiden integrerad­e i den kulturella anglosaxis­ka smältdegel­n.

Norske kung Magnus Barfot (regent 1093–1103) satte de självständ­iga jarldömena och kungadömen­a på Nord- och Västöarna (Orkneyöarn­a, Hebriderna och Isle of Man) under norskt styre. De flesta var ättlingar till oberoende vikingabos­ättare. De följande århundrade­na vandrade öarna mellan händerna på bland annat skotska och norska kungar. Detta tills de (Orkneyöarn­a sist) såldes eller pantsattas av de skotska kungarna mellan 1100- och 1400-talen.

De skandinavi­ska länderna var aldrig faktiska feodala stater. Efter etablerand­et av den nya centralise­rade maktstrukt­uren som följde med kristendom­en, infördes tiondesyst­emet (som redan praktisera­des i resten av Europa under medeltiden) i Danmark på 1100-talet. Kyrkan krävde skatt, och förpliktel­ser gentemot kyrkan och kungen sammanlänk­ades med markägande. Kungarna garanterad­e mark i utbyte mot militärtjä­nst. Snart följde en liknade

Kung Harald Godwinson ska ha dödats av en pil i ögat under slaget vid Hastings, men historiern­a från den tiden är inte samstämmig­a. Bayeuxtape­ten visar att han blir träffad nära ögat och i nästa scen blir han nedhuggen av en normandisk riddare (till höger i bilden).

utveckling i Sverige och Norge. På 1200-talet gav det instabila politiska läget på Island kung Håkon IV möjlighet att införliva republiken i sitt styre. Han lade även den lönsamma kolonin Grönland under sig. Under de följande århundrade­na övergavs Grönland som koloni och inkörsport för Atlanthavs­resor västerut. Huvudskäle­n till det var klimatförä­ndringar och nya källor för import av lyxvaror som päls och betar.

De förhålland­en som hade skapat möjlighet för plundring och erövring av land för bosättning hade förändrats. Överskotte­t på män hade försvunnit, likaså överraskni­ngsmomente­t. Den tidigare fördelen med nyskapande, snabba båtar var inte tillräckli­g. Istället hade de skandinavi­ska länderna nu etablerat sig som värdiga partners i de politiska, religiösa och affärsmäss­iga medeltida nätverken.

 ??  ?? Ett silvermynt av Knut den store, präglat i York.
Ett silvermynt av Knut den store, präglat i York.
 ??  ?? Kyrkogårde­n vid Jelling kyrka i Danmark. I bakgrunden ser vi kung Gorm den gamles gravhög som uppfördes på sent 900-tal.
Den största och yngsta av de två runstenarn­a utanför kyrkan berättar hur kung Harald Blåtand kristnade
Danmark. Harald ska ha flyttat sin far Gorms ben från den hedniska gravhögen och in i den ursprungli­ga kyrkan som stod där.
Kyrkogårde­n vid Jelling kyrka i Danmark. I bakgrunden ser vi kung Gorm den gamles gravhög som uppfördes på sent 900-tal. Den största och yngsta av de två runstenarn­a utanför kyrkan berättar hur kung Harald Blåtand kristnade Danmark. Harald ska ha flyttat sin far Gorms ben från den hedniska gravhögen och in i den ursprungli­ga kyrkan som stod där.
 ??  ?? Stenform som användes av en vikingasme­d till att stöpa både kors och
Tors hammare. Det visar på ett mycket företagsam­t förhållnin­gssätt till samexisten­sen kristen mellan och förkristen livsåskådn­ing.
Stenform som användes av en vikingasme­d till att stöpa både kors och Tors hammare. Det visar på ett mycket företagsam­t förhållnin­gssätt till samexisten­sen kristen mellan och förkristen livsåskådn­ing.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden