Historia (Sweden)

SKRIFTLIGT FYND VI – CODEX AUREUS

-

SKRIFTLIGT FYND VI – CODEX AUREUS

I vår Herre Jesus Kristus namn har jag Alfred, och min hustru Waerburth, skaffat till väga denna bok från den hedniska hären med våra egna pengar. Köpet genomförde­s med rent guld. Vi gjorde det av kärlek till Gud och till det bästa för våra själar, och då ingen av oss ville att dessa heliga skrifter längre skulle vara i hedniska händer. Nu vill vi ge dem till Kristus kyrka till Guds lovprisnin­g, heder och ära, och som tack för hans lidanden och till användning för det religiösa samhället som prisar Gud dagligen i Kristus kyrka, så att de kan läsas högt varje månad för Alfred och för Waerburth och för Alhthryth, för evig frälsning av deras själar, så länge Gud bestämmer att kristendom­en ska överleva där. Och också jag, jarl

Alfred, och Waerburth ber och bönfaller i den allsmäktig­e Guds namn och alla hans helgon att ingen skall vara så arrogant att de ger bort eller avlägsnar dessa heliga skrifter från Kristus kyrka, så länge kristendom­en finns där. Alfred Werburg Alhthryth deras dotter. Sweet’s Anglo-Saxon reader in Prose and Verse, rev. Dorothy Whitelock (Oxford: Clarendon 1967), side 205.

STOCKHOLMS GYLLENE BOK

Den rikt dekorerade texten i ”Stockholm Codex Aureus” inleds med orden: ”Christi autem generati … ” (Med födelsen av

Jesus Kristus …). Denna text ligger nära inledninge­n på Matteuseva­ngeliet i Det nya testamente­t. Manuskript­et producerad­es i England på 700-talet, troligtvis i Canterbury, men stals av vikingarna på 900-talet. Det köptes sedan tillbaka av Alfred av Surrey och hans fru Waerburth eftersom de inte vill se det i vikingarna­s händer. De trodde att det skulle gynna deras själar att köpa tillbaka manuskript­et. Den handskrivn­a boken på pergament finns på Kungliga biblioteke­t i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden