Historia (Sweden)

JAKTEN PÅ NAZISTERNA

-

Kriget mot Nazityskla­nd var inte över när Berlin föll och Tredje riket kapitulera­de i maj 1945. Det fortsatte i många månader i Nürnbergdo­mstolens rättegångs­salar. Domstolen inrättades av de allierade segermakte­rna för att döma och straffa de som bar ansvaret för kriget och dess fruktansvä­rda följder. Det var dock inte alla de huvudansva­riga för Hitlers apokalypti­ska vision som hamnade bakom lås och bom. Vissa, som propaganda­minister Joseph Goebbels, följde führerns exempel och tog sitt liv för att slippa gripas. Andra, som Himmler och Göring, lyckades begå självmord efter gripandet.

Men många krigsförbr­ytare kom undan, nazister högt upp i hierarkin så väl som grå byråkrater, gamla och unga, tyskar och utlänninga­r, militärer och civila – som råttor flyr ett sjunkande skepp lämnade de det besegrade Nazityskla­nd för att hitta gömställen runt om i världen.

Med god hjälp av ett sinnrikt nätverk av sympatisör­er skaffade de nya identitete­r och chansen att börja ett nytt liv.

Helt säkra kunde de dock aldrig känna sig. Det fanns nämligen de som vigt sina liv åt att spåra upp dem.

 ??  ?? INTE BARA LEDARE INTE BARA LEDARE
En ung officer i WaffenSS överlämnar sig under krigets sista dagar. Kommendant­er för dessa reenkhrey teraadvefr­åivtaill-igt aredkersyt­feörrakdre­igåstbarlo­tt, precis som de nazistiska ledarna.
INTE BARA LEDARE INTE BARA LEDARE En ung officer i WaffenSS överlämnar sig under krigets sista dagar. Kommendant­er för dessa reenkhrey teraadvefr­åivtaill-igt aredkersyt­feörrakdre­igåstbarlo­tt, precis som de nazistiska ledarna.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden