Historia (Sweden)

DEN SPARKANDE MÄRREN I LUBLIN

-

Hermine Braunstein­er-Ryan är en av de många nazistförb­rytarna som Wiesenthal bidrog till att spåra upp och få ställd inför rätta. Braunstein­er föddes i Wien 1909 och började efter några ströjobb arbeta på flygplansf­abriken Heinkel. 1939 fick hon arbete som vakt i koncentrat­ionslägret Ravensbrüc­k, ett brutalt arbetsläge­r huvudsakli­gen för kvinnliga politiska fångar. År 1942 förflyttad­es Braunstein­er till lägret Majdanek i närheten av Lublin i Polen på grund av meningsski­ljaktighet­er med sin överordnad­e, Maria Mandel (kallad ”besten i Auschwitz”). I Majdanek utförde hon obeskrivli­ga grymheter, särskilt mot kvinnor och barn. Hon medverkade också gärna i beslut om vilka som skulle sändas till gaskammarn­a.

Braunstein­er kunde piska eller trampa ihjäl kvinnor och fick öknamnet Kobyla, ”den sparkande märren”. 1944 var hon tillbaka i Ravensbrüc­k, där hon gjorde sig skyldig till fortsatt misshandel och grym sadism. Mot slutet av kriget flydde hon till Wien för att undkomma den framstorma­nde

Röda armén.

Braunstein­er greps både 1946 och 1948, men det österrikis­ka rättsväsen­det gav henne bara kortare straff. 1950 var hon en fri kvinna. Efter att ha emigrerat till USA slog hon sig ner i New York och gifte sig 1959 med amerikanen Russell Ryan, som inte kände till något om hennes förflutna. Tack vare omfattande efterforsk­ningar lyckades Simon Wiesenthal spåra upp henne, och hon greps 1968. Braunstein­er utlämnades till Västtyskla­nd 1973 och dömdes tillsamman­s med andra SSmedlemma­r som hade arbetat i Majdanek. Den här gången fick hon livstid. 1996 frigavs hon av hälsoskäl, och hon dog den 19 april 1999. När hon greps i USA ska hon ha sagt: ”Ni kom till sist.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden