Historia (Sweden)

HUR GICK FLYKTEN TILL?

-

Strax efter klockan ett på natten mellan den 14 och den 15 augusti 1977 lämnade Anneliese Kappler militärsju­khuset i Celio. Hon släpade på en svart resväska i vilken fången Herbert Kappler ska ha befunnit sig. Det var så den före detta SS-officeren kunde undvika att bli upptäckt, enligt den första förklaring­en från myndighete­rna. Men den versionen tedde sig red an frånbörjan­fögaöv er ty gan de. Resvä ska npå80cmx65­cmx 15 cm var för liten för att rymma en vuxen man, och i synnerhet en som var allvarligt sjuk. Snart presentera­des en ny version, enligt vilken Anneliese Kappler hade firat ner mannen från fönstret på hans rum, 12 meter över marken, med hjälp av ett slags trissa. En tredje version gick ut på att den sjuka patienten hade fått hjälp ner till första våningen med en varuhiss.

År 2007, tre decennier efter händelsern­a, kom Anneliese Kappler med en ny och mer trovärdig förklaring till vad som hänt den natten:

”Jag virade in översten i ett lakan, och så smög vi nerför trapporna utan minsta ljud. När vi kom till bilen lade jag honom i baksätet och täckte över honom med lakanet. Klockan var ett på natten, och jag visste att jag kunde räkna med att ha sju timmars försprång – det var tiden som återstod till morgonrond­en.” Om det var så det verkligen gick till, vilket ter sig sannolikt, är det svårt att tro att det kunde ske utan åtminstone ett tyst godkännand­e från de italienska myndighete­rna.

 ??  ?? DAMEN I SVART
Anneliese, Kapplers hustru från 1972 och dotter till en tidigare vapendraga­re. Det var hon som lyckades hjälpa Kappler ut från militärsju­khuset i Rom.
Först sades det att hon gömt honom i en resväska.
DAMEN I SVART Anneliese, Kapplers hustru från 1972 och dotter till en tidigare vapendraga­re. Det var hon som lyckades hjälpa Kappler ut från militärsju­khuset i Rom. Först sades det att hon gömt honom i en resväska.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden