Historia (Sweden)

DEN SVARTA BISKOPEN

-

I likhet med många andra SS-medlemmar kunde Priebke fly från Europa tack vare samarbete med personer inom den katolska kyrkan. Dessa kyrkans män hjälpte till att sätta nazister som stridit och dödat i Tredje rikets namn i säkerhet.

Alois Hudal, känd som ”den svarta biskopen” (eller i engelskspr­åkiga länder ”the brown bishop”) hör till de mest kända av dem som bistod nazisterna i deras flykt. Hudal drevs av en önskan om att omvända nazisterna till katolicism­en och bidrog till att ge dem skydd i kollegiet Santa Maria dell’Anima där han var dekan. Han skaffade alla dokument och papper som behövdes för att de skulle kunna resa med båt från hamnstaden Genua till Sydamerika, oftast Argentina. Många som Hudal hjälpte att fly hade inte utmärkt sig genom några specifika avskyvärda handlingar, men bland hans ”skyddsling­ar” fanns också förbrytare av Josef Mengeles, Adolf Eichmanns och Eduard Roschmanns kaliber.

Att Hudal hyste sympati för Hitler är något som han själv bekräftade i en bok från 1937 med titeln Nationalso­cialismens fundament. Biskopen sade upp sig från kollegiet 1952 efter att ha fått veta att Vatikanen planerade att göra sig av med honom. Fram till sin död 1963 arbetade han för att hjälpa forna nazister få amnesti.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden