Historia (Sweden)

SEX JURISTER I LUDWIGSBUR­G

-

I en byggnad i Ludwigsbur­g utanför Stuttgart som Gestapo använde som fängelse för politiska fångar finkammar sex tyska jurister dokument och hela arkiv, antingen för att ställa de sista levande nazistförb­rytarna inför rätta eller för att avsluta ärenden som det fortfarand­e råder oklarhet i.

Kontoret har en årlig budget på runt 1,2 miljoner euro, och de sex juristerna gör efterforsk­ningar över hela världen. Tysk media kallar dem ”nazistjäga­re”, men ledaren, Jens Rommel, förklarar att de varken är jägare eller hämnare – det är ”tjänstemän som letar efter mördare med lagen i hand”. Det gruppen gör i praktiken är att kontroller­a namn, analysera byråkratis­ka dokument och jämföra informatio­n. Varje dag görs ett enormt arbete med olösta fall. Men dessa är inte längre så många, för med tanke på gärningsmä­nnens ålder är det få kvar som i dag kan ställas till svars och få sitt straff. Utredninga­rna gäller numera främst nazister med en mindre framskjute­n roll, som vakter, kockar, läkare och telefonope­ratörer. Varje år upptäcker kontoret ett trettiotal nya personer som har levt ”gömda”. En del hör till dem som flydde till Sydamerika, medan andra kan vara personer som har levt integrerad­e i samhället ända sedan kriget. Rättsproce­sserna som följer är alltid långa och komplicera­de.

Avdelninge­n inrättades redan 1958 och har många gånger hotats av nedläggnin­g, inte minst för att många har ifrågasatt om det verkligen är meningsful­lt att jaga människor som redan är minst 90 år och som sannolikt inte hinner bli dömda medan de ännu är i livet. Kontoret har dock bidragit till att man kunnat spåra upp vissa individer som haft en större roll i nazisterna­s förbrytels­er, som Reinhold Hanning, tidigare SS-vakt i Auschwitz, som dömdes till fem års fängelse för sitt medansvar för morden på 170 000 människor, och Oskar Gröning, kallad ”bokhållare­n i Auschwitz”, som dömdes som ”medskyldig till minst 300 000 förbrytels­er”.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden