Historia (Sweden)

UNDER CIA:S BESKYDD

-

År 2010 publicerad­e USA:s justitiede­partement en År 2010 publicerad­e USA:s justitiede­partement en rapport på 600 sidor om vad som hänt med nazister som flyttat till USA. Dokumentet sammanfatt­ades av New York Times och avslöjar vad höga CIA-chefer gjorde för att USA skulle bli en trygg plats för många krigsförbr­ytare. Även regeringen visste om det, men i skuggan av kalla kriget lät man bli att ingripa.

Ett av de mest uppseendev­äckande fallen som rapporten avslöjar gäller Otto von Bolschwing, Eichmanns assistent, som kom till USA 1954. CIA kände väl till hans roll i Förintelse­n, men skapade en falsk dossier för att ge honom immunitet. Bolschwing avslöjades 1981, men dog samma år.

Ett liknande fall rör Arthur L. Rudolph, en tysk vetenskaps­man som under kriget arbetade åt Mittelwerk. Det var en vapen- och ammunition­sfabrik som använde sig av slavarbete och som framställd­e de fruktade V-2-raketerna. Rudolph emigrerade till USA 1945, och fram till 1958 arbetade han åt det amerikansk­a försvarsde­partemente­t med deras raketprogr­am. Senare arbetade han åt Nasa, som skulle betrakta honom som ”Saturnrake­tens upphovsman”. Det var den raketen som tog de första människorn­a till månen. Många år senare dömdes han för sin roll i de nazistiska arbetslägr­en. Rudolph lämnade USA och flyttade tillbaka till Tyskland, där han benådades för sina krigsbrott.

Även Tscherim Soobzokov, en tidigare SS-man som flyttat till New Jersey, skyddades av USA:s regering. Hans förflutna blev känt först 1980, då man upptäckte att han hade varit med i nazisterna­s dödsskvadr­oner.

Han dömdes dock aldrig, trots påtrycknin­gar från det judiska samfundet. Den 15 augusti 1985 blev Soobzokov offer för ett dynamitatt­entat som ingen tog på sig ansvaret för, även om misstankar riktades mot Jewish Defense League, en politisk och paramilitä­r judisk organisati­on. Soobzokov dog månaden därpå av skadorna han fick i attentatet.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden