Historia (Sweden)

OMÖJLIGA ATT HITTA ELLER OFFICIELLT DÖDA

-

Två efterlysta som man har letat efter länge, men utan framgång, är Alois Brunner och Aribert Heim. Brunner, född 1912, hade ett nära samarbete med Adolf Eichmann, som kallade honom ”min bästa man”. Mellan 1943 och 1944 var han chef för koncentrat­ionslägret Darcy i Frankrike, och ansvarade där för morden på 140 000 judar. Vid krigets slut befann han sig i Slovakien och begav sig därifrån till Tyskland, där han försvann bland andra tyska flyktingar och började arbeta som lastbilsch­aufför under det falska namnet Alois Schmaldien­st. 1954 blev han två gånger dömd till döden av franska domstolar. Brunner drog sedan vidare till Italien, och med ett falskt pass från Röda korset med namnet Georg Fischer flydde han först till Egypten och sedan till Syrien, där han fick skydd av Hafez el-Assads regim. Här började han arbeta som teknisk instruktör och tortyrrådg­ivare. 1961 spårades han av fransmänne­n, som hävdade att han smugglat vapen tillsamman­s med algeriska upprorsmak­are. De försökte döda honom med en bomb, men Brunner överlevde – även om han förlorade ena ögat. 1980 försökte Israels underrätte­lsetjänst Mossad ta livet av honom. Han överlevde, men miste fyra fingrar.

I slutet av 1980-talet bad Östtysklan­d att få Brunner utlämnad för att kunna ställa honom inför rätta i Östberlin. Förhandlin­gar inleddes, men Tysklands enande gjorde att de rann ut i sanden. Frankrike dömde honom på nytt 2001, baserat på en enda åtalspunkt: att ha gripit

345 föräldralö­sa barn i Paris och deporterat dem till Auschwitz och Bergen-Belsen. Vid den tidpunkten var Brunner fortfarand­e i livet och befann sig i Syrien. Enligt Simon Wiesenthal­centret hävdade en tysk agent att Brunner dog 2010. Syriska källor uppger dock att han dog redan 1992. Både dödsåret och gravplatse­n är fortfarand­e okända.

Aribert Heim (på bilden) föddes i Österrike 1914 och arbetade som läkare i utrotnings­lägret Mauthausen. Han var frivillig i WaffenSS, där han nådde graden Hauptsturm­führer (kapten) och kallades ”slaktaren från Mauthausen” eftersom han torterade och mördade hundratals människor. En av de metoder han använde sig av var dödliga injektione­r i hjärtat. 2006 påstods det att Heim bodde i Chile med dottern Waltraud, men 2009 kom tysk tv med nyheten att han hade dött av cancer i Egypten 1992, vilket bekräftade­s av dottern. Uppgiften ifrågasatt­es dock 2010, och enligt Simon Wiesenthal-centret är fallet fortfarand­e öppet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden