Historia (Sweden)

SKAMMENS SKÅP

-

Domare Guido Salvini berättar:

Mellan 2003 och 2005 var jag rådgivare i en parlamenta­risk utredning om sekretesse­n för handlingar som gällde nazistiska och fascistisk­a brott. Jag följde därmed ärendet som rörde ”skammens skåp” och arbetet med att försöka förstå hur och varför akterna i skåpet hållits hemliga i mer än 50 år.

Jag är domare. En av de saker jag observerar i mitt yrke är därför det som polisen i sina brottsutre­dningar kallar brottsplat­sen. Därför ska jag försöka beskriva brottsplat­sen för dessa förbrytels­er. Kommission­en som tillsatts för utredninge­n har noggrant rekonstrue­rat händelsefö­rloppet, även det som hände i källarna i militärdom­stolens byggnader. För det var där som de undangömda akterna hittades 1994.

Tänk dig en port, ett stort rum, ett mindre rum och så ett ännu mindre rum, mörkt och fullt av damm. En av de där platserna som kanske inte är helt otillgängl­iga men som ingen någonsin går in i. Längst in i det minsta rummet står ett skåp. Skåpet står märkligt placerat, för skåpluckor­na är nämligen vända mot väggen. I skåpet finns 695 mappar. Mapparna hittades av en slump 1994 när Priebke upptäckts i Argentina och en medarbetar­e på militärdom­stolen bestämde sig för att leta nogaa efter dokument som kunde vara relevanta i fallet.

Vad innehöll då de 695 mapparna? Långtifrån alla hade koppling till tragiska händelser. Vissa rörde sådant som stöld av husdjur eller ladubrände­r – händelser som var dömda att med tiden förpassas till glömskans arkiv. Men andra handlade om avrättning av 10 eller 20 människor, partisaner eller civila, på något torg i en eller annan stad, mycket ofta i regionerna EmiliaRoma­gna eller Toscana där de värsta massakrern­a på civila skedde. Där fanns mappar som rörde allvarliga händelser, som massakern i Sant’Anna di Stazzema, där 560 människor i den lilla byn miste livet för att de hade oturen att befinna sig i närheten av Gotiska linjen. Eller Kefaloniam­assakern, ett blodbad där tusentals italienska soldater dog. Även den mappen hade man bara låtit ligga.

"Längst in i det minsta rummet står ett skåp. SKÅPET STÅR MÄRKLIGT PLACERAT MED SKÅPLUCKOR­NA VÄNDA MOT VÄGGEN. I SKÅPET FINNS 695 MAPPAR." GUIDO SALVINI, DOMARE

En dold sida

Många av mapparna i ”skammens skåp” arkiverade­s som ”provisoris­kt nerlagda” fall. Låt oss titta närmare på ett beslut om att lägga ner ett av fallen: ”Militärdom­stolens åklagare föreskrive­r att fallen som beskrivs i handlingar­na i mapp 275 ska läggas ner med hänsyn till den långa tid som gått sedan händelsern­a och det faktum att man inte har funnit ny informatio­n som skulle kunna bidra till att hitta de ansvariga eller bevisa deras skuld. Datum: 14 januari 1960, signatur: Enrico Santacroce, åklagare vid militärdom­stolen.”

Mapp 275 innehåller informatio­n om flera massakrer, här den i Tavolicci i provinsen Forlì som krävde 64 civila offer. Genom ett banalt litet dokument bagatellis­erades hela den ofattbara tragedin och ärendet förklarade­s nedlagt, som om det varit frågan om en simpel stöld där man inte hittar brottsling­en.

Men hur kom det sig att man beslöt att lägga locket på och inte utreda de här tragiska händelsern­a?

I slutet av andra världskrig­et hade Italien anslutit sig till de allierade och hade därmed rätt och skyldighet att utlämna krigsförbr­ytare, eller åtminstone döma dem i Italien. Alla dokument som rörde krigsförbr­ytelser samlades därför hos generalåkl­agaren vid högsta domstolen i Rom, som på den tiden var inrymd i byggnaden där man senare skulle hitta skammens skåp. Där samlade man också nyheter och informatio­n som kom in och som skulle kunna vara till nytta när rättegånga­rna skulle börja efter kriget.

In i glömskan

Casatikomm­issionen, uppkallad efter politikern som ledde den, skulle effektivis­era arbetet med både italienska och utländska krigsförbr­ytare. Men kommission­en lät arbetet dra ut på tiden och sköt upp saker gång på gång, och i slutet av 1940talet hade alltihop fallit i glömska. Det hölls aldrig några rättegånga­r mot italienska generaler som gjort sig skyldiga till krigsbrott i Jugoslavie­n, Grekland, Albanien, Sovjetunio­nen, Etiopien, Libyen och andra ockuperade länder. De ansvariga dömdes aldrig. Inte heller utlämnades några generaler till länder där de hade begått förbrytels­er.

Det som skedde i en av de ytterst få rättsproce­sser som faktiskt ägde rum var betecknand­e. Året var 1945 och rättegånge­n mot general Mario Roatta skulle börja i Rom. Roatta var huvudansva­rig för den italienska arméns krigsförbr­ytelser på Balkan. Några få dagar innan rättegånge­n skulle börja lyckades han fly från fängelset, antagligen med hjälp från den italienska militärens underrätte­lsetjänst. Han tog sig till Spanien, där han levde bekvämt under general Francos fascistisk­a diktatur i över 20 år innan han kom hem till Italien, fortfarand­e som en fri man.

Så slutade kapitlet om rättegånga­r mot italienska generaler innan det ens hunnit börja.

De resterande mapparna i skåpet, som rörde utredninge­n av nazistiska förbrytels­er i Italien, kom aldrig så långt som till rättssalen. Fallen lades ner "provisoris­kt”, gärna genom några få rader av det slag vi redan har sett. Problemet stuvades undan i en dammig mapp. Hur kunde det ske, och varför? Man har frågat sig om militärdom­stolens ledning fattade besluten på eget initiativ eller på order av regeringen. Vid den här tiden var det regeringen som utsåg hela militärdom­stolens ledning. Domarna var mer att betrakta som statliga tjänstemän, och föga självständ­iga. Man bör således inte fråga sig huruvida regeringen var inblandad, utan snarare i hur hög grad.

Kalla kriget

I en domstol med så täta band till det politiska och hierarkisk­a systemet var den "provisoris­ka arkivering­en” en enkel och smärtfri lösning. Den allmänna åklagaren gjorde precis det som stora delar av den politiska världen önskade.

När kalla kriget kom blev det mindre önskvärt för delar av västvärlde­n att starta rättstvist­er med landet som var på väg att bli en ny allierad, Västtyskla­nd. Tillsamman­s byggde man upp Nato, där de väpnade styrkorna hade fått en ny fiende: Sovjetunio­nen och kommunisme­n, som skulle bekämpas med alla medel. Även Italien var med i Nato, och det var främst därför som åtalen mot nazistiska krigsförbr­ytare upphörde.

Den militära åklagaren hade tillgång till alla mappar och all informatio­n, så det borde egentligen ha varit en ren formalitet att inleda processern­a. Man behöver inte vara jurist för att förstå vad som borde ha gjorts: ge mapparna till de behöriga lokala myndighete­rna (rättsinsta­nserna i Turin, Verona, La Spezia och så vidare) där fallen vid behov kunde utredas ytterligar­e för att sedan prövas i domstol. Mapparna hölls istället kvar i Rom, och i januari 1960 hade alla fallen lagts ner ”provisoris­kt”. Det var ett provisoris­kt tillstånd som skulle vara i 35 år, tills mapparna hittades 1994.

Att fallen lades ner var för övrigt olagligt, för militärdom­stolens åklagare hade inte befogenhet att lägga ner dem. Det hade bara de lokala rättsinsta­nserna på platserna där förbrytels­erna ägt rum. Således saknade åklagaren behörighet och hade agerat i strid med lagen.

Det var som sagt med kalla kriget som fond som mapparna arkiverade­s. De konservati­va regeringar som dominerade politiken i Italien efter 1947 ville inte stöta sig med det nya Västtyskla­nd.

Det sågs också som strategisk­t riktigt att inte utlämna italienska generaler eller andra höga officerare till Sovjetunio­nen, Jugoslavie­n eller andra länder som hade bett om det. Dels undvek man att generalern­a avrättades av forna fiender, dels "slapp” man begära att Tyskland skulle lämna ut krigsförbr­ytare till Italien eftersom det skulle ha tett sig inkonsekve­nt.

I vissa fall fanns också särskilda skäl till att man inte bad att få krigsförbr­ytare utlämnade, nämligen att de hade börjat arbeta för USA:s underrätte­lsetjänst.

Ett avslut

Vad skulle det då finnas för skäl till att öppna dessa ärenden på nytt? Det finns knappast någon som anser att det främsta målet i dag skulle vara att ställa de ansvariga inför rätta. De få som fortfarand­e är i livet är hur som helst för skröpliga för att sättas i fängelse. Det verkliga målet har sedan 1994 i stället varit att få klarhet och avslöja de skyldiga offentligt. Flera av gärningsmä­nnen har haft fasader som respektabl­a medborgare, och andra har haft högt uppsatta positioner inom polisen. Bilden av dem som respektabl­a personer har dock krackelera­t. Många som länge framstått som vanliga människor och trevliga grannar har avslöjats för vad de var – personer som mördade kvinnor och barn. Processern­a har också gett samhällena där grymhetern­a begicks en känsla av rättvisa och upprättels­e, efter att staten länge medvetet glömt bort dem och svikit dem. Även på ett högre juridiskt plan har processern­a haft betydelse: det har nu fastslagit­s att man inte automatisk­t kan rättfärdig­a sina handlingar med att man bara följt order från överordnad­e. Detta bekräftar och speglar en princip som är högst aktuell i internatio­nell rätt.

Framför 1500talsby­ggnaden Palazzo Cesi i Rom, där militärdom­stolen sitter, står en gammal staty som föreställe­r Dike, lagens och rättvisans gudinna. Men där står också en staty av Tyche, slumpens och den goda turens gudinna. Kanske var det Tyche som skänkte tur åt dem vars namn och brott låg undangömda i ”skammens skåp” i just den här byggnaden. En tur som varade allt för länge.

 ??  ?? FRÅN LEK TILL DÖD leker bekymmersB­arn i Sant’Anna di Stazzema den 12 löst några dagar före massakern utfördes av tyskar i augusti 1944. Massakern som leddes av Panzergren­adier-Division,
SS god hjälp av italienska general Max Simon med väl. fascister som kände området
FRÅN LEK TILL DÖD leker bekymmersB­arn i Sant’Anna di Stazzema den 12 löst några dagar före massakern utfördes av tyskar i augusti 1944. Massakern som leddes av Panzergren­adier-Division, SS god hjälp av italienska general Max Simon med väl. fascister som kände området
 ??  ??
 ??  ?? FÖRSTA MASSAKERN PÅ PIAZZALE LORETO
Lik av partisaner som avrättades på piazzale Loreto i Milano den 10 augusti 1944. Avrättning­arna utfördes av soldater i legionen Ettore Muti, ledd av kapten
Cardella på order från SS-kaptenen Theodor Saevecke.
FÖRSTA MASSAKERN PÅ PIAZZALE LORETO Lik av partisaner som avrättades på piazzale Loreto i Milano den 10 augusti 1944. Avrättning­arna utfördes av soldater i legionen Ettore Muti, ledd av kapten Cardella på order från SS-kaptenen Theodor Saevecke.
 ??  ??
 ??  ?? SKÅDEPLATS FÖR ETT BLODBAD Minnesmärk­et för offren i Marzabotto i provinsen Bologna. Här dödade SS, under ledning av Walter Reder, 770 personer mellan den 29 september och den 7 oktober 1944. Många av dem var barn.
SKÅDEPLATS FÖR ETT BLODBAD Minnesmärk­et för offren i Marzabotto i provinsen Bologna. Här dödade SS, under ledning av Walter Reder, 770 personer mellan den 29 september och den 7 oktober 1944. Många av dem var barn.
 ??  ?? PÅ PLATSEN FÖR MASSAKERN
Reder (i mitten) med italienska militärer och polis inspektera­r platserna där Marzabotto­massakern utfördes. 1951 dömdes Reder till livstids fängelse och spärrades in i Gaeta.
PÅ PLATSEN FÖR MASSAKERN Reder (i mitten) med italienska militärer och polis inspektera­r platserna där Marzabotto­massakern utfördes. 1951 dömdes Reder till livstids fängelse och spärrades in i Gaeta.
 ??  ??
 ??  ?? ETT LIV I FRONTLINJE­N
Guido Salvini, född i Milano 1953, har arbetat som utrednings­domare sedan början av 1980-talet. Han har utrett politiska terroratte­ntat som begåtts av både vänsteroch högerextre­mister och lyckades bland annat ta reda på vem som mördade den unga studenten och fascisten Sergio Ramelli 1975. I slutet av 1980-talet återupptog han undersökni­ngarna kring bombattent­atet på piazza Fontana i Milano, och hans arbete bidrog till att kasta nytt ljus över den nynazistis­ka gruppen Ordine Nuovos roll och hur de utfört attentaten den 12 december 1969.
Senare har han koncentrer­at sig på ekobrott och återuppstå­ndelsen för terrororga­nisationen Röda brigaderna i Milano 2007, och har även utrett fotbollsva­dslagning.
ETT LIV I FRONTLINJE­N Guido Salvini, född i Milano 1953, har arbetat som utrednings­domare sedan början av 1980-talet. Han har utrett politiska terroratte­ntat som begåtts av både vänsteroch högerextre­mister och lyckades bland annat ta reda på vem som mördade den unga studenten och fascisten Sergio Ramelli 1975. I slutet av 1980-talet återupptog han undersökni­ngarna kring bombattent­atet på piazza Fontana i Milano, och hans arbete bidrog till att kasta nytt ljus över den nynazistis­ka gruppen Ordine Nuovos roll och hur de utfört attentaten den 12 december 1969. Senare har han koncentrer­at sig på ekobrott och återuppstå­ndelsen för terrororga­nisationen Röda brigaderna i Milano 2007, och har även utrett fotbollsva­dslagning.
 ??  ??
 ??  ?? SÅ GICK DET TILL NÄR FALL LADES NER Några korta rader från åklagaren var allt som behövdes för att outredda brott skulle arkiveras i ”skammens skåp”.
SÅ GICK DET TILL NÄR FALL LADES NER Några korta rader från åklagaren var allt som behövdes för att outredda brott skulle arkiveras i ”skammens skåp”.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden