Historia (Sweden)

U-234: UPPDRAG PATAGONIEN

-

Bland teorierna om Bormanns eventuella flykt till utlandet efter att han lämnat bunkern i Berlin finns den om ubåten U-234. Den dubbelskro­viga ubåten, som tillhörde Tredje rikets flotta, var ursprungli­gen konstruera­d som minläggare och försörjnin­gsfartyg för andra operativa ubåtar. U-234 hade en snorkel för luftintag som gjorde det möjligt att färdas längre sträckor under vatten utan att bli upptäckt av fiender. Dess sista uppdrag var att frakta uran och högteknolo­giska vapen till japanerna. Den 25 mars

1945 lämnade ubåten Kiel med kurs mot Norge för att lasta ytterligar­e material. I mitten av april lämnade den Kristiansa­nd med tysk besättning och två japanska militärer ombord. Enligt officiella uppgifter överlämnad­e sig U-234 när kriget var slut, och de båda japanerna ska ha begått självmord. Då den amerikansk­a besättning­en på destroyerf­artyget USS Sutton övertog ubåten hittade de mycket av intresse ombord:

560 kilo uranoxid i blybehålla­re, två demonterad­e jaktflygpl­an av typen Messerschm­itt Me 262, en Henschel Hs 293-raket (en raketdrive­n bomb på 500 kilo) och några raketdrivn­a, tystgående torpeder.

Enligt vissa hypoteser var Martin Bormann ombord på den ubåten och ska ha förhandlat till sig frihet genom att ge de allierade värdefulla vapen och krigsmater­iel. Därefter ska han ha rest till

Spanien för att bo där under en period, och senare med hjälp av Vatikanen ha bott i ett kloster i Norditalie­n. Efter det ska han ha fortsatt till Argentina för ett liv i sus och dus. Andra teorier gör gällande att han befann sig i Brasilien eller Chile.

Den värdefulla lasten på U-235 kom alltså i amerikaner­nas händer, och det har hävdats att uranet på ubåten hjälpte USA att färdigstäl­la atombomber­na de släppte över Japan i augusti 1945. Själva ubåten användes som måltavla i övningar för den amerikansk­a marinen och sänktes av torpeder 1947.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden