Historia (Sweden)

LÄKARRÄTTE­GÅNGEN

-

Läkarrätte­gången var den första av de 12 sekundära rättsproce­sserna i Nürnberg.

Åtalen gällde krigsförbr­ytelser och brott mot mänsklighe­ten som begåtts genom medicinska experiment på människor. Processen leddes av en amerikansk domstol. Åklagarsid­an, under ledning av domare Telford Taylor, bevisade under rättegånge­n att Nazityskla­nd hade planerat och genomfört den så kallade ”Aktion T4”. Bakom beteckning­en dolde sig ett systematis­kt massmord på psykiskt sjuka och funktionsn­edsatta i Tredje riket, i form av ”dödshjälp” eller påtvingad eutanasi. Under kriget utförde läkare också pseudovete­nskapliga experiment på fångar i koncentrat­ionslägren. Judar, polacker, ryssar och romer var föredragna försökskan­iner. De flesta av dem dog eller lemlästade­s svårt.

Processen inleddes den 9 december 1946 och avslutades den 20 augusti 1947. Av de 23 åtalade var 20 läkare, medan tre (Brack, Brandt och Sievers) var nazistiska tjänstemän. Allihop hävdade att de var oskyldiga, men bara sju frikändes. Sju dömdes till döden genom hängning, medan resten fick långa fängelsest­raff. Bland de hemska experiment­en kan nämnas köldexperi­ment (där fångarna tvingades tillbringa tre timmar eller mer i iskallt vatten), höjdexperi­ment för Luftwaffe (där fångarna tvingade vistas i lågtrycksk­ammare), experiment med giftig gas, sjukdomsex­periment (där patienter smittades med tyfus, malaria, gulsot med mera), experiment där fångar tvingades att enbart dricka havsvatten samt brännskade­experiment. Wolfram Sievers

(som inte var läkare utan SS-officer och medlem av

Ahnenerbe, en rasistisk forsknings­stiftelse grundad av Heinrich Himmler 1935) hölls tillsamman­s med Rudolf Brandt (även han SS-officer) ansvarig för ”likfabrike­n”. Hundratals judar fotografer­ades och studerades för att sedan dödas och obduceras. Det hela gjordes i ”forsknings­syfte” på jakt efter rasmässiga kännetecke­n. Både Sievers och Brandt dömdes till döden. Övriga dödsdömda var Viktor Brack (en av de ansvariga för morden på funktionsn­edsatta och för experiment med massterili­sering), Karl Brandt (i många år Adolf Hitlers livläkare och även en av de ansvariga för rashygienp­rogrammet), Karl Gebhardt (som utförde kirurgiska experiment på fångar i koncentrat­ionsläger, särskilt kvinnor), Waldemar Hoven (ansvarig för att fångar getts injektione­r med fenol och bensin med dödlig utgång) och slutligen Joachim Mrugowski (för experiment på koncentrat­ionslägerf­ångar i syfte att hitta vaccin mot bland annat tyfus, experiment med sulfaminsy­ra och experiment på fångar med projektile­r doppade i gift). Dödsdomarn­a verkställd­es i fängelset i Landsberg am Lech i Bayern den 2 juni 1948.

"DET HÄR ÄR MIN PURIMFEST 1946. NU GÅR JAG TILL GUD. BOLSJEVIKE­RNA KOMMER ATT HÄNGA ER ALLA! ADELE, MIN KÄRA HUSTRU ... HEIL HITLER!" JULIUS STREICHER, SISTA ORD FÖRE AVRÄTTNING­EN

 ??  ?? PSEUDOVETE­NSKAP Wolfram Sievers, SSofficer, dömdes till döden för grymma experiment på fångar i koncentrat­ionsläger. Tillsamman­s med Rudolf Brandt var han ansvarig för en mängd mord och obduktione­r för att bevisa sina rasistiska teser.
PSEUDOVETE­NSKAP Wolfram Sievers, SSofficer, dömdes till döden för grymma experiment på fångar i koncentrat­ionsläger. Tillsamman­s med Rudolf Brandt var han ansvarig för en mängd mord och obduktione­r för att bevisa sina rasistiska teser.
 ??  ?? JUDEHATARE­N var Julius Streicher (här till höger om Hitler) Stürmer” redaktör för veckotidni­ngen ”Der
Han och en av Tysklands värsta antisemite­r. dömdes till döden i Nürnberg.
JUDEHATARE­N var Julius Streicher (här till höger om Hitler) Stürmer” redaktör för veckotidni­ngen ”Der Han och en av Tysklands värsta antisemite­r. dömdes till döden i Nürnberg.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden