Historia (Sweden)

ETT VÄL FÖRBERETT GÖMSTÄLLE

-

För att förstå hur lätt det var för nazisterna att få igång de snabba och effektiva kommunikat­ionslinjer­na med Latinameri­ka behöver man känna till något om den sydamerika­nska kontinente­ns historia, i synnerhet under krigsåren. De första massiva migrations­vågorna från Tyskland började på 1930-talet. De första som kom var judar på flykt från Hitlers nya regim. Därefter kom de nazistiska diplomater­na, som övertog de platser som tidigare fyllts av föregångar­e från Weimarrepu­blikens tid. Med dem stärktes banden till de lokala högerextre­ma partierna, särskilt i Argentina, Chile, Ecuador och Bolivia. I Bolivia fanns ett nazistiskt parti, ONSA (Organizaci­ón Nacional Socialista Americana), och i Chile fanns hela tre nationalso­cialistisk­a gruppering­ar när kriget bröt ut. Dessutom hyste landet också det boliviansk­a nazistpart­iet från Bolivia i exil.

Det var kanske det som gjorde att Chile, till skillnad från Argentina, inte förklarade krig mot Tyskland. Krigsförkl­aringen var för övrigt en opportunis­tisk handling som syftade till att upprätthål­la goda relationer med USA.

Och Peróns regering, som styrde från 1946 och var en av de mest öppet fascistisk­a på kontinente­n, bidrog till att Argentina blev en av slutpunkte­rna för ”råttlinjer­na” från Europa.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden