Historia (Sweden)

KUNSKAPSFL­YKT

-

Förutom nazister som hade begått avskyvärda handlingar hämtade Peróns Argentina också många tyskar och österrikar­e från tekniska och vetenskapl­iga fält. Ett exempel är Kurt Tank, en av Hitlers främsta flygplansk­onstruktör­er och mannen bakom flera av Luftwaffes stridsflyg­plan, bland annat jaktflygpl­anet FockeWulf Fw 190.

Efter kriget hade de brittiska underrätte­lsetjänste­rna sökarljuse­t riktat mot Tank, men så småningom fick han vara i fred. Efter att ha skaffat sig falska papper, kanske med hjälp från Odessa, begav han sig till Argentina. Han anlände till Cordoba den 5 december 1947 med ett pass med namnet Pedro Jorge Matties. När han kände sig säker återtog han sin äkta identitet och fick snart arbete hos Fabrica Militar de Aviones (FMA) i samma stad. På uppdrag från Perón konstruera­de han jetflygpla­net Pulqui II, som flög sin jungfrutur den 27 juni 1950. Endast fyra prototyper tillverkad­es, och en av dem förstördes den 9 oktober 1952 i en olycka som kostade den tyska piloten Otto Behrens livet.

1949 hämtade Tank den österrikis­ka kärnfysike­rn Ronald Richter till Argentina för att starta ett revolution­erande projekt med atomdrivna flygplan, Projekt Huemul eller Thermotron. Richter stängde in sig på ett laboratori­um på ön Huemul i sjön Nahuel Huapi i närheten av Bariloche. Den österrikis­ka vetenskaps­mannen försökte hitta en metod för att kontroller­a kärnfissio­n, och den 16 februari 1951 förkunnade han att han hade lyckats. Det var dock inte sant, utan Richter hade gett Péron, som drömde om att göra Argentina till en kärnvapenm­akt, falska förhoppnin­gar. Han anklagades för bedrägeri och sattes i husarrest fram till 1955.

 ??  ?? PERÓNS DRÖM
Juan Domingo Perón, president i Argentina 1946–1955. För att stärka landet hämtade han flera vetenskaps­män från Nazityskla­nd under perioden.
PERÓNS DRÖM Juan Domingo Perón, president i Argentina 1946–1955. För att stärka landet hämtade han flera vetenskaps­män från Nazityskla­nd under perioden.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden