Historia (Sweden)

PROJEKT MADAGASKAR – EN ANNAN ”SLUTLIG LÖSNING”

-

Innan kriget började och den så kallade ”slutliga lösningen” utformades försökte nazisterna inleda ett projekt som gick ut på att tvångsförf­lytta alla judar i Tyskland (och senare även i ockuperade länder) till Madagaskar, den stora afrikanska ön i Indiska oceanen som på den tiden var en fransk koloni. Adolf Eichmann, som skulle bli den stora experten på tvångsförf­lyttningar, var en av dem som hängivet engagerade sig i planen. Diplomatis­ka samtal fördes mellan Tyskland och Frankrike, men man enades inte om någon överenskom­melse. Efter det att Tyskland erövrat Frankrike och vapenvila ingåtts i juni 1940 blev projektet på nytt aktuellt. Tyskland ville förvandla Madagaskar till ett gigantiskt getto för judar, som själva skulle betala för förflyttni­ngen.

Planen på att tvångsförf­lytta miljontals människor stötte dock omedelbart på logistiska hinder. Ett av dem var att Storbritan­nien (som nu var i krig med Tyskland) i stor utsträckni­ng kontroller­ade haven. Projektet skrinlades dock inte helt förrän man kom fram till andra lösningar under Wannseekon­ferensen.

1938 föreslog Benito Mussolini Hitler att man skulle skapa ett självständ­igt judiskt område i den del av Etiopien som befolkades av etiopier med judisk tro, så kallade falasha. Det var dock ett förslag som aldrig övervägdes på allvar.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden