Historia (Sweden)

EN OVANLIG VÄNSKAP

-

Under den nazistiska ockupation­en målades vita streck på gatorna runt Vatikanen i Rom för att markera var påvens makt fortfarand­e gällde. På var sin sida om markeringa­rna verkade två män som drevs av olika motiv. På den ena sidan stod den irländska prästen Hugh O’Flaherty, som gav asyl åt judar som riskerade att deporteras, allierade agenter och förrymda krigsfånga­r. På den andra sidan fanns Kapplers jägare, som hade i uppdrag att hitta och gripa de människor som O’Flaherty beskyddade. Nazioffice­ren försökte länge att ta fast eller döda sin motståndar­e, men utan att lyckas. Trots det uppstod efter kriget en djup vänskap mellan fienderna, och prästen besökte ofta sin forna fiende. O’Flaherty brukade skämta om det: ”Först satte han ett pris på 30 000 lire på mitt huvud, men nu är vi vänner.” Kappler uppskattad­e om möjligt vänskapen ännu mer. Han kallade prästen ”min faderlige vän”, och faderlig i religiös bemärkelse blev O’Flaherty när protestant­en Kappler konvertera­de till katolicism­en. Han inväntade dock rättegånge­ns slut innan han gjorde saken offentlig, för att ingen skulle tro att han gjort det för att påverka juryn.

 ??  ?? ÄRKEFIENDE
Prästen Hugh O’Flaherty, som under ockupation­en av Rom erbjöd judar och partisaner skydd. Kappler försökte förgäves få honom gripen.
ÄRKEFIENDE Prästen Hugh O’Flaherty, som under ockupation­en av Rom erbjöd judar och partisaner skydd. Kappler försökte förgäves få honom gripen.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden