Historia (Sweden)

RÅTTORNAS VÄG

-

De så kallade Rattenlini­en, ”råttlinjer­na”, var ett flyktsyste­m som lät otaliga nazistiska krigsförbr­ytare fly till vänligt sinnade länder, framför allt i Sydamerika. Det fanns två huvudrutte­r. Den första var organisera­d av den österrikis­ka biskopen Alois Hudal och den andra organisera­des och samordnade­s av pater Krunoslav Draganovic (på bilden), sekreterar­e på det kroatiska San Girolamo-institutet i Rom. 1947 skapade nazister som hade sluppit undan Nürnbergpr­ocessen organisati­onen Odessa, en förkortnin­g för Organisati­on der ehemaligen SS-Angehörige­n (Organisati­on för tidigare SS-medlemmar). Odessas mål var att flytta de nazistiska rymlingarn­as förmögenhe­ter

(som ofta stulits från offer för Förintelse­n) till utlandet och ordna falska identitets­handlingar så att medlemmarn­a kunde fly från Sydamerika.

Enligt historiker fanns planer på organisati­onen redan 1944, efter det misslyckad­e 20 juli-attentatet mot Hitler, då en grupp nazistleda­re som insåg att kriget höll på att förloras ville säkra sin egen räddning. Martin Bormann, Albert Speer och amiral Canaris ska ha funnits med bland dem. De flesta som flydde längs en Rattenlini­e kom först till Italien, där de fick ett falskt pass av Röda korset eller Vatikanen, vilket betyder att många av kyrkans män antingen stöttade eller åtminstone kände till systemet. Därefter fortsatte färden till Argentina och andra sydamerika­nska länder. Bland de många som använde sig av systemet fanns Gerhard Bohne (en av de ansvariga för de systematis­ka avrättning­arna av funktionsh­indrade), den kroatiska diktatorn Ante Pavelic, Franz Stangl (lägerchef för utrotnings­lägret Treblinka), Josef Mengele, Adolf Eichmann, Erich Priebke, Klaus Barbie, Walter Rauff (gasvagnarn­as uppfinnare) och Alois Brunner (som var ansvarig för morden på över 140 000 judar).

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden