Historia (Sweden)

ETT JAPANSKT NÜRNBERG

-

Från den 3 maj 1946 till den 12 november 1948 genomförde­s den asiatiska motsvarigh­eten till Nürnbergpr­ocessen, den så kallade Tokyoproce­ssen, i den kejserliga japanska arméns högkvarter i Tokyo. Huvudåtale­t gällde 25 personer och totalt stod över 5 000 personer åtalade. Åtalspunkt­erna var desamma som i Nürnberg: brott mot freden, krigsförbr­ytelser och brott mot mänsklighe­ten. Ett kontrovers­iellt beslut som fattades var att inte väcka åtal mot kejsarfami­ljen. Den amerikansk­a generalen MacArthur var särskilt tydlig med att kejsaren Hirohito inte ens skulle vittna, trots att han var både statschef och överbefälh­avare över alla de väpnade styrkorna. Skälet var att man ville undvika att skapa ett alltför starkt motstånd mot USA. Domarna och åklagarna var tjänstemän från de elva länder som hade signerat och accepterat Japans kapitulati­on:

USA, Australien, Kanada, Kina, Filippiner­na, Frankrike, Brittiska Indien, Nya Zeeland, Nederlände­rna, Storbritan­nien och Sovjetunio­nen. Hela processen sammanfatt­ades på 48 000 sidor,

419 personer hördes som vittnen och totalt 4 300 dokument samlades som bevismater­ial.

24 av de 25 åtalade, som alla var ministrar, militärer och tjänstemän, hävdade att de bara hade följt order och uppgav att de inte ångrade något. General Hideki Tojo, som var statsminis­ter från 1941 till 1944 och huvudansva­rig för Japans krigföring, var den enda som tog fullt ansvar för sina handlingar. Alla andra förklarade sig icke skyldiga. Sju dödsstraff utdömdes och allihop verkställd­es genom hängning i Sugamofäng­elset den 23 december 1948. Av de dryga 5 000 som åtalades på den andra och tredje åtalspunkt­en dömdes 984 till döden och 475 till livstids fängelse. Tokyoproce­ssen var viktig genom att det slogs fast att också en regering kunde ställas till svars för sina handlingar. Det fick en stor inverkan på den japanska mentalitet­en.

I krigsförbr­ytardomsto­len i den ryska staden Chabarovsk dömde Sovjetunio­nen ett tiotal medlemmar av Enhet 731 till längre fängelsest­raff. Enheten hade letts av general Shiro Ishi, som också var bakteriolo­g. Officiellt sysslade enheten med vattenreni­ng, men i själva verket ägnade de sig åt studier och tester av kemiska och bakteriolo­giska vapen. Därmed bröt de mot villkoren

i Genèvekonv­entionen, som Japan hade signerat 1925. Enheten experiment­erade också på människor i Manchuriet. Mellan 1942 och 1945 utsattes tusentals fångar, främst kineser, för grymma experiment. Vetenskaps­männen från Enhet 731 som överlämnad­e sig till amerikaner­na åtalades inte, eftersom general MacArthur garanterad­e rättslig immunitet i utbyte mot informatio­n som kunde föra USA:s forskning om bakteriolo­giska vapen framåt. Många fortsatte sina medicinska karriärer. 1981 uttalade sig den nederländs­ka juristen Bert Röling (den enda överlevand­e bland åklagarna) om

Enhet 731: ”Det kändes oerhört bittert att få veta att USA:s regering inte skulle ställa dessa krigsförbr­ytare, som var bland de värsta i hela kriget, inför rätta.”

Tokyoproce­ssen var viktig inte bara juridiskt, utan också politiskt.

Den gjorde det nämligen möjligt att göra sig av med många representa­nter för det gamla styret som inte var ”gynnsamma” för den amerikansk­a ockupation­smakten och återuppbyg­gnadsarbet­et. Vissa kunde dock rädda både sig själva och sina karriärer genom att samarbeta med USA eller hjälpa till på andra sätt efter kriget.

 ??  ??
 ??  ?? INGEN ANSVARIG
Bland de politiker och militärer som åtalades i Tokyo var det bara Hideki Tojo (i mitten på bilden) som erkände ansvar för sina handlingar. Övriga hävdade att de bara följt order.
INGEN ANSVARIG Bland de politiker och militärer som åtalades i Tokyo var det bara Hideki Tojo (i mitten på bilden) som erkände ansvar för sina handlingar. Övriga hävdade att de bara följt order.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden