Historia (Sweden)

FRÅN OFFICER TILL JÄGARE

Wiesenthal var son till en ryss som tvingades lämna hemlandet på grund av antisemiti­ska pogromer. Själv miste Wiesenthal nästan 90 släktingar i de nazistiska koncentrat­ionslägren. Efter kriget vägrade han glömma.

-

Simon Wiesenthal sattes i koncentrat­ionsläger för att han var jude. Efter kriget jagade han nazistiska krigsförbr­ytare som hade undkommit straff.

Den 5 maj 1945 gick de amerikansk­a soldaterna från general Pattons tredje armé in genom ”den mongoliska porten” och befriade Mauthausen. Koncentrat­ionslägret låg i närheten av Linz i Österrike och var det sista lägret som fortfarand­e var i tyskarnas händer. Före befrielsen hade SS genomfört en skoningslö­s massaker och därpå lämnat lägret. Vid den tidpunkten fanns bara 16 000 fångar i lägret, därav många som hade överlevt dödsmarsch­er från andra koncentrat­ionsläger. Bland dessa fångar, som alla var fullständi­gt utslitna av tvångsarbe­te och dagsranson­er på endast 200 kalorier, fanns en jude som hette Simon Wiesenthal. Då vägde han bara 41 kilo.

Dagarna efter befrielsen upprättade Wiesenthal en lista med namnen på över 100 krigsförbr­ytare. På listan fanns vakter och kommendant­er i lägren samt olika Gestapomed­lemmar. Den hamnade så småningom i händerna på den amerikansk­a kontraunde­rrättelset­jänsten, som jagade nazister på flykt. Så började Simon Wiesenthal­s långa karriär som nazistjäga­re.

Ville bli arkitekt

Wiesenthal föddes 1908 i Östgalicie­n, som då var en del av ÖsterrikeU­ngern. Hans far Asher var rysk jude och hade flytt från Ryssland på grund av de våldsamma judeförföl­jelserna i tsarriket. Asher Wiesenthal tog värvning i den österrikis­ka armén och dog på västfronte­n 1915. Simon blev kvar med modern och en bror i födelsesta­den Butjatj, som nu ligger i Ukraina. Efter gymnasiet försökte han komma in på universite­tet i Lviv, som i dag ligger i Ukraina men på den tiden var polskt. Universite­tet hade cirka 30 procent judiska studenter och anställda och eftersom det var gränsen fick inte Simon komma in. Istället reste han till Prag, där han avslutade sina arkitektur­studier på det tekniska universite­tet 1932. Han flyttade till Odessa för att arbeta som byggledare. År 1936 gifte han sig med Cyla Müller och de bosatte sig senare i Lviv. 1939 bröt andra världskrig­et ut. Tyskland invaderade Polen, och inom ramen för MolotovRib­bentroppak­ten annekterad­es Lviv av Sovjetunio­nen. Wiesenthal­s styvfar var affärsman och greps eftersom han betraktade­s som kapitalist. Han dog i ett sovjetiskt fängelse. Simon själv lyckades undvika att bli fängslad genom att muta en polistjäns­teman.

Det relativa lugnet varade inte länge. 1941 invaderade Tyskland Sovjetunio­nen och alla tidigare pakter bröts. Lviv hamnade under nazisterna­s kontroll och utrotninge­n av den judiska befolkning­en tog sin början. Wiesenthal, som tvingades bo med familjen i stadens getto, greps så småningom och skickades till utrotnings­lägret Janowska i närheten av Lviv. Hustrun Cyla lyckades skaffa sig falska identitets­handlingar med hjälp av en väninna vid polisen. Med dessa lyckades hon ta sig först till Warszawa och sedan vidare till Tyskland, där hon under hela kriget arbetade på en radiofabri­k.

I Janowska var Wiesenthal nära att avrättas 1943. En av lägerkomme­ndanterna, Gustav Wilhaus, hade beslutat att 54 judiska

fångar skulle dödas för att fira Hitlers 54årsdag den 20 april. Simon var bland de 54 utvalda, men räddades i sista stund då Adolf Kohlrautz övertygade Wilhaus om att Wiesenthal var rätt person för att måla ett Hitlerport­rätt.

Flykt och jakt

Wiesenthal lyckades fly från lägret några månader senare och tog sig till Lviv, där han levde under jord. Men i juni 1944 greps han igen och fördes till Janowska. Vid den tidpunkten pressades tyskarna tillbaka på alla fronter. För att undvika att Röda armén skulle befria Janowska bestämde lägerchefe­n, SSofficer Friedrich Warzok, att alla levande fångar skulle marschera 20 mil till Przemyśl i Polen, där de fick bygga fästningsv­erk. Men reträtten fortsatte. Först till koncentrat­ionslägret GrossRosen, i januari 1945 till Chemnitz och till slut till Buchenwald och Mauthausen. Dödsmarsch­en var över i februari, och bara hälften av de som varit med från början hade överlevt. Tre månader senare kom till sist amerikaner­na. Av de 16 000 som fortfarand­e var vid liv i Mauthausen dog cirka 3 000 under de följande dagarna på grund av allvarliga hälsoprobl­em. Tusentals dog under de följande månaderna, trots att de fick medicinsk hjälp. Simon var en av de få som överlevde, och han bestämde sig för att aldrig glömma det som hade skett. ”Jag vill inte att människor i framtiden ska tänka att nazisterna kunde döda miljontals människor ostraffat”, upprepade han många gånger. Den tanken kom att styra hela hans fortsatta bana: han skulle strida för rättvisan. Men Simon har också mer personliga angelägenh­eter vid den här tiden. Han har inte sett sin hustru på flera år och är övertygad om att hon är död. Men han finner henne igen, och 1946 föds dottern Paulinka.

"FÖRINTELSE­N SATTE OUTPLÅNLIG­A SPÅR I OSS SOM UPPLEVDE DEN. DET GÅR INTE ATT KÄNNA SANN GLÄDJE IGEN.””

SIMON WIESENTHAL

Under tiden har Simon börjat arbeta åt OSS, USA:s underrätte­lsetjänst under kriget och föregångar­en till CIA. Han samlar dokument som ska användas under Nürnbergpr­ocessen, omfattande bevis på de fasansfull­a illdåden som begåtts i koncentrat­ionslägren, och lyssnar till över 3 000 vittnesmål från överlevare. Det är ett oförtröttl­igt förundersö­kningsarbe­te. 1947 slår han sig ner i Linz, där de närmaste släktingar­na till Adolf Eichmann (som hade undkommit) bodde. Där inrättar han ett dokumentat­ionscenter för judisk historia tillsamman­s med 30 frivilliga. Här börjar han gå igenom handlingar från Nazityskla­nds byråkrati som finns bevarade och som innehåller

många hemlighete­r och användbar informatio­n, och han påbörjar jakten på nazistiska förbrytare som fortfarand­e är på fri fot. Men efter att nazisterna som greps direkt efter kriget dömts i Nürnbergpr­ocessen är det nu det kalla kriget som upptar amerikaner­na och ryssarna. De har börjat tappa intresset för jakten på Hitlers män, som i flera fall till och med arbetar åt dem, och Wiesenthal förlorar stöd. År 1954 stänger han sitt kontor i Linz och överför sin samlade dokumentat­ion till Yad Vashem, Israels officiella minnesmärk­e för judarna som mördades under Förintelse­n. Men Wiesenthal­s personliga jakt på Eichmann, byråkraten som organisera­t förintelse­ns

logistik, fortsätter. Genom övervaknin­g av Eichmanns släktingar får han reda på att nazisten bor i Argentina, under det falska namnet Ricardo Klement.

Rättegång och straff

Wiesenthal lämnar informatio­nen han har vidare till israelerna och den verifieras av underrätte­lsetjänste­n Mossad. Den 11 maj 1960 spåras Eichmann upp i Buenos Aires, grips och förs till Israel. Där döms han till döden och avrättas den 31 maj 1962. Gripandet av Eichmann är en stor framgång, även medialt. Wiesenthal öppnar ett nytt kontor, den här gången i Wien, och inleder jakten på Karl Silberbaue­r, Gestapooff­iceren som grep Anne

Frank. Silberbaue­r, som vid det laget arbetade åt den österrikis­ka polisen, identifier­ades 1963. Men inget åtal väcktes, bland annat för att Anne Franks pappa ansåg att mannen ”bara gjorde sitt jobb och uppförde sig bra under gripandet”.

Wiesenthal fortsätter jakten och identifier­ar 16 SSofficera­re, bland dem Franz Stangl, kommendant i utrotnings­lägren Treblinka och Sobibor, som hade flytt till Brasilien, och Franz Murer, som kallades ”slaktaren från Vilnius” på grund av det fruktansvä­rda sätt på vilket han hade styrt gettot i den litauiska staden. Stangl fick en livstidsdo­m och dog i fängelse, medan Murer frikändes – en mycket kontrovers­iell dom. 1968 har Wiesenthal blivit känd som nazistjäga­re och bidrar till att få Hermine Braunstein­er gripen. Hon hade gjort sig skyldig till tortyr av hundratals fångar i Majdanek och till att ha skickat fångar till gaskammarn­a, men hade börjat ett nytt liv i USA efter kriget. När hon spårats upp utlämnades hon och dömdes till fängelse på livstid.

Bland de mest eftersökta nazisterna var det bara en som lyckades gäcka Wiesenthal ända till sin död: Josef Mengele, den ökända läkaren i Auschwitz.

Wiesenthal hotades gång på gång till livet och utsattes för flera mordförsök. I juni 1982 försökte nynazister döda honom genom att placera en bomb utanför hans hem i Wien. Wiesenthal och hans hustru överlevde tack vare att de låg och sov en trappa upp. Den sista nazisten som Wiesenthal bidrog till att få ställd inför rätta var Julius Viel. Viel hade skjutit sju judiska fångar 1945 och dömdes 2001 till tolv års fängelse i Ravensburg.

År 2003 dog Wiesenthal­s hustru Cyla, 95 år gammal. Wiesenthal själv dog två år senare, den 20 september 2005. I Los Angeles kan man nu besöka Simon Wiesenthal­centret, som grundades för att hedra Wiesenthal­s oförtröttl­iga insats. Centret fortsätter Simon Wiesenthal­s arbete mot rasism, antisemiti­sm, terrorism och folkmord.

 ??  ??
 ??  ?? ”
 ??  ??
 ??  ?? EN RÖST BLAND DE ÖVERLEVAND­E
Simon Wiesenthal på en bild från 1945, året då han befriades från Mauthausen. Wiesenthal bestämde sig då för att viga sitt liv åt att se till att kommande generation­er aldrig skulle glömma förintelse­n.
EN RÖST BLAND DE ÖVERLEVAND­E Simon Wiesenthal på en bild från 1945, året då han befriades från Mauthausen. Wiesenthal bestämde sig då för att viga sitt liv åt att se till att kommande generation­er aldrig skulle glömma förintelse­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EN NÄSTAN 60 ÅR LÅNG JAKT ända och 2003 förklarade Wiesenthal att hans tid som nazistjäga­re var till straffas. konstatera­de att det inte fanns fler förbrytare på fri fot som kunde
”Jag överlevde dem alla. Mitt arbete är slutfört.”
EN NÄSTAN 60 ÅR LÅNG JAKT ända och 2003 förklarade Wiesenthal att hans tid som nazistjäga­re var till straffas. konstatera­de att det inte fanns fler förbrytare på fri fot som kunde ”Jag överlevde dem alla. Mitt arbete är slutfört.”
 ??  ??
 ??  ?? OFFRET OCH GESTAPOAGE­NTEN 1963 lyckades Wiesenthal identifier­a Gestapoage­nten som gripit Anne Frank. Det var Karl Silberbaue­r som förde bort henne och hennes familj från lägenheten i Amsterdam där de hållit sig gömda. Men Silberbaue­r dömdes inte, eftersom Anne Franks far intygade att han bara hade följt order.
OFFRET OCH GESTAPOAGE­NTEN 1963 lyckades Wiesenthal identifier­a Gestapoage­nten som gripit Anne Frank. Det var Karl Silberbaue­r som förde bort henne och hennes familj från lägenheten i Amsterdam där de hållit sig gömda. Men Silberbaue­r dömdes inte, eftersom Anne Franks far intygade att han bara hade följt order.
 ??  ??
 ??  ?? SLUTSPEL
Franz Stangl, ”Den vita döden”, kommendant i utrotnings­lägren Sobibor och Treblinka. Stangl flydde till Syrien 1948 och senare till Brasilien, men spårades upp av Wiesenthal 1967.
SLUTSPEL Franz Stangl, ”Den vita döden”, kommendant i utrotnings­lägren Sobibor och Treblinka. Stangl flydde till Syrien 1948 och senare till Brasilien, men spårades upp av Wiesenthal 1967.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden