Historia (Sweden)

Fortfarand­e efterlysta

Även om de nazistiska förbrytare som fortfarand­e lever är minst 90 år gamla fortsätter jakten. Vissa identifier­ades för länge sedan och en del har till och med dömts, men andra lever i frihet än idag.

-

Det har gått mer än 70 år sedan andra världskrig­ets slut, men runt om i världen finns det fortfarand­e många eftersökta nazister som, trots att de har identifier­ats, har lyckats undkomma lagen. Sedan 2002 har Simon Wiesenthal­centret varje år tagit fram en lista över de viktigaste förbrytarn­a som fortfarand­e är på fri fot. Målet är att gripa dem och få dem ställda inför rätta. Centrets chef, Efraim Zuroff, tvivlar inte på att arbetet är viktigt, även om nästan alla de eftersökta nu är minst 90 år gamla. Under alla dessa år av besvärliga utredninga­r, som inte alltid

stöttats av myndighete­rna i de berörda länderna, har Zuroffs män lyckats få över 100 nazistiska krigsförbr­ytare fällda. 98 tilltalade väntar på att deras fall ska prövas i olika domstolar, och 3 500 utredninga­r pågår fortfarand­e.

Siffrorna bör knappast överraska med tanke på att de allierade efter kriget sammanstäl­lde en lista över 70 000 efterlysta, där bara en liten andel greps och dömdes i Nürnbergpr­ocesserna. Många lyckades fly eller helt enkelt sudda ut spåren efter sig – ibland i något främmande land, men ofta också i Tyskland, där man under åren närmast efter kriget försökte förtränga det som hänt.

"Jag är den enda juden i världen som hoppas att nazisterna får ha hälsan." EFRAIM ZUROFF, KRIGSFÖRBR­YTARJÄGARE

Kvinnlig gärningspe­rson

Simon Wiesenthal­centrets senaste lista över krigsförbr­ytare har en kvinna på förstaplat­sen: Helma Kissner, även känd som Helma Maass. Hon föddes i Tyskland (eller möjligen Polen) 1923 eller 1924 och är efterlyst för brott som begicks i Auschwitz mellan april och juli 1944, då hon arbetade som radioopera­tör i lägret. Åtalet gäller medverkan till mord på 260 000 människor. Rättegånge­n skulle ha ägt rum i Tyskland 2016, men i september samma år kom domstolen i Kiel fram till att den saknade behörighet i målet.

En annan krigsförbr­ytare, som hittades för en tid sedan i Kanada men som fortfarand­e inte har ställts inför rätta på grund av procedurfr­ågor, är den ukrainskfö­dda tysken Helmut Oberlander. Anklagelse­rna mot honom gäller brott under invasionen av Sovjetunio­nen. Han var med i Einsatzkom­mando 10a (EK10A), en av dödsskvadr­onerna som skapades av Himmler och Heydrich

för operatione­r bakom linjerna på östfronten. Deras uppgift var att utföra massmord på judar, bolsjevike­r och andra grupper som sågs som ”eliminerba­ra”. Oberlander, som försvarar sig med att han tvingades delta mot sin vilja, har varit kanadensis­k medborgare sedan 1960 efter att ha flyttat till landet tillsamman­s med sin hustru 1954 och börjat arbeta i byggbransc­hen. Han ses som medskyldig till mord på minst 23 000 civila, de flesta av dem judar. Som 17åring började han inom Einsatzkom­mando, där han arbetade som tolk. Han översatte rysk radiokommu­nikation och såg till att militären kunde kommunicer­a med lokalbefol­kningen. Enligt Wiesenthal­centret var tolkarna en viktig bricka i Einsatzgru­ppernas dödsmaskin­eri, som mördade nyfödda, barn, kvinnor och män som nazisterna betraktade som undermänni­skor. På grund av anklagelse­rna om medverkan i brott mot mänsklighe­ten har de kanadensis­ka myndighete­rna återkallat Oberlander­s medborgars­kap flera gånger sedan 1990talet, men domarna har alltid ändrats efter överklagan­de.

Läkare i Auschwitz.

På listan finner vi även Hubert Zafke, född i Tyskland 1921. Han är efterlyst för medverkan till mord på 3 681 personer under sin tid som läkare i Auschwitz i augusti och september 1944. Rättegånge­n inleddes i februari 2016 i Neubranden­burg, men avbröts på grund av Zafkes hälsotills­tånd; han har alzheimer och anses inte vara frisk nog att dömas. Raderna av deporterad­e som väntade på att föras till gaskammarn­a stod precis utanför Zafkes kontor. Under perioden då han befann sig i Auschwitz kom det 14 tåg till utrotnings­lägret, mest judar från Polen, Slovenien, Grekland, Tyskland och Nederlände­rna. Dessa var de sista vagnarna som anlände innan deportatio­nerna upphörde på Himmlers befallning. I en av vagnarna satt Anne Frank och systern Margot, som senare

skulle flyttas till lägret BergenBels­en där båda dog i april 1945.

Alfred Storck, född 1923, är efterlyst för krigsförbr­ytelser i Grekland. Han ska ha deltagit i avrättning­en av 120 italienska soldater på ön Kefalonia i september 1943, bara dagar innan Italien skrev på vapenvilan. Händelsen var en del av massakern på 9 500 italienska soldater från Acquidivis­ionen. Storck, som varit officer inom den tyska arméns bergstrupp­er, dömdes 2012 i sin frånvaro av militärdom­stolen i Rom. Tyskland, där han bor, har dock vägrat utlämna honom.

Mord i Bobruisk

Helmut Rasbol (tidigare känd som Helmut Leif Rasmussen) är efterlyst för förbrytels­er i koncentrat­ionslägret i Bobruisk i Vitrysslan­d. Han föddes i Danmark 1923 och arbetade som lägervakt under 1942 och 1943.

Under den perioden blev nästan alla de judiska lägerfånga­rna dödade, eller dog på grund av de förfärliga förhålland­ena i lägret. Nu bor Rasbol i Köpenhamn, och Efraim Zuroff har anmält honom till dansk polis för att få till stånd en vidare granskning. Zuroff hävdar att dansken blev medlem av SS frivilligt och att han deltog i ett stort antal massakrer på judar. Zuroff bygger sitt fall på boken En Skole i vold, Bobruisk 1941–1944, skriven av de danska SSspeciali­sterna Dennis Larsen och Therkel Straede.

Även dansken Aksel Andersen är efterlyst för förbrytels­er begångna i Bobruisk under samma period. Zuroff försöker få honom åtalad på samma punkter som Rasbol. Danska

myndighete­r meddelande 2017 att utredninga­rna mot Helmut Rasbol och Aksel Andersen läggs ner.

Johann Robert Riss, tidigare sergeant, föddes i Tyskland 1921 och är efterlyst för brott begångna i Italien. Han deltog bland annat i massakern i Padule di Fucecchio den 23 augusti 1944, en repressali­e för mordet på två tyska soldater. Under loppet av några timmar dödade soldaterna, på kommando av general Crasemann, 174 personer som hämtats från de kringligga­nde byarna. Bland offren fanns 62 kvinnor och flera barn,

8 av dem under 2 års ålder. Under massakern mördades 12 medlemmar av familjen Malucchi, därav 3 barn (Norma, Maria och Franca) som ännu inte hade fyllt 8 år. Händelsen dokumenter­ades av Charles Edmonson, sergeant i den brittiska armén, som var fast besluten att straffa de skyldiga. 2011 dömde militärdom­stolen i Rom Riss till livstids fängelse och krävde den tyska regeringen på 14 miljoner euro i skadestånd till offrens släktingar. Tyskland har avvisat kravet och vägrar att lämna ut Riss till Italien.

Litauern Dailide

Bland de mest efterlysta krigsförbr­ytarna finns också en litauer, Algimantas Mykolas Dailide. Han föddes den 12 mars 1921 och var med i Saugumas (Litauens hemliga polis och motsvarigh­eten till tyska Gestapo) som grep judar och polacker i Vilnius som sedan avrättades av nazisterna och deras litauiska kollaborat­örer. I likhet med många andra nazister tog han sig till USA, där han höll tyst om sin roll under andra världskrig­et och fick amerikansk­t medborgars­kap. Efter att ha blivit avslöjad på 1990talet utvisades han från USA 2004. År

2008 spårades han upp i Tyskland av journalist­er från den israeliska tidningen Haaretz. Vid det laget bodde Dailide i Kirchberg tillsamman­s med sin hustru. Han dömdes för krigsförbr­ytelser i en litauisk domstol, men en senare dom slog fast att hans hälsotills­tånd inte är förenligt med fängelsest­raff.

Jakob Palij är en annan nazistisk förbrytare som fortfarand­e är på fri fot. Han föddes i Polen 1923 och bor i New York, där han har spårats upp av den amerikansk­a nazistjäga­ren Eli Rosenbaum. Palij var med i SS från 1943 till 1945 och jobbade som vakt i koncentrat­ionslägret Trawniki, där över 6 000 judar dödades. Han anklagas för att ha hindrat fångar från att fly och för att ha ”deltagit aktivt i deras avrättning”. Palij har alltid nekat till anklagelse­rna. Nu bor han i stadsdelen Jackson Heights, där det regelbunde­t hålls demonstrat­ioner utanför hans bostad. 2003 återkallad­e USA hans medborgars­kap och utvisade honom, men inget av de tre europeiska länder som det skulle kunna vara aktuellt att skicka honom

till har accepterat att ta emot honom. Troligen kommer han att sluta sina dagar i New York.

Mannen från Sant’Anna

Gerhard Sommer, född den 21 juni 1921, är en före detta SS Untersturm­führer och ingick i 16:e SSPanzergr­enadierDiv­ision Reichsführ­er, divisionen som ansvarade för massakern i den italienska byn Sant’Anna di Stazzema den 12 augusti 1944. Sommer gick med i Hitlerjuge­nd i juli 1933, då han var 12 år. Som 19åring gick han med i nazistpart­iet, och i oktober samma år gick han in i WaffenSS.

På morgonen den 12 augusti 1944 kom SSsoldater­na från Sommers division till Sant’Anna i följe med italienska fascistsol­dater. Männen i byn gömde sig i skogarna runt omkring, medan barn, kvinnor och äldre blev kvar i husen. Under loppet av en halv dag mördades

560 civila. Av dem var det bara 350 som kunde identifier­as, eftersom många hade flytt från andra byar. Det yngsta offret, Anna Pardini, var bara tre veckor gammal. En vecka senare tilldelade­s Sommer järnkorset av första klassen för sin ”insats”.

Den 22 juni 2005 dömdes

Sommer tillsamman­s med nio andra SSmedlemma­r av militärdom­stolen i La Spezia för ”upprepade mord av osedvanlig grymhet” på 560 invånare i Sant’Anna di Stazzema. Alla de åtalade dömdes till livstids fängelse och skadestånd. Sommer och fyra andra överklagad­e, men en domstol i Rom fastställd­e domen 2006. Sedan dess har Sommer bott på ett vårdhem i Hamburg.

Jakten på före detta nazister, oavsett nationalit­et, försvåras ofta av de efterlysta­s hemländer på grund av tungrodda system och byråkrati.

Som Zuroff från Wiesenthal­centret säger: ”Det goda arbete som utförs av italienska, tyska och amerikansk­a åklagare och nazistjäga­re borde snarare uppmuntra olika länders myndighete­r att bidra till att rättvisa kan skipas.” Vissa länder har också gömt undan förbrytare som deltog i förintelse­n av rent politiska motiv, exempelvis Österrike och Ukraina. Och även om Tyskland samarbetar med andra länder för att få klarhet i brott som begicks under kriget, vägrar landet trots det att lämna ut krigsförbr­ytare. Till och med när de är ansvariga för att ha utrotat hela byar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NY LISTA VARJE ÅR
Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles, som varje år publicerar en lista över efterlysta nazister.
NY LISTA VARJE ÅR Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles, som varje år publicerar en lista över efterlysta nazister.
 ??  ?? EN NAZIST HOS NASA
Arthur Rudolph, en av V-2-raketens skapare. Efter kriget arbetade han på Nasa, där han utvecklade månraketen Saturn tillsamman­s med Wernher von Braun. Efter att ha blivit dömd i USA flyttade han tillbaka till Tyskland.
EN NAZIST HOS NASA Arthur Rudolph, en av V-2-raketens skapare. Efter kriget arbetade han på Nasa, där han utvecklade månraketen Saturn tillsamman­s med Wernher von Braun. Efter att ha blivit dömd i USA flyttade han tillbaka till Tyskland.
 ??  ?? FÖRBRYTARE I ITALIEN
Gerhard Sommer, SS-officer. Under kriget var han en av de ansvariga för Sant’Anna di Stazzema-massakern.
FÖRBRYTARE I ITALIEN Gerhard Sommer, SS-officer. Under kriget var han en av de ansvariga för Sant’Anna di Stazzema-massakern.
 ??  ??
 ??  ?? DE ANONYMA FÖRBRYTARN­A
Dagens jakt på nazistförb­rytare fokuserar i huvudsak på ”anonyma” förbrytare, exempelvis de här kvinnorna som arbetade i Auschwitz som kockar, vakter eller telefonope­ratörer, men som trots det var medskyldig­a till brotten som begicks i lägret.
DE ANONYMA FÖRBRYTARN­A Dagens jakt på nazistförb­rytare fokuserar i huvudsak på ”anonyma” förbrytare, exempelvis de här kvinnorna som arbetade i Auschwitz som kockar, vakter eller telefonope­ratörer, men som trots det var medskyldig­a till brotten som begicks i lägret.
 ??  ?? MÄNNEN I SAUGUMAS Algimantas Dailide, officer i Litauens hemliga polis (Saugumas) som byggdes upp av nazisterna under kriget. Han flydde till USA men blev för några år sedan dömd i en litauisk domstol.
MÄNNEN I SAUGUMAS Algimantas Dailide, officer i Litauens hemliga polis (Saugumas) som byggdes upp av nazisterna under kriget. Han flydde till USA men blev för några år sedan dömd i en litauisk domstol.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MINNESMÄRK­ET
Monumentet till minne av martyrerna i Sant’Anna di Stazzema står utanför kyrkan i den lilla byn i Toscana. Här dödade SS över 500 civila i augusti 1944. Militärdom­stolen har dömt 10 tyska officerare och underoffic­erare för massakern.
MINNESMÄRK­ET Monumentet till minne av martyrerna i Sant’Anna di Stazzema står utanför kyrkan i den lilla byn i Toscana. Här dödade SS över 500 civila i augusti 1944. Militärdom­stolen har dömt 10 tyska officerare och underoffic­erare för massakern.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden