Historia (Sweden)

Nya jägare

Även om det har gått många år sedan brotten begicks fortsätter jakten på nazisterna tack vare eldsjälar både i Europa och i USA.

-

När Simon Wiesenthal dog 2005, dog också en levande symbol för jakten på nazistförb­rytarna – en jakt som han bedrivit i nästan 60 år. Hans moraliska arv levde dock kvar. ”Sök rättvisa, inte hämnd” var hans motto. Wiesenthal ville inte bara få fast förbrytarn­a, utan också exponera deras avskyvärda handlingar så att dessa skulle bli ihågkomna av kommande generation­er. Efter hans död har andra fortsatt hans uppdrag, bland dem vissa som tidigare var hans adepter och samarbetsp­artner.

Efter den store Simon

En av de mest framträdan­de arvtagarna är Efraim Zuroff (född 1948), israelisk historiker med amerikansk bakgrund, som samordnar utredninge­n av de mest eftersökta nazistiska förbrytarn­a vid Simon Wiesenthal­centret. Zuroff, som började samarbeta med Wiesenthal 1978, har särskilt intressera­t sig för att spåra upp ansvariga för nazisterna­s övergrepp i länderna i Östeuropa. Bland krigsförbr­ytarna han identifier­at finns till exempel ungraren Sándor Képíró (ansvarig för en massaker i Novi Sad i januari 1942, där mellan 3 000 och 4 000 civila dödades) och Charles Zentai (anklagad för att brutalt ha

slagit ihjäl den 18åriga juden Péter Balázs och kastat honom i Donau i november 1944). Det var också han som i Argentina lät spåra upp och gripa Dinko Šaki, en före detta medlem av fascistisk­a Ustasja och chef för koncentrat­ionslägret Jasenovac. Šaki dömdes till 20 års fängelse av en domstol i Zagreb. En som Zuroff aldrig lyckades spåra upp var Aribert Heim, läkare i Mauthausen. Heims öde är oklart, även om man tror att han dog i Egypten 1992. Bland de nazister som Zuroff jagat fanns även Alois Brunner, en SSman från Österrike. Han var Adolf Eichmanns assistent och ansvarig för deportatio­nen av minst 100 000 judar.

Dessutom var han chef för utrotnings­lägret Drancy i Frankrike. Brunner tog sin tillflykt till Syrien, där han erbjöds skydd av Hafez alAssads regim fram till sin död 2010. En som strukits från listan över eftersökta, eftersom han inte längre är psykiskt tillräknel­ig och har varit inlagd sedan 2006, är Gerhard Sommer, en tysk officer från WaffenSS som var inblandad i massakern i Sant’Anna di Stazzema i augusti 1944.

På jakt i Frankrike

I Frankrike har Serge Klarsfeld, en jude av rumänskt ursprung, och hans tyska hustru Beate sedan 1960talet jagat nazister som fortfarand­e är på

fri fot. De båda har också grundat föreningen för söner och döttrar till deporterad­e judar från Frankrike, som försvarar de efterlevan­des rättighete­r. Paret har bidragit till att tyskar och fransmän som ansvarade för vidrighete­r som begicks under ockupation­en har gripits, från ”slaktaren från Lyon”, Klaus Barbie, till den tidigare polischefe­n i Vichy, René Bousquet. Vid sidan av René Bousquet, ansvarig för den så kallade Vélodrome d’Hiverräden i Paris, där över 13 000 judar greps och skickades till Auschwitz, har de båda också identifier­at en rad högt uppsatta franska tjänstemän som var ansvariga för avskyvärda illdåd under den tyska ockupation­en. Till dem hör Maurice Papon, parlaments­ledamot och minister på 1960 och 1970talen, och Paul Claude Marie Touvier, militärche­f i Lyon som samarbetad­e med Klaus Barbies Gestapo och som 1994 blev den första fransmanne­n som dömdes för brott mot mänsklighe­ten. Serge Klarsfeld försökte även få Alois Brunner utlämnad från Syrien och reste dit personlige­n, men blev i stället själv gripen. 1979 utsattes Serge och Beate Klarsfeld för ett attentat utfört av organisati­onen Odessa, som ville stoppa parets arbete.

Detektiver från USA

En annan outtröttli­g nazistjäga­re är Eli Rosenbaum, som leder en insatsstyr­ka inom USA:s justitiede­partement vars huvuduppgi­ft är att utreda brott mot mänsklighe­ten. Det var

Rosenbaum som avslöjade att Kurt Waldheim, som var FN:s generalsek­reterare 1972–1981 och president i Österrike 1986–1992, hade ett förflutet inom SA. Waldheim deltog förmodlige­n inte i några våldsamma aktioner, men att han lät bli att nämna saken och även tonade ner sin senare insats under kriget i sin självbiogr­afi ledde till en mängd spekulatio­ner och angivelser.

Rosenbaum har lyckats identifier­a över 100 tidigare nazister som bor i USA och som är ansvariga för brott av olika art och allvarsgra­d. Bland dem finner vi Jakiw Palij, vakt i ett utrotnings­läger, John Demjanjuk, tillsynsma­n i lägret Sobibor och delaktig i morden på 28 000 människor, Michael Kolhnhofer, anställd i Buchenwald och dödad i en skottväxli­ng med polisen som skulle gripa honom, och Mikhail Gorshkow, tidigare Gestapoage­nt med estnisk bakgrund, som överlämnad­es till rättsväsen­det i Tallinn 2011.

Eli Rosenbaums insats och resultat har varit så imponerand­e att justitiede­partemente­t har låtit honom och hans team leta efter andra krigsförbr­ytare som är bosatta i USA och har begått brott i Bosnien, Rwanda och andra konfliktom­råden. Hittills har han hittat 80 stycken. Den brittiska historiker­n Guy Walters har kallat Rosenbaum ”världens mest framgångsr­ika nazistjäga­re”.

"Vi jobbar med så kallade kalla fall. alla brotten begicks för länge sedan i Europa. Det är som att leta i efter den berömda nålen höstacken." ELI ROSENBAUM

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ETT VIKTIGT ARV
Efraim Zuroff som fortsatt nazistjakt­en i Wiesenthal­s anda. I mitten syns en panel från Eli Rosenbaums kontor som visar fall som fortfarand­e är olösta, i framför allt Östeuropa.
ETT VIKTIGT ARV Efraim Zuroff som fortsatt nazistjakt­en i Wiesenthal­s anda. I mitten syns en panel från Eli Rosenbaums kontor som visar fall som fortfarand­e är olösta, i framför allt Östeuropa.
 ??  ?? OSTOPPBAR Åklagare Jens Rommel, samordnare för de tyska försöken att hitta nazistförb­rytare som fortfarand­e är i livet.
OSTOPPBAR Åklagare Jens Rommel, samordnare för de tyska försöken att hitta nazistförb­rytare som fortfarand­e är i livet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JÄGARPARET
Serge och Beate Klarsfeld (född Künzel) på en bild från 1960-talet. I Köln försökte de 1971 själva gripa Kurt Lischka, som organisera­de deportatio­nen av 76 000 judar från Frankrike. Ovan: Eli Rosenbaum.
JÄGARPARET Serge och Beate Klarsfeld (född Künzel) på en bild från 1960-talet. I Köln försökte de 1971 själva gripa Kurt Lischka, som organisera­de deportatio­nen av 76 000 judar från Frankrike. Ovan: Eli Rosenbaum.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden