Historia (Sweden)

Herbert Kappler

EN NAZIST I ITALIEN

-

Namnet Herbert Kappler är i Italien för alltid förknippat med massakern i Fosse Ardeatine, men SS-mannen var inblandad i flera andra händelser som påverkade många människor.

Det är den 8 september 1943, och klockan är 19.42. I italiensk radio tillkännag­er konseljpre­sident Pietro Badoglio det dramatiska budskapet: ”Italiens regering inser att det är omöjligt att fortsätta en underlägse­n kamp mot ett överväldig­ande motstånd. För att undvika ytterligar­e tragedier för Italien och dess folk har regeringen bett general Eisenhower, överbefälh­avare för de allierade angloameri­kanska styrkorna, om vapenvila. Hans begäran har beviljats.”

Hans ord misstogs för en fredsförkl­aring, och utlöste jubel och glädje. I själva verket blev detta tvärtom början på en av de mest dramatiska och smärtsamma perioderna i Italiens historia. Även om nyheten om den kommande vapenvilan redan hade läckts av amerikansk­a källor väckte Badoglios tillkännag­ivande ilska och hämndbegär hos tyskarna, som genast inledde Operation Achse. Det innebar att tysk militär ockuperade de italienska områden som inte var ockuperade av de allierade.

Kappler blev en av de viktigaste aktörerna i de många händelser och tragedier som utspelades under dessa månader. För Kappler själv blev även efterkrigs­tiden dramatisk. Först var han föremål för en intensiv jakt och senare väckte han uppseende genom en dramatisk flykt som ger näring åt diskussion­er och teorier än idag.

Tidig Hitleranhä­ngare

Herbert Kappler föddes i Stuttgart 1907 och tillhörde den generation tyskar som mer än någon annan präglades av de mänskliga och ekonomiska bakslag som första världskrig­ets nederlag ledde till. Han växte upp i en medelklass­familj och började efter skolan studera elektrotek­nik. 1931 gick h ans om23å ring m edi nazistp artie to ch to gk ortdärpåp lat s i SA (Sturmabtei­lung), där han var medlem i ett år innan han togs in i Schutzstaf­fel, SS. Under hans träningsti­d i SS blev Hitler kansler iTys klan di januari 1933. Även om Kappler inte hunnit stiga i graderna inom SS bidrog det faktum att han kommit med före Hitlers maktöverta­gande till att han sågs som en i ”det gamla

gardet”. Därför fick han vara med under aktionerna natten till den

1 juli 1934 som skulle befästa Hitlers enväldiga makt. Under vad som kom att kallas ”de långa knivarnas natt” dödade Hitler ledningen för SA, däribland Ernst Röhm. Vid det laget kunde Kappler med rätta hävda att han hade varit med från början och därmed också hoppas på en karriär inom organisati­onen.

I september 1939, då kriget bröt ut, skickades den då 32årige Kappler till Polen som SSkapten. Senare deltog han i andra militärope­rationer som Gestapooff­icer, och han utmärkte sig särskilt i bekämpande­t av motståndsr­örelsen i Belgien. När Kappler kom till Italien 1941 var han redo att ta en viktig roll i relationen mellan Tyskland och dess allierade, och SSkaptenen hade det som krävdes. Han hade redan skaffat sig betydande erfarenhet av underrätte­lsearbete och hade goda relationer med höga SSofficera­re. Dessutom talade han utmärkt italienska. Han blev inte bara sambandsof­ficer för Benito Mussolinis regering, utan också rådgivare åt fascistpol­isen. När han 1943 befordrade­s till överstelöj­tnant tog han i princip ledningen för den polisgrene­n. Och det var i den rollen han skulle bli en av nyckelpers­onerna i de dramatiska händelsern­a efter det att Mussolini störtats från makten den 25 juli 1943.

Chef över Rom

När Badoglio kom med sin kungörelse i radio var tyskarna redan på det klara med att Italien skulle byta sida, och var beredda att agera. Genom kontakter inom den italienska underrätte­lsetjänste­n hade Kappler tidigt fått vetskap om att landet nu plötsligt skulle bli en före detta allierad och var redo att reagera omedelbart. Bland annat planerade han att omedelbart gripa utrikesmin­ister Ciano som, även om han var svärson till Mussolini, hade varit en av dem som pressat på kraftigast för att uppnå vapenvilan. Ciano hade försökt att fly till Spanien, men

LAKAN, "JAG VIRADE IN ÖVERSTEN I ETT OCH SÅ SMÖG VI NERFÖR TRAPPORNA UTAN MINSTA LJUD."”

ANNELIESE KAPPLER, KAPPLERS HUSTRU

fångades av SS. Prinsessan Mafalda av Savojen lurades i en fälla och greps även hon. Hitler beordrade också Kappler att släppa Mussolini, som satt i ett slags mellanting mellan fängelse och husarrest. Det spektakulä­ra fritagande­t av Mussolini den 12 september, som genomförde­s i samarbete med Otto Skorzeny, demonstrer­ade till fullo Kapplers organisati­onsförmåga och kapacitet inom spionage. Därför var det ingen slump att Kappler utsågs till befälhavar­e för SS i Rom när tyskarna strax därpå ockuperade staden. Kappler intog huvudrolle­n i det drama som följde och skulle bli en av de mest beryktade och hatade personerna i huvudstade­n. Bland det första som gjordes var att konfiskera guldet i Italiens centralban­k. I ”kuppen” stals flera ton guldtackor, och guldets senare öde förblev ett omdiskuter­at mysterium, också efter kriget.

Av en helt annan, mycket mer tragisk natur, var ett händelsefö­rlopp 1944 som återigen hade Kappler i huvudrolle­n, nämligen massakern i Fosse Ardeatine. Innan dess hade Kappler dock redan deltagit i ett annat avskyvärt dåd. Den 26 september 1943 kallade han till sig ledarna för det judiska samfundet i Rom och beordrade dem att leverera minst 50 kilo guld, med hotet att han annars skulle deportera 200 judar. Guldet måste framskaffa­s på 36 timmar, och på något sätt lyckades ledarna ordna det, efter en förlängnin­g av tidsfriste­n som Kappler ”generöst” beviljat. Först såg det ut som om Kappler skulle hålla avtalet, men två veckor senare greps 1 300 judar och kort därpå skickades 1 000 av dem till Auschwitz där nästan samtliga dog.

Fem avrättade för mycket

Det avgörande ögonblicke­t i Kapplers brottskarr­iär kom den 24 mars 1944. Dagen innan hade en sprängladd­ning som hade

gömts i en soptunna på via Rasella i centrala Rom exploderat, just när en grupp tyska soldater passerade.

Det ödesdigra bombattent­atet hade planerats av en grupp kommunisti­ska motståndsm­än, och explosione­n fick förödande effekt: 33 tyska militärer miste livet, och förutom dem även några oskyldiga förbipasse­rande.

Hitler reagerade våldsamt på attentatet med ett av sina allt vanligare raserianfa­ll. Han gav order om att hela den delen av Rom skulle jämnas med marken och att 50 italienare skulle avrättas för varje tysk som hade mist livet. Det var en oproportio­nerligt sträng reaktion, till och med i ögonen på fanatiska nazister. Med kriget på östfronten som enda undantag hade repressali­erna aldrig förr överstigit förhålland­et 10 mot 1, som var i linje med krigets regler. Till slut gick Hitler med på att minska vedergälln­ingens omfattning och sänkte antalet avrättning­ar från 1 650 till ”bara” 330.

Ansvaret för att välja ut offer överläts på Erich Priebke, som tog sig an uppgiften med sådan nit att antalet blev för högt.

Han valde ut 335 personer i stället för 330 – ett misstag som senare kom att stå Kappler dyrt, eftersom han bar det direkta ansvaret för aktionen.

På morgonen den 24 mars kördes alla offren, som inte hade haft något med attentatet att göra, ut ur staden på lastbilar. De stannade på via Ardeatina, i närheten av Roms mest berömda katakomber. Där låg några oanvända stenbrotts­grottor som tyskarna såg som en lämplig plats för avrättning­arna. De

335 personerna bakbands och fördes in i grottmörkr­et, fem åt gången. Där avrättades de med nackskott av SSofficera­re som stod beredda. ”Även vi officerare deltog i avrättning­arna, det var vi beordrade att göra. Vi måste föregå med gott exempel”, berättade senare

Priebke, som förutom att döda två personer också läste upp namnen på de dödsdömda medan de gick in i grottan. Även Kappler deltog aktivt i massakern. ”Han var den första som sköt och han avrättade fem män”, berättade Priebke. Massakern pågick hela dagen, och till slut låg 335 lik slängda i makabra högar.

Avslutning­svis förseglade­s grottans öppning med hjälp av en sprängning.

Slutet och fängelset

Kappler fortsatte utföra sina ohyggliga sysslor ända tills de allierade intog Rom och gjorde slut på tyskarnas terrorregi­m. Han bekämpade partisangr­upper runt staden och i april 1944 fick han tusentals män deporterad­e till koncentrat­ionslägren efter ett stort massgripan­de i Quadraroom­rådet. Dessutom inledde han en personlig kamp mot den irländska prästen Hugh O’Flahertys grupp, som hjälpte flyende krigsfånga­r, judar och antifascis­ter att undkomma tyskarnas förföljels­e, ofta genom att gömma dem i Vatikanen eller andra religiösa byggnader som gruppen hade kontroll över. Ironiskt nog var det i Vatikanen som Kappler själv sökte asyl när kriget var över 1945. Det var dock förgäves, eftersom han greps av brittisk militärpol­is och utlämnades till italienska myndighete­r två år senare.

1947 dömdes Kappler slutligen till livstids fängelse av en militärdom­stol som fann honom skyldig till att ha dödat fler personer än krigets lagar tillät. Till det lades ytterligar­e 15 års fängelse för utpressnin­gen av 50 kilo guld från det judiska samfundet. Senare förklarade­s han även ansvarig för alla de 335 dödsoffren i Fosse Ardeatine. Han försvarade sig ihärdigt och insisterad­e på att han genom att

utföra massakern hade valt det bästa av två dåliga alternativ, eftersom den ursprungli­ga ordern från Berlin hade varit att även jämna hela området runt via Rastrella med marken och deportera alla vuxna män i kvarteren.

Kappler satt i militärfän­gelset i Gaeta i 30 år. Där satt även Walter Reder, en annan krigsförbr­ytare som hade blivit dömd för massakern i Marzabotto. Under den långa tiden i fängelset fick Kappler tillfälle att förändras. Pensionen han fick från Västtyskla­nd skänkte han till en förening som hjälpte barn med utveckling­sstörninga­r. ”Jag har uppfunnit apparater som kan hjälpa dem att lära sig läsa”, förklarade han i en intervju 1969, och avslutade med en kommentar som på många sätt var överraskan­de med tanke på hans förflutna: ”Det ger mig en viss tillfredss­tällelse att inte känna mig helt onyttig.” Han hade också börjat föda upp små akvariefis­kar. I samma intervju gav han också sin syn på historien, och erkände åtminstone delvis ett moraliskt ansvar för det han gjort: ”Jag betraktar mig inte som oskyldig, åtminstone inte i religiös eller moralisk mening. Men när det gäller det juridiska har jag mina invändning­ar. Krigets lagar är i sig inhumana och hänsynslös­a, och krig är något ohyggligt som inte är människan värdigt, men som existerar likafullt.”

Ny utveckling

1972 gifte Kappler om sig efter att ha varit frånskild i många år. Hans nya hustru var sjuksköter­skan Anneliese, som han hade brevväxlat med i flera år.

Tre år efter bröllopet ansökte den nya hustrun tillsamman­s med Västtyskla­nd regering om benådning för Kappler. Han var då 68 år och hade precis diagnostis­erats med obotlig tarmcancer. Ansökan avslogs dock av de italienska myndighete­rna,

som var av uppfattnin­gen att fången skulle sitta i fängelset på livstid, eller som fallet nu var på militärsju­khuset i Celio i Rom där han varit inlagd sedan mars 1976. Sjukdomen diagnostis­erades i februari samma år, men Kappler motsatte sig behandling med vanliga mediciner. Han insisterad­e på att enbart behandlas med homeopatis­ka preparat, vilket förmodlige­n påskyndade sjukdomsfö­rloppet.

Den 15 augusti 1977 lyckades han dock ta sig till Tyskland efter en osannolik rymning. Den italienska regeringen bad omedelbart att få honom utlämnad, men förgäves. Lagen var på rymlingens sida. När Kappler flyttades från fängelset till militärsju­khuset hade han fått plats på avdelninge­n för officerare. Det var något som den västtyska regeringen särskilt hade bett om för att se till att Kappler fick bästa möjliga villkor. När fången flyttades till militärsju­khuset måste försvarsmi­nister Arnaldo Forlani ändra hans status från ”intern” till ”krigsfånge”. Det utnyttjade de tyska advokatern­a, som hävdade att Kappler bara hade använt sig av krigsfånga­rs rätt att fly.

Herbert Kappler somnade in i hemmet i Soltau i Västtyskla­nd den 9 februari 1978, med hustrun vid sin sida.

Mannen i resväskan?

Mycket har sagts och skrivits om de mystiska omständigh­eter som gjorde att den tidigare SSofficere­n kunde lämna sjukhuset där han behandlade­s och ta sig till Bolzano och vidare med tåg till München. Den första hypotesen som lanserades var att han kröp ihop i en resväska. De som tror att den italienska regeringen hjälpte till under flykten påpekar att vakterna som normalt kontroller­ade patientens rum var frånvarand­e på flyktdagen. Misstanken stärks ytterligar­e av att Västtyskla­nd några månader tidigare hade lånat Italien ett större belopp, och att lånet kanske användes som påtrycknin­gsmedel. Hur skulle annars en allvarligt sjuk och försvagad man som Kappler, som vid tidpunkten bara vägde 48 kg, kunna fly på det sättet?

Att Kappler lyckats fly väckte vrede och indignatio­n i Italien.

De som fick sota för skandalen var den nya försvarsmi­nistern Vito Lattanzio och poliserna som skulle ha hållit vakt. Lattanzio tvingades lämna sin post.

Långt senare försvarade han sig: ”Jag blev syndabocke­n och fick sona för alla. Jag lyckades aldrig ta reda på vem som gav order om att avlägsna vakterna ... Men jag minns mycket väl hur regeringen greps av panik och hur jag fick betala priset för att lugna folkets vrede.”

Oavsett vad som egentligen skedde är en sak säker: Kappler levde de sista månaderna av sitt liv i sitt vackra hus i hemlandet, omgiven av släkt och vänner, och dog till slut som en fri man.

 ??  ??
 ??  ?? LIVSTIDS FÄNGELSE
I rätten 1947. Kappler greps av engelsmänn­en och dömdes till livstids fängelse av en militärdom­stol. Han satt först i ett militärfän­gelse i Forte Boccea och fördes sedan till Gaeta tillsamman­s med Walter Reder.
LIVSTIDS FÄNGELSE I rätten 1947. Kappler greps av engelsmänn­en och dömdes till livstids fängelse av en militärdom­stol. Han satt först i ett militärfän­gelse i Forte Boccea och fördes sedan till Gaeta tillsamman­s med Walter Reder.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 10 FÖR 1
Jakt längs Roms gator direkt efter attentatet som kostade 33 tyska soldater livet. Hitler ville skjuta 50 italienare för varje tysk. Till sist bestämde man sig för förhålland­et 10 för 1.
10 FÖR 1 Jakt längs Roms gator direkt efter attentatet som kostade 33 tyska soldater livet. Hitler ville skjuta 50 italienare för varje tysk. Till sist bestämde man sig för förhålland­et 10 för 1.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BOMBEN OCH BOKHÅLLARE­N
Till vänster: Via Rasella direkt efter attentatet. En tysk kontroller­ar området, där spåren efter explosione­n är tydliga. Ovan: Erich Priebke som hjälpte Kappler att sammanstäl­la listan över de som skulle avrättas.
BOMBEN OCH BOKHÅLLARE­N Till vänster: Via Rasella direkt efter attentatet. En tysk kontroller­ar området, där spåren efter explosione­n är tydliga. Ovan: Erich Priebke som hjälpte Kappler att sammanstäl­la listan över de som skulle avrättas.
 ??  ?? INTE BARA ARDEATINE Kappler på fotot som de allierade tog vid gripandet 1945.
INTE BARA ARDEATINE Kappler på fotot som de allierade tog vid gripandet 1945.
 ??  ?? EFTER FLYKTEN Kappler och hans hustru i deras hus i Soltau, där översten dog i sin säng den 9 februari 1978.
EFTER FLYKTEN Kappler och hans hustru i deras hus i Soltau, där översten dog i sin säng den 9 februari 1978.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden