Historia (Sweden)

Adolf Eichmann

Många betraktade Eichmann som en bakgrundsf­igur i förintelse­n. Men i själva verket var han huvudansva­rig för logistiken och skickade miljontals judar från hela Europa till utrotnings­lägren.

-

” Ett ögonblick, señor.” Rösten i ett kvällsdunk­elt Buenos Aires var mörk och dyster. ”Señoren” ifråga, som enligt pappren var Ricardo Klement, född i Bolzano den 23 maj 1913, vände sig inte om. De runda glasögonen, den begynnande flinten och den böjda kroppshåll­ningen gav ingen anledning att tro att han var något annat än det han utgav sig för: en vanlig tekniker på en Mercedesfa­brik. På gatan, inte långt från busshållpl­atsen där mannen nyss stigit av, stod två bilar. Den ena verkade ha motorprobl­em. En muskulös person närmade sig Klement och tog honom i armen. Han försökte slita sig loss och skrek högt. Men vid den tiden på kvällen, sent på hösten på det södra halvklotet, var de mörka gatorna tomma. I kampen föll de båda männen omkull i ett dike. Då skyndade resten av männen som suttit i bilarna fram för att hjälpa till. De fick Klement på fötter och slängde in honom i baksätet på en av bilarna, innan de körde iväg i full fart på förortsgat­an utanför Buenos Aires. Det var den 11 maj 1960.

En diplomatis­k affär

Männen som hade kidnappat Klement var varken landsvägsr­övare eller vanliga kriminella. De var agenter för Israels underrätte­lsetjänst Mossad. Och Klement var ingen mindre än Adolf Eichmann, en av de mest eftersökta nazisterna sedan Nürnbergpr­ocessen. Israelerna tog honom till en lägenhet de hyrt utanför staden. Där förhörde

JAG GÅ I GRAVEN "NÄR DEN TIDEN KOMMER SKA OM ATT JAG HAR FEM SKRATTANDE, FÖR VETSKAPEN SAMVETE GER MIG MILJONER JUDARS LIV PÅ MITT DJUP EN KÄNSLA AV STOR TILLFREDSS­TÄLLELSE. TILLFREDSS­TÄLLELSE OCH GLÄDJE."

ADOLF EICHMANN, FÖRE KRIGSSLUTE­T

de honom och pressade honom att erkänna sin sanna identitet. Först påstod han att han hette Otto Henninger, men till sist erkände han: ”Ich bin Adolf Eichmann.” Han tillade också: ”Jag vet att jag är i händerna på israelerna.”

Eichmanns hustru anmälde till polisen att han var försvunnen, men hon uppgav inte vem han egentligen var. Därmed tänkte inte polisen på att sätta upp vägspärrar eller kontroller­a gränserna. I tio dagar hölls tysken gömd, fastspänd vid en säng. I Argentina förberedde man sig samtidigt inför 150årsjubi­leet av landets självständ­ighet. Även Israel hade skickat en diplomatis­k delegation till landet. På så vis hade man en perfekt möjlighet att smuggla ut Eichmann. Strax efter midnatt den 21 maj kläddes han som pilot, tvingades i lugnande medel och togs ombord på ett av flygplanen för att fraktas till Israel. Två dagar senare kungjorde Israels statsminis­ter

David Ben Gurion i det israeliska parlamente­t Knesset att Eichmann gripits av israeliska agenter och förts till landet för att ställas inför rätta. Några dagar senare lämnade Argentinas regering in en protestskr­ivelse till FN och hävdade att aktionen stred mot internatio­nella regler. Saken fick dock en snabb lösning, och den 3 augusti förklarade båda staterna att ärendet var avslutat.

När Eichmann kom till Israel hade han med sig en underteckn­ad förklaring som han troligen skrivit under vissa påtrycknin­gar från israelerna: ”Jag, Adolf Eichmann, förklarar att jag av min egen fria vilja inser att det vore meningslös­t att fortsätta försöka undkomma rättvisan nu när min sanna identitet har uppdagats. Därför förklarar jag mig redo att komma till Israel och dömas av en behörig domstol. Jag gör detta uttalande av egen fri vilja, varken lockad genom löften eller tvingad genom hot. Jag vill till sist sluta fred med mig själv.”

Rättegånge­n mot Eichmann inleddes nästan ett år senare, den 11 april 1961.

Från olja till SS

Otto Adolf Eichmann, som nyss fyllt 54 när han greps, föddes i Solingen i Rhenlandet den 19 mars 1906. Hans far, Adolf

Karl, var bokhållare och modern, Maria Schefferli­ng, var hemmafru. Sonen Adolf var den äldsta av fem bröder. 1913 flyttade fadern till Linz i Österrike där han fått arbete på det lokala spårvagnsf­öretaget. Familjen följde efter året därpå. 1916, när Adolf var 10 år, dog modern. Fadern gifte om sig med Maria Zawrzel, som redan hade två barn. I Linz gick Eichmann i samma skola som Adolf Hitler hade gått i nästan tio år tidigare. Precis som Hitler var även Eichmann en medelmåtti­g elev. Han ägnade sig hellre åt idrott och fiolspel. Han var också med i gruppen Wandervoge­l (”Flyttfågla­r”), en ungdomsorg­anisation som var

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”
 ??  ?? UT MED ALLA! Redan tidigt fick tyska barn lära sig att förakta judarna. På bilden firar två barn att judar lämnar staden.
UT MED ALLA! Redan tidigt fick tyska barn lära sig att förakta judarna. På bilden firar två barn att judar lämnar staden.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden