Historia (Sweden)

Martin Bormann

Martin Bormann var sekreterar­e åt både Rudolf Hess och Adolf Hitler, men lämnade mycket få spår efter sig. Hans död är fortfarand­e ett mysterium.

-

Den 7 december 1972 hittade några arbetare på en byggplats i närheten av Berlins centralsta­tion två mansskelet­t. Obduktione­n visade rester av glas i munhålorna, som om de hade begått självmord genom att bita sönder cyanidampu­ller. Nio år tidigare, 1963, hade Albert Krumnow, som var anställd inom posten i Berlin, berättat att han den 8 maj 1945 hade beordrats av sovjetiska soldater att begrava två lik vid stationen. Ett av liken hade Wehrmachtu­niform medan det andra endast bar underkläde­r. Bredvid dem låg också ett anteckning­sblock på vilket det stod ”Dr Ludwig Stumpfegge­r”. Krumnows chef skrev till Stumpfegge­rs hustru att hennes man var död och hade begravts ”tillsamman­s med andra soldater vid Invalidens­trasse 63”. 1963 grävde man vid det angivna området, utan att hitta något. Man måste dock ha missat med ytterst liten marginal. Skeletten som arbetarna hittade låg precis i närheten av den plats som Krumnow hade angett, så han misstog sig förmodlige­n bara en aning angående platsen där han hade beordrats begrava männen.

Identifier­ad genom tänderna

Genom tandanalys­er av kranierna som hittats kunde en av männen identifier­as som Martin Bormann, Hitlers sekreterar­e, som man hade förlorat alla spår av de första dagarna i maj 1945. En skada på nyckelbene­t var också förenlig med en bilolycka som Bormann var med om 1939. 1998 gjordes dnaanalyse­r av skelettet, och efter jämförelse med släktingar kunde identitete­n bekräftas. Kvarlevorn­a kremerades och askan spreds i Östersjön den 16 augusti 1999.

Ett av efterkrigs­tidens mysterier hade därmed fått sin lösning. Vad som hade hänt med Bormann, som först var Rudolf Hess sekreterar­e och senare personlig sekreterar­e åt Hitler själv, hade varit en sann gåta. Många hade utgått från att han hade dött i Berlin under krigets sista dagar, men hans kropp hittades aldrig. Därför hade det börjat cirkulera rykten och teorier om att han hade flytt utomlands – till Ryssland, till Sydamerika eller till och med till Australien. Nazistjäga­re som Simon Wiesenthal hade

 ??  ?? FÜHRERNS GRÅ EMINENS 1943: Bormann (längst till höger) närvarar vid ett möte mellan Hitler och några tjänstemän i Nazityskla­nd. Under krigsåren följde Bormann Hitler som en skugga och fick med tiden ett stort inflytande på ”der Führer”.
FÜHRERNS GRÅ EMINENS 1943: Bormann (längst till höger) närvarar vid ett möte mellan Hitler och några tjänstemän i Nazityskla­nd. Under krigsåren följde Bormann Hitler som en skugga och fick med tiden ett stort inflytande på ”der Führer”.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden