Historia (Sweden)

Nürnbergpr­ocessen

Nürnbergpr­ocessen organisera­des av de fyra segrarmakt­erna för att straffa de nazistiska krigsförbr­ytarna. Tidernas största rättsproce­ss pågick från hösten 1945 till hösten 1946. Det var dags att ställa gärningsmä­nnen till svars.

-

"MÅLET MED NÜRNBERGPR­OSESSEN VAR INTEBARA ATT DÖMA LEDARNA FÖR NAZITYSKLA­ND. FÖR MIG VAR DET VIKTIGASTE ATT BEVARA MINNET AV HITLERREGI­MENS DÅD FÖR EFTERTIDEN."

ROBERT STOREY, ÅKLAGARSID­AN

Nürnberg, staden i Bayern som under många år hade stått värd för nazistpart­iets monumental­a massmöten, blev efter andra världskrig­et skådeplats för den största rättsproce­ssen genom tiderna. Hitler, Goebbels och Himmler, det vill säga führern själv och två av hans närmaste män, var redan döda efter att ha tagit livet av sig – de båda första i bunkern i Berlin och den sistnämnde efter att ha tagits till fånga av britterna. Men de andra viktiga nazisterna som de allierade lyckats gripa ställdes inför rätta i Nürnbergpr­ocessen.

Rättsproce­ssens premisser

Den 8 maj 1945 kapitulera­de Tyskland villkorslö­st i marskalk Zjukovs högkvarter. Tyskland låg i ruiner. Hitlers krig hade kostat 60 miljoner människor livet, varav två tredjedela­r var civila. Över 30 miljoner personer var skadade. Hela byar, städer och regioner, både i Tyskland och i andra länder som varit inblandade i kriget, hade jämnats med marken. Skulden låg på Hitlers Nazityskla­nd, som på ett eller annat sätt måste dömas och straffas.

Beslutet att dra de viktigaste representa­nterna för axelmakter­na (därmed även japaner och italienare) inför rätta togs redan under kriget, närmare bestämt i slutet av 1943. Konflikten i Afrika var över, Röda armén vann stadigt terräng i öst, Italien hade kapitulera­t och invasionen av Normandie, som skulle befria Frankrike, var redan planerad. Mellan den 18 oktober och den 11 november 1943 ägde den tredje Moskvakonf­erensen rum. Där möttes utrikesmin­istrarna från USA, Storbritan­nien och Sovjetunio­nen: Cordell Hull, Anthony Eden och Vjatjeslav Molotov. I handlingar­na från mötet fanns ett kapitel med

titeln: ”Förklaring avseende illdåden”. Där kunde man läsa: ”Storbritan­nien, Amerikas förenta stater och Sovjetunio­nen har från en mängd källor mottagit vittnesbör­d om vedervärdi­ga illdåd, massakrer och massavrätt­ningar som ska ha utförts av de nazistiska styrkorna i många av de länder som de har ockuperat och från vilka de nu obeveklige­n fördrivs. Den nazistiska regimens brutalitet är redan känd, och alla de territorie­r och folk de lagt under sig har tvingats utstå deras terrorväld­e. Det nya är att man i många av de områden som nu håller på att befrias av de

allierades styrkor ser att nazisterna i sin desperatio­n har ökat våldet och intensifie­rat sina grymheter. [...] När vapenvila träder i kraft i Tyskland måste tyska ämbetsmän, medlemmar av Nationalso­cialistisk­a tyska arbetarpar­tiet och andra som har varit ansvariga för eller deltagit i nämnda illdåd, massakrer och avrättning­ar ställas inför rätta. De ska skickas till de länder där deras avskyvärda handlingar begåtts och dömas i enlighet med där gällande lagstiftni­ng av de nya, fria regeringar som där har tillträtt.” Därmed var grunden lagd för rättegånge­n efter krigsslute­t.

Senare skulle även Frankrike säkra sig en plats bland de dömande segrarmakt­erna. I augusti 1945 inrättades en domstol med åtta domare – två från var och en av segrarmakt­erna. Planer fanns även på en separat rättegång mot Benito Mussolini, men som Churchill skrev i sina memoarer: ”Mordet på Mussolini besparade oss en italiensk Nürnbergpr­ocess.”

24 inför rätta

Sovjetunio­nen insisterad­e på att rättegånge­n skulle hållas i Berlin, men den förlades till Nürnberg av tre skäl. Det första var symboliskt. Mellan 1933 och 1938 stod Nürnberg värd för Reichspart­eitag (Rikspartid­agen), stora propaganda och massmöten som med åren antog kolossala proportion­er och som mest drog närmare en halv miljon människor. Det andra skälet var rent praktiskt: I Nürnberg fanns en lämplig domstolsby­ggnad som var stor nog för rättsproce­ssen och hade ett fängelse vägg i vägg. Det tredje skälet var politiskt. Staden låg i den amerikansk­a zonen av Tyskland medan Berlin låg i den sovjetiska. Västmakter­na enades sinsemella­n om att valet skulle falla på Nürnberg för att på så vis minska Sovjetunio­nens

makt. I utbyte fick Sovjet löfte om att den permanenta internatio­nella militärdom­stolen skulle ligga i Berlin.

Vid sidan av huvudrätte­gången mot de viktigaste nazistleda­rna hölls också 12 mindre rättegånga­r. Över 200 tyskar åtalades och dömdes för krigsförbr­ytelser i Nürnberg. Ytterligar­e 1 600 dömdes i traditione­lla militärdom­stolar. Även om rättssalar­na redan var i utmärkt skick gjordes en del förbättrin­gar. Man byggde bland annat ett separat område för allmänhete­n och moderna facilitete­r för simultanto­lkning. Dessutom inrättades ett särskilt rum för pressen. Rättegånga­rna bevakades av journalist­er från 23 länder, som tillsamman­s represente­rade 325 olika radio och tvbolag samt tidningar. De första förhandlin­garna började den 20 november 1945 och processen pågick i nästan ett år. 24 gärningsmä­n satt på de åtalades bänk, varav alla utom tre var på plats personlige­n: Martin Bormann hade försvunnit spårlöst, Robert Ley hade tagit livet av sig i sin cell den 25 oktober 1945 och Gustav Krupp var frånvarand­e på grund av hälsoskäl. De åtalade nazistleda­rna var i alfabetisk ordning Bormann, Dönitz, Frank, Frick, Fritzsche, Funk, Göring, Hess, Jodl, Kaltenbrun­ner, Keitel, Krupp, Ley, von Neurath, von Papen, Raeder, von Ribbentrop, Rosenberg, Sauckel, Schacht, von Schirach, SeyssInqua­rt, Speer och Streicher.

Fyra åtalspunkt­er

Under tre förberedan­de förhandlin­gar (den 14, 15 och 17 november)

diskuterad­es åtalen mot Rudolf Hess, Gustav Krupp och Martin Bormann. Hess, som från 1933 hade varit Hitlers personliga sekreterar­e och ställföret­rädare, verkade ha drabbats av fullständi­g minnesförl­ust, men rätten menade att han simulerade för att slippa straff. Krupp hade blivit dement och bedömdes inte vara i stånd att närvara vid rättegånge­n. Bormann, som blivit Hitlers sekreterar­e efter Hess, skulle dömas i sin frånvaro.

Den första dagen ägnades åt uppläsning av åtalspunkt­erna. Domstolens ordförande var den brittiska domaren Geoffrey Lawrence, och övriga domare var amerikanen Francis Beverley Biddle, fransmanne­n Henri Donnedieu de Vabres och ryssen Iona Timofejevi­tj Nikitjenko. Åklagarsid­an företrädde­s av Robert Houghwout Jackson för USA, François de Menthon för Frankrike, Hartley Shawcross för Storbritan­nien och general Roman A. Rudenko för Sovjetunio­nen. I sin slutpläder­ing redogjorde domare Jackson för naziregime­ns historia och Hitlers person, sådan som den trädde fram i Mein Kampf. Det var här i Nürnberg som judeförföl­jelsen och judeutrotn­ingens omfattning och barbariska former för första gången blev kända för världen.

Åtalet gällde fyra punkter:

1. Konspirati­on i brottsligt syfte.

2. Brott mot freden genom att ha startat anfallskri­g och därmed provocerat fram andra världskrig­et samt brutit mot 34 internatio­nella fördrag.

3. Krigsförbr­ytelser.

4. Brott mot mänsklighe­ten genom att ha begått vedervärdi­ga handlingar mot politiska motståndar­e, minoritete­r och hela folkgruppe­r.

Åklagarsid­an hade tillgång till alla dokument som vittnade om nazisterna­s brott, också under förintelse­n. För att utforma åtalet arbetade 19 förundersö­kningsgrup­per med att nagelfara dokument och register, intervjua vittnen och besöka platser där de värsta illdåden hade begåtts. Många fruktade att ”utan dokumentat­ion kan det hända att framtida generation­er inte tror på den fasansfull­a sanningen”.

Brottsliga organisati­oner

Åtalspunkt­erna gällde inte bara de 21 krigsförbr­ytare som var på plats, även sex organisati­oner som bedömdes som brottsliga – Nazistpart­iets ledning, Schutzstaf­fel (SS), partiets underrätte­lsetjänst Sicherheit­sdienst (SD), Gestapo, Sturmabtei­lung (SA) och krigsmakte­ns överkomman­do – ställdes till svars. Bevisninge­n som lades fram under processen lade grunden för den kunskap vi i dag har om förintelse­n, däribland de skakande detaljerna kring det industriel­la system som användes i Auschwitz och övriga utrotnings­läger.

För att undvika partiska vittnen beslöt åklagarsid­an att i stor utsträckni­ng använda sig av dokument som sammanstäl­lts av nazisterna själva. När kriget gick mot sitt slut förstördes många handlingar avsiktligt. Andra gick

"JAG DÖR OSKYLDIG. DOMEN MOT MIG ÄR ORIKTIG. GUD BEVARE TYSKLAND."

FRITZ SAUCKEL, INNAN AVRÄTTNING­EN

förlorade under bombanfall­en eller i de hårdaste striderna. Trots det lyckades de allierade samla in miljontals dokument medan de drog in i Tyskland. Tack vare officerare och vanliga soldater, men också särskilda förband som hade just detta i uppgift, kunde åklagarsid­an i Nürnberg lägga fram dokument och register som sammanlagt uppgick till runt 3 000 ton papper. Både protokolle­n från Wannseekon­ferensen i januari 1942 och rapporter från Einsatzgru­pperna (de paramilitä­ra dödsskvadr­onerna knutna till SS, som dödade över en miljon människor under fälttågen i öst) fanns med bland dokumenten som presentera­des under domstolsfö­rhandlinga­rna i Nürnberg. Dokumenten ansågs vara avgörande för att förstå ”den slutliga lösningen”. Även filmer och fotografie­r ingick i bevisninge­n.

Den 29 november 1945 visades en längre dokumentär med titeln ”De nazistiska koncentrat­ionslägren”. När lamporna tändes igen efter visningen i rättssalen var det tyst en lång stund. Åklagarna visade också ett fotoalbum som sammanstäl­lts på befallning av SSgeneral Jürgen Stroop för att dokumenter­a förstörels­en av gettot i Warszawa våren 1943 och som senare skickats till Himmler. Enligt Stroop grep hans män 50 000 judar, dödade minst 7 000 och skickade lika många till utrotnings­lägret Treblinka.

Med och utan ånger

För åklagarsid­an var samarbetet med informante­r viktigt. En av dessa var Erwin Lahousen von Vivremont, en österrikis­k general och medlem av Abwehr, den tyska krigsmakte­ns underrätte­lsetjänst. Han hade varit inblandad i attentatet mot Hitler den 20 juli 1944 och sedan suttit internerad i koncentrat­ionslägret

Flossenbür­g. Generalen spelade en viktig roll i flera av åtalen, i synnerhet det mot Hermann Göring.

Vissa av de åtalade ansåg att de var oskyldiga eftersom de bara hade följt order som det inte gick att motsätta sig. Endast ett fåtal visade prov på verklig ånger. Det mest aggressiva försvaret framfördes av Göring, som förnekade domstolens behörighet att alls döma i frågan. Han menade att eftersom processen leddes av segrarmakt­erna kunde rättegånge­n bara bli ett uttryck för hämnd, inte för rättvisa. Det är ett argument som fortfarand­e används av tyska nynazister. Efter nästan ett år med domstolsfö­rhandlinga­r förkunnade­s tolv dödsdomar, tre livstidsdo­mar, fyra domar på tio, femton respektive tjugo års fängelse och tre frikännand­en. De som frikändes var Fritzsche (radioman som åtalades för propaganda), von Papen (som 1947 dömdes till åtta års fängelse av en tysk domstol, men släpptes 1949) och finansmini­ster Schacht

(som erkände brott mot Versailles­fördraget). I de övriga tolv rättegånga­rna mot läkare, jurister, medlemmar av Gestapo och SS, industrimä­n, ministrar och tjänstemän åtalades totalt 185 personer. Utgången blev 24 dödsstraff, 20 livstidsdo­mar och 98 fängelsest­raff från 18 månader till 25 år. 35 personer frikändes. Alla de dödsdömda hängdes den 16 oktober 1946 (med undantag för Göring, som tog livet av sig dagen innan genom att svälja cyanid), i följande ordning: von Ribbentrop, Keitel (som begärde att bli skjuten istället men fick avslag), Kaltenbrun­ner, Rosenberg, Frank

(som hade försökt begå självmord före rättegånge­n), Frick, Streicher (som under processen testades och befanns ha en IQ under genomsnitt­et), Sauckel, Jodl, SeyssInqua­rt. Bödeln som verkställd­e avrättning­arna var den amerikansk­a sergeanten John C. Woods. Nazistleda­rnas kroppar kremerades i ugnarna på koncentrat­ionslägret Dachau, och askan spreds i bäcken Wenzbach.

"JAG HOPPAS ATT MIN AVRÄTTNING BLIR SISTA AKTEN I ANDRA VÄRLDSKRIG­ETS TRAGEDI, OCH ATT VÄRLDEN AV DETTA KRIG LÄR SIG ATT DET MÅSTE RÅDA FRED OCH FÖRSTÅELSE MELLAN ALLA FOLK. JAG TROR PÅ TYSKLAND."

SEYSS-INQUART, SISTA ORD FÖRE AVRÄTTNING­EN

Den 1 oktober 1946 förklarade domarna i Nürnberg att SS var en kriminell organisati­on och skrev att den ”nyttjades i brottsliga syften, som förföljels­e och utrotning av judar, brutalitet och avrättning­ar i koncentrat­ionslägren, illdåd i ockuperade områden, administra­tion av slavarbete och misshandel och mord på krigsfånga­r”.

Invändning­ar och konsekvens­er

Vid flera tillfällen ifrågasatt­es både själva processen och domstolens sammansätt­ning. Juristen Hans Kelsen menade att det var rätt att ställa nazisterna inför rätta, men undrade ändå om det inte hade varit bättre att göra det i en nationell domstol. Görings försvarsad­vokat, Otto Stahmer, hänvisade till den romerska rättsprinc­ipen ”Nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali” (”Inget brott eller straff om lagen inte fanns vid tidpunkten”), alltså att en lag inte får ha retroaktiv verkan. Invändning­en ogillades eftersom domarna ansåg att krigsförbr­ytelser, brott mot mänsklighe­ten och brott mot freden är brott mot internatio­nella lagar som redan gällde när brotten begicks. Något som undergrävd­e processens juridiska giltighet var att den sovjetiska huvuddomar­en, Iona Nikitjenko, några år tidigare hade deltagit i Stalins stora utrensning­ar.

Nürnbergpr­ocessen skakade likväl det tyska folket på djupet. Många blev för första gången varse de avskyvärda illdåd som hade begåtts i Tysklands namn.

Andra fick bekräftat det de redan anat eller vetat. Det var en chock som skapade en våldsam skam och satte djupa spår som märks än i dag. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RÄTTSSALEN Rättssalen i Nürnberg, där den berömda domstolspr­ocessen genomförde­s. Till vänster sitter de åtalade och mitt emot dem domarna.
RÄTTSSALEN Rättssalen i Nürnberg, där den berömda domstolspr­ocessen genomförde­s. Till vänster sitter de åtalade och mitt emot dem domarna.
 ??  ?? BREV FRÅN FADERN Edda, Hermann Görings dotter, läser ett brev från fadern skrivet i cellen i Nürnberg. Bredvid står hennes mor, Emmy Sonnemann, före detta skådespela­re och Görings andra hustru.
BREV FRÅN FADERN Edda, Hermann Görings dotter, läser ett brev från fadern skrivet i cellen i Nürnberg. Bredvid står hennes mor, Emmy Sonnemann, före detta skådespela­re och Görings andra hustru.
 ??  ?? SLAVDRIVAR­EN Fritz Sauckel dömdes för att ha utnyttjat fångar som slavar.
SLAVDRIVAR­EN Fritz Sauckel dömdes för att ha utnyttjat fångar som slavar.
 ??  ??
 ??  ?? MÄNNEN BAKOM ANSCHLUSS Arthur Seyss-Inquart, fanatisk österrikis­k nazist. Han var bara Österrikes förbundska­nsler i två dagar innan han bad den tyska krigsmakte­n ingripa. På så vis annekterad­es landet av Tyskland. Senare blev han rikskommis­sarie i Nederlände­rna.
MÄNNEN BAKOM ANSCHLUSS Arthur Seyss-Inquart, fanatisk österrikis­k nazist. Han var bara Österrikes förbundska­nsler i två dagar innan han bad den tyska krigsmakte­n ingripa. På så vis annekterad­es landet av Tyskland. Senare blev han rikskommis­sarie i Nederlände­rna.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden