Historia (Sweden)

”Den galne munkens” dotter

Maria Rasputin tvingades fly från Ryssland och levde ett händelseri­kt liv.

-

När Rasputin övergav sitt kriminella liv för att bli en helig man lämnade han inte bara hästtjuver­i. Han sa också adjö till sin fru och tre barn: Dmitri, Maria och Varvara. Det måste ha varit märkligt för barnen när deras far återvände, eftersom han hade genomgått en u pp seen deväc kan deförvandl in g–från vagabond till helig man. Under sin uppväxt noterade Maria alla minnen om sin pappa i sin dagbok. Hon klagade till och med på hans strikta regler och långa böner, ”allt, födelsedag­ar eller botgöring, var en anledning till bön”. Maria följde slutligen med sin far till Sankt Petersburg­s heliga korridorer för att bli upplärd till att bli en riktig dam.

Hon blev snabbt vän med tsarfamilj­en, men som vi vet fick detta inget lyckligt slut. Marias värld rasade samman när både hennes far och hennes nya vänner, familjen Romanov. Det ryktas att det var Maria som tvingades identifier­a sin fars kropp.

När orolighete­rna började i Ryssland flydde Maria och levde på rymmen, hon fick konstant fly från den röda armén. Maria reste över hela Europa, gifte sig med en man av ”tvivelakti­g karaktär”, fick två döttrar och förlorade sin man på mindre än ett årtionde. Marias familjemed­lemmar försvann och hon uppträdde som kabarédans­are över hela kontinente­n. Samtidigt skrev hon ett starkt försvar åt sin far, boken The Real

Rasputin. Boken och dess uppföljare My Father, målade upp en mycket annorlunda bild av hennes avskyvärda och föraktliga far. I Marias texter var Rasputin närmast ett gudomligt helgon, och hon hävdade att hennes fiender var ansvariga för den allmänna uppfattnin­gen om honom. Maria fortsatte att resa över hela Europa, men nu som lejontämja­re på en resande cirkus. Så småningom blev Marias snabba livsstil tvingad till ett slut när hon blev attackerad av en björn. Trots att hon överlevde attacken var hennes cirkuskarr­iär över. Hon flyttade till Los Angeles och levde ett lugnt liv.

 ??  ?? Maria (tredje från vänster) sa att hon var ett medium och att Betty Ford kom till henne i en dröm.
Maria (tredje från vänster) sa att hon var ett medium och att Betty Ford kom till henne i en dröm.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden