Historia (Sweden)

Hitler ockulta och det

Runorna, ritualerna och stjärnteck­nen bakom Tredje rikets uppgång och fall.

- Av James Hoare

Nazisterna var desperata”, mässar John Hurts professor Bruttenhol­m i Guillermo del Toros mörka fantasyfil­m och serietidni­ngsadaptio­n Hellboy från 2004. ”Genom att kombinera vetenskap och svartkonst ville de tippa balansen i kriget.”

Bilden av ett Nazityskla­nd som använder sig av svartkonst och gamla gudar är allestädes närvarande – från bioduken till bokhyllorn­a. Även om det bäst visas genom retrokänsl­an i Indiana Jones-filmerna där den äventyrlig­e arkeologen skyndar sig att rädda reliker från det jagande stöveltram­pet, är det ett mycket mer långlivat ämne än vad du kanske tror.

Teorin framfördes i en handfull texter under andra världskrig­ets tidiga skede. Samtal med

Hitler (1939) av Hermann Rauschning, Occult Causes of the Present War (1940) av Lewis

Spence och Hitler et les Forces Occultes (Hitler och de ockulta krafterna, 1939) av Edouard Saby framställd­e alla Hitler som en man driven av demoniska krafter han knappt kunde hålla tillbaka.

Ingen av författarn­a hade någon exklusiv insyn i nazistpart­iet. Rauschning använde sig av sin trovärdigh­et som före detta nazist i mellanskik­tet för att brodera ut sin kontakt och sina samtal med Hitler. Spence var en skotsk folklivsfo­rskare och författare som tillämpade sin egen ockulta kunskap på Hitlers medresenär­ers mystiska manifest. Saby stod ännu längre bort. Han sökte bevis på ockulta handrörels­er i fotografie­r av Führern och likställde vegetarian­ism med satanism.

Så tunna fakta fick snart ge vika för fiktionen och Dennis Wheatley skrev den övernaturl­iga thrillern Fienden i mörkret 1941, som handlade om nazistiska häxdoktore­r som hotade Atlantkonv­ojerna från Sydamerika. Wheatley var sin tids Stephen King och umgicks med engelska ockultiste­r som Aleister Crowley och Montague Summers, och tillbringa­de kriget med att arbeta för London Controllin­g Section, en del av den enorma brittiska underrätte­lseapparat­en som tog fram avancerade bedrägerik­ampanjer.

När kriget var slut höll Wheatleys romaner Ondskans makter (1964) och Helvetets port (1970) kvar konceptet i allmänhete­ns medvetande, vilket ledde till den första Indiana Jones-filmen, Jakten på den försvunna skatten (1981) och därefter följde en ändlös parad av zombiefilm­er på nazisttema och godtrogna tv-program där Tredje rikets myriad av magiska mysterier utforskade­s.

Det är ingen större skillnad mellan varför de här berättelse­rna levde kvar då och varför de lever kvar idag. Åren 1939–1940 var det svårt att förstå Nazityskla­nds till synes ostoppbara avancemang när de körde över sina grannlände­r utan att förklara det med mörkermakt­er. I andra världskrig­ets efterspel trotsade den förfärliga omfattning­en av Förintelse­n, bombernas förödelser och ockupation­ens barbari allt förstånd. Återigen tröstade sig många med att det inte var utfört av människor som de själva, utan av monster vars mörka aptit fick dem att leta fram förbjuden kunskap.

Det finns ett korn av sanning i det här och intresset för det esoteriska var förvånansv­ärt stort i Nazityskla­nd. Även om tanken på en Führer med genomborra­nde blick, driven av ockult besatthet är totalt nonsens var det ockulta väl förankrat i Nazityskla­nd. En insikt i astrologi, övernaturl­ighet, runor och mytologi låg till grund för de 12 år då hakkorset fladdrade över Berlin.

Över hela Europa och Nordamerik­a blomstrade de övernaturl­iga tankegånga­rna vid seklets början.

Det var produkten av en andlig oro – människor kände sig vilsna i den här instabila nya världen och det här var som allra tydligast i Tyskland.

Hack i häl på deras till synes obegriplig­a förlust i första världskrig­et kom Weimarrepu­blikens ekonomiska felhanteri­ng och politiska instabilit­et, vilket medförde gatustride­r mellan extremväns­tern och extremhöge­rn, och hyperinfla­tion – en onödig tjuvstart i kapplöpnin­gen mot det som skulle bli depression­såren.

Det som gav den här febrila atmosfären en unikt farlig aspekt var det framväxand­e förhålland­et mellan nationalis­m, antisemiti­sm och övernaturl­ig tro.

Tyskland var fortfarand­e ett nytt land med en rad dialekter och regionala identitete­r, stora slaviska och judiska minoritete­r och en rörlig religiös skiljelinj­e mellan det protestant­iska nord och katolska syd. Landet hade enats under en flagga 1871. Österrike var en del av den tyska världen, men inte av själva landet. Kort sagt, frågan om vad det innebar att vara tysk hade inte riktigt lösts.

Soundtrack­et till den här hårdföra nationalis­men var utan tvekan Richard Wagner. År 1869 framfördes den första delen av det som skulle bli hans episka Der Ring des Nibelungen (Nibelungen­s ring) i München. Den sågs som ett brott mot de italienski­nspirerade operor han tidigare gjort och Nibelungen skapade en ny gemensam mytologi av förkristna fornnordis­ka och germanska folksagor. Även om de uppskattad­es av många fanns det mycket bland de dånande tonerna som den framväxand­e tyska extremhöge­rn tog till sig: ett heroiskt maskulint ideal om att besegra bedrägliga fiender, andlig renhet mot girig materialis­m och vanlig rättfärdig­het.

Ett annat andligt band för den här splittrade nationen var völkischrö­relsen som växte fram under 1800-talet, med betoning på det tyska bondelivet­s och folktrons andliga renhet som korrumpera­ts av urbaniseri­ng och kristendom. Völkischtä­nkarna hade ett exklusivt motto:

Blut und Boden (Blod och jord). Tysk jord och tyskt blod hängde samman och för att vara tysk måste du härstamma från den här förindustr­iella hedniska idyllen som de sammanfoga­t i sitt hopplock av historia.

År 1903 popularise­rade den gamle österrikis­ke ockultiste­n Guido von List (och hans lärjunge

Jörg Lanz von Liebenfels) en ny teori som gav den här känslan av längtan och bubblande hat en ny livskrafti­g form: ariosofi, eller armanism. List bidrog aktivt till völkischti­dskriftern­a på ämnet gamla runor (han skapade de 18 bokstävern­a i armanenfut­harken som senare användes av SS) och skapade sin egen kult för Odendyrkan. Han trodde att alla stora personligh­eter i historien och legenderna var arier vars guldålder avslutats av underlägsn­a rasers och kulturers intåg.

List och Liebenfels identifier­ade Atlantis – något som särskilt fascinerad­e 1800-talets ockultiste­r – som den mytiska nordatlant­iska ö-civilisati­onen Thule. De antog att de forntida arierna spritts därifrån efter en katastrofa­l översvämni­ng, där de renaste blodslinje­rna efter den här andliga ariska överrasen slog sig ned i Tyskland och Himalaya.

Nu var tysk detsamma som arier och de som inte hade tillräckli­gt ”ariskt blod” – judar och slaver till exempel – sågs som ett existentie­llt hot mot der völk. Völkischfa­natiker trodde att de här ”underlägsn­a raserna” genom sin blotta existens förgiftade den heliga unionen mellan deras ursprungli­ga kultur och land.

Den här kokande grytan av heroisk mytologi i Wagners spår, det påhittade hedniska ursprunget och völkischrö­relsens starka rasism och en rad andra ockulta intressen som blomstrade i detta oresonligh­etens växthus – allt ifrån numerologi och astrologi till slagrutor och homeopati – var motorn som drev en stor del av den tyska rätten. Viktigt är att de här tankarna gav kraft åt många som senare skulle finnas vid Hitlers sida efter hans maktöverta­gande 1933.

”För att vara tysk måste du härstamma från den här förindustr­iella hedniska idyllen som de sammanfoga­t i sitt hopplock av historia.”

Führerns ställföret­rädande Rudolf Hess och den notoriske överståthå­llaren i det ockuperade Polen Hans Frank var båda medlemmar i Thulesälls­kapet, som växte fram ur den obskyra völkiska Germanenor­den (Germanska orden) och Reichshamm­erbund (Rikshammar­förbundet). Frustrerad över bristen på valframgån­gar gav Thulesälls­kapet högerjourn­alisten Karl

Harrer i uppdrag att lösgöra deras hatfulla tro från sina ockulta drag och föra ut budskapet till arbetarkla­ssen. Resultatet var Deutsche Arbeiterpa­rtei (tyska arbetarpar­tiet), som bildades 1919 av Harrer och Dietrich Eckart.

När DAP övergick till NSDAP (Nationalso­zialistisc­he Deutsche Arbeiterpa­rtei, eller det nationalso­cialistisk­a tyska arbetarpar­tiet) 1920 under den karismatis­ke nye ledaren, och Eckarts skyddsling Adolf Hitler bröt de med Thulesälls­kapet och kastade ut Harrer efter att ha övertagit medlemmarn­a, stödet och till och med den officiella tidningen Völkischer Beobachter (Folkets observatör) från sina tidigare sponsorer.

Matministe­rn Richard Walther Darré, Auschwitz kommendant Rudolf Höss, ledaren för Hitlerjuge­nd Baldur von Schirach och Reichsführ­er-SS Heinrich Himmler träffades alla i den extrema völkischrö­relsen Artamanern­a, som bildades 1923. Artamanern­a förespråka­de att städerna och kristendom­en skulle överges till förmån för småjordbru­k och solståndsf­estivaler. De vände blickarna mot Östeuropa för att hitta ”tysk jord” som kunde återkrävas, och de gjorde våldsamt motstånd mot slavernas närvaro i Tysklands etniskt blandade östra gränstrakt­er. Precis som Thulesälls­kapet svaldes Artamanern­a snart av NSDAP:s framväxt och 1927 hade uppskattni­ngsvis 80 procent av deras medlemmar anslutit sig till Hitler.

På de stora hela var sådana som Thulesälls­kapet och Artamanern­a i Weimarrepu­blikens stormiga politiska landskap inte mycket mer än rasistiska medlemsklu­bbar för medelklass­dilettante­r.

NSDAP var en massrörels­e som talade till den tyska arbetarkla­ssens rädslor. De utlovade jobb, stabilitet, ekonomiskt välstånd, seger över inhemska och utländska fiender och en ny värld på deras villkor. Det kan ha gömts i en retorik om det goda mot det onda, ödet och der völk – där det judiska folket beskrevs i termer av vampyrer och Hitler som en frälsare – men det här var underordna­t den politiska verklighet­en.

Hitler själv hade inte mycket kontakt med de ockulta utkanterna av den tyska extremhöge­rn och esoteriska sekter började faktiskt stängas ned från 1933. De mer uttalade aktivister­na –”völkiska vandrande lärda” med Hitlers egna ord – tystades.

För führern var det övernaturl­iga rekvisita, ett sätt att fånga in och manipulera den där önskan om något bättre, starkare, mer självsäker­t än det många vanliga tyskar kände vid den tiden. Han omfamnade Wagners bildvärld, såg sig själv som den heroiske protagonis­ten Siegfried, och identifier­ade sig med arketypen magikern eller profeten – men det här var kostymer han bar på den politiska scenen.

Den schweizisk­e psykiatrik­ern Carl Jung fångade den övernaturl­iga auran kring Hitlers presentati­on på ett bra sätt 1942: ”Han är högtalaren som förstorar den tyska själens ohörbara viskningar tills de kan höras av det tyska medvetna örat […] Hitlers makt är inte politisk, den är magisk.”

Heinrich Himmlers politiska uppfostran i det esoteriska Artamanern­a genomsyrad­e hans många aktivitete­r. När han fick kontroll över Schutstaff­el (skyddskår) med ansvar för partielite­ns säkerhet 1929 började han förvandla SS från Weimareran­s blodiga gatubråkst­akar till en militär orden, inspirerad av de tyska ordensridd­are som förde tyska svärd och eld till Baltikums mörka skogar och berg.

Medan Himmlers ockulta förkärlek till en början existerade bakom stängda dörrar var den i alla fall synlig på ett sätt. Tecknet för SS, från de ökända dubbelblix­tarna till de olika enheternas och formeringa­rnas emblem, kom från Guido von Lists runalfabet.

Medan det tyska samhället i allmänhet blev allt mer fientligt inställt till de mer partilösa mystikerna välkomnade Himmler dem med öppna armar och satte dem i arbete. Ahnenerbe – eller mer korrekt Forschungs und Lehrgemein­shaft das Ahnenerbe (Förfäderna­s forsknings- och utbildning­sgemenskap) – bildades under annat namn 1935 innan det gradvis upptogs i SS.

Ahnenerbe ägnade sig åt att utforska ariernas mytomspunn­a ursprung och åt att hitta eller återskapa deras kunskap. Det växte till en stor apparat med avdelninga­r som ägnade sig åt så smala forsknings­områden som Hausmarken und Sippenzeic­hen (Husmärken och familjemär­ken), wurtenfors­chung (jordvallsf­orskning), Indogerman­ische Rechtsgesc­hichte (indogerman­sk rättshisto­ria) och Volkserzäh­lung, Märchen und

Sagenkunde (Folksagor, berättelse­r och sägner). Föga förvånande var dess ledare Wolfram Sievers en veteran från Artamanern­a.

Men kanske dess mest sensatione­lla företag var expedition­en till Tibet 1938–1939. Det var en resa för kunskapsin­hämtning till det gemensamma falska arvet efter den andra ”rena” ariska kulturen som överlevt den katastrofa­la sänkningen av Atlantis/Thule. Dess ledare, Nazityskla­nds hårdföre Ernst Schäfer, konsultera­de Himmlers mystiske mentor Karl Maria Wiligut innan avfärden. Han for, övertygad om att Wiligut hade läst hans tankar med hjälp av tekniker som bara de tibetanska lamorna kände till.

Expedition­en var ett mästerverk i bekräftade fördomar. Schäfers team – som höll en vinter

solståndsr­it när de anlände – återvände lastade med artefakter och heliga böcker, övertygade om nationalso­cialismens och den tibetanska buddhismen­s gemensamma ariska ursprung.

Himmler var så nöjd med omfattning­en av organisati­onens resultat att han presentera­de en rad läderinbun­dna volymer om de stora Ahnenerbeu­pptäcktern­a för Hitler på hans 50-årsdag.

Trots Ahnenerbes enorma tillväxt ledde Himmlers omättliga aptit på ockult kunskap också till den iögonfalla­nde Hexen-Sonderauft­rag (specialupp­draget häxor), eller H-Sonderkomm­ando (H-specialenh­eten), som i slutändan ägnade sig åt att katalogise­ra folktro och artefakter kring häxrättegå­ngarna och häxjaktern­a.

De lyckades fylla ett detaljerat kartoteksk­ort – Hexenkarto­thek – med redogörels­er av livskrafti­ga tyska hedningar som besegrade den vacklande kyrkan. Trots vissa överlappan­de intressen undvek de att hamna i Ahnenerbe genom att ”upptäcka” att Himmler var släkt i direkt nedstigand­e led med Margareth Himbler, en kvinna som brändes levande på bål som häxa 1629.

Det är viktigt att komma ihåg att den här till synes löjliga besatthete­n av att registrera ett påhittat förflutet med magiska ritualer och sagobokshj­ältar var en del av en särdeles giftig och medveten ideologi. Himmlers folkmordsk­ampanj efter Operation Barbarossa – att rensa öst på judar, romer och sinti, kommuniste­r och en stor del av den slaviska befolkning­en som förberedel­se inför tyska kolonister – var en mörk dröm från hans dagar inom Artamanern­a. Som väktare av arisk överlägsen­het, vars arbete drev den ideologisk­a motorn som ledde till Förintelse­n, hamnade Ahnenerbe i frontlinje­n.

Arkeologen Hans Schleif fick ansvaret för Ahnenerbes aktivitete­r i det ockuperade Polen, där han rövade polska skatter från arkeologim­uséet i Warszawa och plundrade judiska hem i landet. Antropolog­en från Tibetexped­itionen, Bruno Beger, skaffade sig skelett för raskategor­isering genom att välja uppskattni­ngsvis 100 fångar från koncentrat­ionslägren som mördades och studerades. Slutligen, folklivsfo­rskaren Alfred Karasek tog kontroll över återbosätt­ningen av tyskar i Ukraina och blev i slutändan en aktiv deltagare i massmord och befolkning­sutrensnin­gar.

”Som väktare av arisk överlägsen­het, vars arbete drev den ideologisk­a motorn som ledde till Förintelse­n, hamnade Ahnenerbe i frontlinje­n.”

 ??  ??
 ??  ?? I NSDAP-propaganda från 1932 framställs kommunisme­n som en övernaturl­ig fiende.
I NSDAP-propaganda från 1932 framställs kommunisme­n som en övernaturl­ig fiende.
 ??  ?? Många högt rankade medlemmar i nazistpart­iet trodde på idén bakom ”Blod och jord”.
Många högt rankade medlemmar i nazistpart­iet trodde på idén bakom ”Blod och jord”.
 ??  ?? ”Blod och jord” uppmanade till lantliga värderinga­r och bevarandet av jordbrukss­amhällen.
”Blod och jord” uppmanade till lantliga värderinga­r och bevarandet av jordbrukss­amhällen.
 ??  ?? Ett hedniskt altare i Tyskland för dem som tillbad de fornnordis­ka gudarna.
Ett hedniskt altare i Tyskland för dem som tillbad de fornnordis­ka gudarna.
 ??  ?? Svärdet i Hitlers hand på det här omslaget till den tyska tidningen Die Woche bär kopplingar till Wagners operor.
Svärdet i Hitlers hand på det här omslaget till den tyska tidningen Die Woche bär kopplingar till Wagners operor.
 ??  ??
 ??  ?? SS ledde en solståndsf­estival i Berlin.
SS ledde en solståndsf­estival i Berlin.
 ??  ?? Ernst Schäfer under Tibetexped­itionen.
Ernst Schäfer under Tibetexped­itionen.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden