Historia (Sweden)

Legendaris­ka alkemister

De viktigaste personerna inom alkemin, från antiken till renässanse­n.

-

Thomas Norton

Thomas Norton, som levde cirka 1433–1513, var lärjunge till en annan berömd engelsk alkemist, George Ripley. Som alkemist hade Thomas enligt uppgift framgång med att skapa livselixir­et, inte bara en gång utan två gånger, bara för att bli bestulen på det vid båda tillfällen­a. Han är dock mest välkänd som alkemist för att ha skrivit Ordinal Of Alchemy.

Hermes Trismegist­os

Hermes Trismegist­os anses ofta ha grundat den antika alkemin. Även om han förmodlige­n var en mytomspunn­en figur trodde många att han levde under samma tid som Moses. Andra teorier om hans mystiska ursprung gör honom till en gud som härstammad­e från den grekiske guden Hermes. Avhandling­en från tidigt 1300-tal,

De mineralibu­s, som tillskrivi­ts Albertus Magnus, är den första västerländ­ska texten där han nämns.

Albertus Magnus

Albertus Magnus föddes i början av 1200-talet. Han var en dominikane­rmunk som fick titeln doctor universali­s av den katolska kyrkan eftersom han var sin tids mest framståend­e forskare inom naturveten­skapen. Han ansågs vara teolog, uppfinnare, astrolog och magiker men blev känd för senare alkemister som den främste experten inom alkemi under den tidiga medeltiden. Förutom inom alkemin blev Albertus berömd som helgonet Thomas av Aquinos lärare.

Roger Bacon

Franciskan­en Roger Bacon var också den förste engelsmann­en av vikt som studerade och utövade alkemi. Bacon var samtida med Albertus, levde cirka 1220–1292 och var känd som magiker och mirakelutf­örare, men han var också en stor anhängare av rena experiment och ville förbättra sin tids vetenskapl­iga metoder. Arbeten som tillskrivi­ts Bacon var några av de första som fick alkemister­na att börja leta efter de vises sten.

”Geber” eller Jábir ibn Háyyan

Många verk om alkemi tillskrevs Jábir ibn Háyyan, känd bland de latintalan­de som Geber.

Det är möjligt att han levde under 700-talet när araberna upptäckte och översatte antika grekisk-romerska texter, och han bidrog därför till detta. Hans verk

Summa Perfection­is Magistrii var den primä rain form at ionskä ll an om kemi för merparten av det medeltida Europa, men det kan ha skrivits av en annan alkemist.

 ??  ?? Avbildning av den arabiske alkemisten Jábir ibn Háyyan.
Avbildning av den arabiske alkemisten Jábir ibn Háyyan.
 ??  ?? Thomas Norton med Abbot Cremer och Basil Valentine.
Thomas Norton med Abbot Cremer och Basil Valentine.
 ??  ?? Albertus Magnus beskriver här sina vetenskapl­iga teorier.
Albertus Magnus beskriver här sina vetenskapl­iga teorier.
 ??  ?? 1700-talsporträ­tt i gravyr av Roger Bacon.
1700-talsporträ­tt i gravyr av Roger Bacon.
 ??  ?? Avbildning av Hermes Trismegist­os från 1400-talet.
Avbildning av Hermes Trismegist­os från 1400-talet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden