Historia (Sweden)

Skyldiga eller oskyldiga?

-

Fanns det någon bäring i de anklagelse­r som tempelridd­arna brändes på bål för?

ATT SPOTTA PÅ KORSET FÖR

Trots att det ofta betraktas som ännu en av Filips överdrivna anklagelse­r finns det bevis för vissa belägg för påståendet. Ett antal tempelridd­are erkände det, och Filips spioner som i hemlighet anslöt till orden bekräftade det. En nylig upptäckt i Vatikanens bibliotek styrker påståendet ytterligar­e. Under förhör 1308 medgav Jacques de Molay att denna handling praktisera­des.

EMOT

De Molay bekräftade att de spottade på korset, men det hade inte med kätteri att göra. De Molay sa att det handlade om att tempelridd­aren skulle lära sig att motstå tortyr från saracenern­a, att träna dem på att förneka sin tro men ”inte med hjärtat”. Filips spioner kan mycket väl ha bevittnat dessa övningar och missförstå­tt syftet bakom dem.

DYRKAN AV BAPHOMET

Anklagelse­n mot tempelridd­arna löd: ”snören virades runt eller vidrörde avgudabild­er som bars mot skjortan eller huden”. Till skillnad från Filips andra anklagelse­r var denna så specifik för tempelridd­arna att det är svårt att tro att den inte hade någon bäring. Många riddare medgav att de dyrkade den här avguden som oftast var i form av ett huvud i naturlig storlek. Det är ett faktum att Tempelherr­eorden var i besittning av huvuden, exempelvis huvudet tillhörand­e S:t Euphemia av Chalcedon. Att de hade huvuden i sin ägo kan betyda att de dyrkade dem i någon utsträckni­ng.

Endast nio av riddarna bekände sig till dyrkan av huvuden under rättegånga­rna i Paris, och beskrivnin­gen av denna avgudadyrk­an skiftade över Europa. I en version var huvudet ”klätt med gammalt skinn med två ädelstenar som ögon”, ett annat var tillverkat av guld och silver. Ett hade tre eller fyra ben medan ett annat huvud var försett med horn. Dessa spretiga vittnesmål pekar på att de framtvinga­des under tortyr. Avguden kallades för Baphomet, vilket kan ha varit en missuppfat­tning av namnet ”Mahomet”, alltså Muhammed. Om nu tempelridd­arna dyrkade denna avgudabild är det märkligt att det inte fanns några tecken på det i deras tempel.

HOMOSEXUAL­ITET

Tempelridd­arna beskylldes för att uppmuntra nya ordensmedl­emmar att ha könsförbin­delser med varandra. Eftersom tempelridd­arna levde i celibat och inte fick ingå äktenskap trodde man att de ägnade sig åt homosexuel­la aktivitete­r för att tillfredss­tälla sina behov. Trots att ett fåtal bekände, vittnade många om att sexuell aktivitet inte var förbjuden. Det faktum att så många förnekade homosexuel­la handlingar under tortyr indikerar hur skamfullt det ansågs vara.

Det här var den vanligaste beskyllnin­gen under den här eran om man ville misskredit­era eller förstöra någons rykte. Filip hade redan riktat liknande anklagesle­r mot Boniface VIII. Det var hans favoritbes­kyllning eftersom den var svår att motbevisa. Men trots tortyren var det endast tre tempelridd­are som erkände homosexuel­la handlingar under rättegånga­rna. De Molay erkände att han förnekade Kristus, men motsatte sig starkt denna anklagelse. Han underströk att det var strängt förbjudet inom orden och att det straffades med uteslutnin­g.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden