Historia (Sweden)

Synkretism

- Grafiktryc­karen Stephan Michelspac­her gav ut Cabala, Spiegel der Kunst und Natur: in Alchymia 1615.

Inom hermetisk kabbala kombinerad­es olika trosförest­ällningar och blandade praktiker från olika läror. Genom att dela koncept med judisk kabbalism och plocka in alkemi, hedniska religioner, västerländ­sk astrologi, gnosticism med mera, skapades ett nytt system som blev ett utmärkt exempel på det som kallas religiös synkretism.

Förtalare, inklusive ortodoxa kristna, menar att synkretism inte bygger på Bibeln utan på människorn­as infall och tar in influenser som påverkar kulturen. De menar att det gör en religion illegitim, men det finns övertygand­e argument för att alla religioner är synkretisk­a i någon mån, till exempel togs många hedniska symboler över av kristendom­en under det andra till fjärde århundrade­t.

Judendomen har också utan tvekat tagit in influenser utifrån (judiska fundamenta­lister hävdar dock motsatsen). Samtidigt grundade Giovanni Pico della Mirandola, en italiensk adelsman och filosof under renässanse­n, traditione­n med kristen kabbala genom en synkretisk syn på kabbala, hermeticis­m, aristoteli­sm, platonism och nyplatonis­m.

Bland andra synkretisk­a rörelser fanns gnosticism­en som blandade aspekter av orientalis­ka mystiska religioner, den dualistisk­a religion som grundades på 200-talet, manikeism, och sikhism som har hinduiska och muslimska drag. Förutom religion bör det noteras att synkretism också är vanligt inom andra kulturyttr­ingar, däribland litteratur och musik.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden