Historia (Sweden)

Tro eller bluff?

Alexandra trodde Rasputin botade hennes son med tro, men det är bara en av många förklaring­ar.

-

Fel mediciner

På den tiden användes acetylsali­cylsyra som tros ha skrivits ut till arvingen för att minska hans smäror. Rasputin avvisade kanske medicinen och hjälpte genom detta oavsiktlig­en pojken eftersom acetylsali­cylsyra förtunnar blodet och skulle ha förvärrat Alexejs tillstånd.

Lugnande närvaro

Som helig man är det inte otänkbart att Rasputin skapade lugn och stillhet runt både Alexandra och hennes son. Denna minskning av stress kan ha fått blödningen att gradvis sakta ner och avta.

Droger

En populär teori på den tiden var att Rasputin drogade Alexej med tibetanska örter. Denna teori eldades på av att folket kände sig avskärmade från tsarfamilj­en.

Bra timing

Andra trodde Rasputin var mindre ockult och mer slug. Det sas att han hade en förtrogen vid hovet, en hovdam, som gav honom informatio­n om Alexej. När pojken var på bättringsv­ägen dök helaren upp och tog åt sig hela äran.

Hypnos

Hovets läkare, Botkin, ogillade Rasputin starkt. Läkaren hävdade att Rasputin hypnotiser­ade barnet genom att viska ord i hans öra för att få blödningen att upphöra.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden